·El conseller de Recerca i Universitats s’ha reunit amb el rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Daniel Crespo, i el seu equip de govern per conèixer l’àmbit acadèmic, d’investigació i de transferència de coneixement que desplega la UPC

·En la vigília del Dia de la Dona i la Nena en la Ciència el conseller ha destacat que la Llei de la ciència de Catalunya promou la igualtat de dones i homes en la carrera científica

Visita Campus Diagonal-Besòs UPC{"name":"2023/02/10/14/22/b555e329-5915-4128-a20f-24b76e907993.jpg","author":"DREU","type":"0","location":"0","weight":98534}

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, considera que “amb els pressupostos del 2023 aprovats es podrà consolidar la posició capdavantera de la ciència catalana i avançar cap a la sobirania tecnològica” amb l’objectiu, ha afegit, de “fer de Catalunya un pol de recerca i innovació capdavanter a Europa”. Nadal ho ha expressat en el transcurs d’una visita al Campus Diagonal-Besòs i on ha s’ha reunit amb el rector de la UPC, Daniel Crespo; la presidenta del Consell Social, Montserrat Guàrdia; la directora de l'Escola d'Enginyeria de Barcelona Est (EEBE), Adriana Farran, i altres membres de l’equip de govern de la universitat.

El conseller Nadal ha posat de relleu el fet que “el nou pressupost preveu una partida superior als 45 milions d’euros per al desplegament de la Llei de la ciència de Catalunya i això permetrà continuar millorant el nostre sistema de coneixement”. En la seva visita el conseller ha recordat en la vigília del Dia de la Dona i la Nena en la Ciència les polítiques impulsades des del Departament per vetllar per la igualtat de gènere i, en particular, ha subratllat que la “Llei de la ciència promou la igualtat de dones i homes en la carrera científica i la incorporació de la perspectiva de gènere i interseccional en totes les dimensions i fases de la recerca”.

Nadal ha recorregut les instal·lacions del Campus i ha visitat l’UPC Hydrogen Laboratory i la planta pilot de producció d’hidrogen del Centre Específic de Recerca de l’Hidrogen (CER-H2) que està previst entrin en funcionament al juny. Aquest laboratori permetrà avançar en la recerca i la innovació en tecnologies de l’hidrogen −un vector energètic clau en la transició a la descarbonització−, donar suport al teixit industrial i desenvolupar activitats de formació.

En aquest espai, Nadal ha pogut constatar la dimensió de la recerca que s'impulsa des de les universitats i ha subratllat la sinergia entre la recerca i les universitats com a característica particular del sistema català. Tenim unes universitats intensives en recerca i uns centres de recerca estretament vinculats a l’àmbit universitari i aquest és un cercle virtuós en benefici de tot el sistema i del país” ha dit el conseller.

L'hidrogen i l'electricitat obtinguts al laboratori es produiran de forma local, sostenible i modular, a partir d’una planta pilot de producció d’hidrogen instal·lada al terrat de l’edifici C. Així, el laboratori tindrà la seva pròpia micro-xarxa per optimitzar el consum i la producció d'hidrogen i electricitat. En el Campus, el conseller Nadal ha tingut ocasió de conversar amb estudiants de l'Escola d'Enginyeria de Barcelona Est (EEBE) i s’ha interessat pels seus projectes.