Igualtat i Feminismes

Manifestació contra la violència envers les dones.

Igualtat i Feminismes ofereix assessorament jurídic gratuït per protegir les organitzacions defensores dels drets humans

query_builder   9 febrer 2023 15:09

event_note Nota de premsa

Igualtat i Feminismes ofereix assessorament jurídic gratuït per protegir les organitzacions defensores dels drets humans

  1. El Departament ha posat en marxa un servei que es prestarà presencialment arreu de Catalunya i que va dirigit a entitats que hagin patit agressions i atacs.
  2. “Les organitzacions defensores dels drets humans exerceixen un paper cabdal en una societat democràtica”, subratlla el director general per a la Promoció i Defensa dels Drets Humans.
Manifestació contra la violència envers les dones.{"name":"2023/02/09/13/19/d2baac81-b996-4e5c-986d-800e5b931bed.jpg","author":"Conselleria d'Igualtat i Feminismes.","type":"0","location":"0","weight":95513}

El Departament d’Igualtat i Feminismes ha posat en marxa un servei d’assessorament jurídic gratuït per a entitats defensores dels drets humans que desenvolupen la seva tasca a Catalunya. L’objectiu del servei és proporcionar un primer acompanyament a organitzacions que reben discriminacions, agressions i atacs que pretenen censurar i limitar la seva tasca en defensa dels drets humans.

El servei, que es desplega en col·laboració amb el Col·lectiu Ronda i es pot sol·licitar a través del correu electrònic assessoramentdefensores.igualtat@gencat.cat, assessora sobre el canal més adequat per tramitar la denúncia, en funció de cada cas, i facilita informació per a la recollida de les proves necessàries. A partir de la petició, es concerta una cita presencial, que es pot dur a terme en qualsevol lloc de Catalunya. El servei prestat és inicialment d’una hora de durada per a cada sol·licitud, ampliable si així ho determina el Departament d’Igualtat i Feminismes.

El director general per a la Promoció i Defensa dels Drets Humans, Adam Majó Garriga, ha explicat que “el servei pretén enfortir les capacitats de les entitats que treballen per a la promoció i defensa dels drets humans a Catalunya”. En un context d’auge dels moviments reaccionaris i antidrets, aquestes organitzacions han de sumar al desenvolupament de la seva tasca “els recursos necessaris per protegir-se i defensar-se dels atacs que pretenen silenciar-les”, en paraules de Majó. Això es tradueix costos econòmics addicionals, autocensura i afectacions en la salut mental de les persones defensores dels drets humans.

Les institucions estem obligades a actuar davant d’aquests atacs, perquè les organitzacions defensores dels drets humans exerceixen un paper cabdal en una societat democràtica”, ha subratllat Majó. En aquest sentit, ha recordat que el servei d’assessorament jurídic que s’ha posat en marxa enguany s’emmarca en Pla d’actuació per al suport a les entitats i les persones defensores dels drets humans a Catalunya, un programa d’actuació liderat per la Direcció General per a la Promoció i Defensa dels Drets Humans en coordinació amb la Secretaria de Feminismes. Aquest és un programa viu, que estableix un punt de partida per a la defensa de les entitats defensores de drets humans però que es podrà ampliar en funció de les necessitats que es detectin, incorporant accions que puguin acordar-se entre el Govern i les mateixes organitzacions.

Els nous pressupostos, que com va defensar el passat divendres la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, són “un escut antifeixista per plantar cara a les discriminacions i les expressions d’odi”, serviran també per reforçar la tasca del Govern en la defensa dels drets humans. En aquest sentit, la Direcció General per a la Promoció i Defensa dels Drets Humans, que desplega una actuació transversal, incrementarà el seu pressupost en un 60% i comptarà al 2023 amb un finançament de més d’1,2 milions d’euros.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia