Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Presentació de la Producció Agrària Sostenible al sector agrari de Lleida.

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural presenta la Producció Agrària Sostenible a Lleida per impulsar la transformació del sector agrari

query_builder   14 febrer 2023 10:43

event_note Nota de premsa

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural presenta la Producció Agrària Sostenible a Lleida per impulsar la transformació del sector agrari

  1. La directora d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes i Collel, ha explicat que la PAS vol posar en valor “d’una forma senzilla i quantificable” la feina que fa el sector agrícola i ramader
  2. Un total de 26.916 explotacions agràries podran fer ús de l’eina com a automillora de la sostenibilitat de la seva explotació i obtenir aquest segell certificat a les comarques de Lleida.
  3. La línia 1 dels ajuts de l’Estratègia Alimentària de Catalunya (PEAC), que estada dotada amb 1,2 milions d’euros, ajuda als productors a calcular el perfil ambiental de la seva explotació per obtenir la certificaci
PAS {"name":"2023/02/14/10/43/1835d3c1-233e-4572-a6be-7d3349895550.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":180477}


La directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes i Collel, ha presentat al sector agrari de les comarques de Lleida el nou model productiu de Producció Agrària Sostenible (PAS) amb l’objectiu de poder avaluar, classificar i reconèixer les explotacions agràries catalanes segons el seu nivell de sostenibilitat des de la triple vessant ambiental, social i econòmica.

L’objectiu del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural és que més del 50% de les explotacions siguin sostenibles des d’un punt de vista ambiental, però també des de la vessant econòmica i social a través d’aquesta nova certificació que el sector s’hi podrà adherir de forma voluntària. Lleida és la demarcació que més explotacions agràries poden ser beneficiàries de Catalunya. En concret, 21.518 explotacions agrícoles de Lleida, de les de 53.384 que hi ha a tot el país, podran obtenir el certificat. Mentre que un total de 5.398 explotacions ramaderes de les 18.978 de Catalunya també podran obtenir obtenir la PAS. Per tant, un total de 26.916 explotacions agràries podran fer ús de l’eina com a automillora de la sostenibilitat de la seva explotació i obtenir aquest segell certificat a les comarques de Lleida.

Volem acompanyar als productors i productores en aquesta transformació cap a la sostenibilitat global, i posar en valor i fer visible l’esforç que molts productors ja estan fent per assolir aquests nous reptes”, ha manifestat la directora general.

Per impulsar aquesta transformació del model productiu, el Govern està elaborant la nova Llei de Producció Agrària Sostenible. I, alhora, s’està desenvolupant la certificació de Producció Agrària Sostenible, que permetrà acreditar legalment les explotacions sostenibles catalanes identificant els seus productes amb l’objectiu de fer arribar el missatge als consumidors.

Per tal d’obtenir aquesta certificació, els productors hauran de digitalitzar les dades de la seva explotació i mitjançant, la PAS-Calc, la calculadora de sostenibilitat que el Departament posarà a disposició del sector, podran obtenir l’informe de sostenibilitat, el qual permet quantificar la sostenibilitat de les explotacions i calcular 6, de les 16 de les petjades ambientals que actualment ha definit Europa. En aquest sentit, el Departament d’Acció Climàtica està subvencionant la digitalització de les dades a través de la primera línia d’ajuts de l’Estratègia Alimentària de Catalunya (PEAC) que ara mateix es pot sol·licitar, fins el 27 de febrer. En concret hi ha previst 1,2 milions d’euros per poder calcular aquest perfil amb un topall màxim de 5.000 euros d’ajut per explotació.

És un projecte ambiciós però estem convençudes en que hem de ser el motor impulsor d’aquesta transformació perquè creiem que és una gran oportunitat pel sector. Amb la PAS, oferim la possibilitat de certificar-se per donar encara més valor al producte d’una forma quantificable, pràctica i senzilla, alhora que fomentem i facilitem la digitalització del sector”, ha exposat Guillaumes.

“Volem ajudar i acompanyar al sector amb formació i assessorament en el procés de digitalització que ja ens obliga la normativa”, ha afegit.

Des del punt de vista ambiental es contemplen factors com la gestió de l’aigua, la biodiversitat, el sòl, l’aire i els materials i l’energia emprada, i la salut i el benestar animal. El bloc social avaluarà aspectes com els drets laborals, les condicions de vida dignes, la igualtat i la seguretat, i la salut laboral. Mentre que la fita econòmica tindrà en compte aspectes com la inversió, el risc de vulnerabilitat, l’economia local o la qualitat, el producte i la informació.

Guillaumes ha recordat que actualment només el 9% de les explotacions agrícoles i el 6,3% de les ramaderes produeixen segons les certificacions de qualitat que actualment hi ha a Catalunya (l’ecològica i la integrada). I, en aquest sentit, ha destacat que aquest és un “projecte inclusiu” per donar cabuda el 100% de les explotacions del país: “Tothom podrà utilitzar el càlcul i veure el nivell de sostenibilitat de la seva explotació només prement un botó. Serà una eina gratuïta que el Departament posarà a la disposició de totes les explotacions. I, de forma voluntària una vegada hi hagi el segell, les explotacions que vulguin podran certificar-se. Serà una forma fàcil de poder-ho comunicar i totalment compatible i complementari amb l’agricultura ecològica.”

Per aconseguir la certificació, les explotacions interessades ho hauran de comunicar i una vegada verificat el compliment de les pràctiques de sostenibilitat, incloent una presa de mostres i anàlisi multiresidus, s'obtindrà la certificació PAS. El disseny de tot el model productiu, s’ha basat en el model d’Avaluació de la Sostenibilitat per a l’Agricultura i l’Alimentació promogut per la FAO.

La Producció Agrària Sostenible (PAS) està també totalment alineada amb els objectius del Pacte Verd Europeu, que és l’estratègia de creixement sostenible i integrador de la Unió Europea. “Volem treure el màxim rendiment de la bona feina que ja fa el sector, optimitzant recursos, i sense hipotecar les generacions futures fomentant pràctiques més sostenibles”, ha conclòs la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes.

3  

Imatges

Presentació de la Producció Agrària Sostenible al sector agrari de Lleida.

Presentació de la Producció Agrària Sostenible al sector agrari de Lleida. 180477

Presentació de la Producció Agrària Sostenible al sector agrari de Lleida.

Presentació de la Producció Agrària Sostenible al sector agrari de Lleida. 170449

Presentació de la Producció Agrària Sostenible al sector agrari de Lleida.

Presentació de la Producció Agrària Sostenible al sector agrari de Lleida. 161597

Alimentació
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia