Igualtat i Feminismes

Imatge durant la visita a les Terres de l'Ebre

Igualtat i Feminismes obrirà a Tortosa un Servei d'Intervenció Especialitzada per a l'atenció a les violències masclistes

query_builder   15 febrer 2023 18:31

event_note Nota de premsa

Igualtat i Feminismes obrirà a Tortosa un Servei d'Intervenció Especialitzada per a l'atenció a les violències masclistes

  1. Tània Verge: “Els Serveis d’Intervenció Especialitzada són centrals en la lluita de país contra les violències masclistes”
  2. En la visita d’aquest dimecres a les Terres de l’Ebre, la consellera ha inaugurat també les noves instal·lacions del Servei d’Informació i Atenció a les Dones d’Amposta.
  3. El departament invertirà 1,6 milions d’euros d’injecció directa als municipis de les Terres de l’Ebre per a polítiques i serveis d’igualtat i feminismes


Imatge durant la visita a les Terres de l'Ebre{"name":"2023/02/15/17/32/ab7b1a59-e836-4002-8c4b-436a4c26c546.jpg","author":"Departament d'Igualtat i Feminismes","type":"0","location":"0","weight":56687}

La ciutat de Tortosa acollirà un dels set nous Serveis d’Intervenció Especialitzada que el Departament d’Igualtat i Feminismes obrirà arreu del país. Així ho ha anunciat aquest dimecres la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, en el marc de la seva visita a les Terres de l’Ebre.

Els Serveis d’Intervenció Especialitzada (SIE) proporcionen acompanyament a les dones que han viscut situacions de violència masclista, i a les seves filles i fills. Faciliten els processos de recuperació i reparació, i són un recurs clau per a la superació de les violències viscudes. En aquests moments, Catalunya compta amb 17 SIE, però el Departament preveu obrir-ne set de nous.

Un d’aquests s’ubicarà a la capital del Baix Ebre, i complementarà el servei que actualment ja presta el SIE d’Amposta. En paral·lel, el Departament treballa també perquè el servei s’apropi a la població de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre. En aquests moments, el SIE d’Amposta ja presta servei en itinerància a Móra d’Ebre, un servei que comptarà amb noves instal·lacions en un futur proper. A més, es preveu que el nou SIE de Tortosa pugui tenir també una antena a Gandesa. L’objectiu és apropar el servei a les dones que viuen en les diferents comarques de les Terres de l’Ebre, i donar resposta a les necessitats del territori.

Els Serveis d’Intervenció Especialitzada són centrals en la lluita de país contra les violències masclistes”, ha destacat Verge. “Als SIE tenim la constatació que de les violències masclistes se’n surt”, ha subratllat la consellera. “Aquests serveis ens deixen el testimoni de moltes dones que han sobreviscut a les violències masclistes i que han refet les seves vides des de la llibertat i la seguretat”, ha afegit. “Aquest Govern no deixarà cap dona sola davant les violències masclistes, i per això continuem enfortint i ampliant la xarxa pública d’atenció a les dones”, ha conclòs.

Inauguració a Amposta del nou Servei d’Informació i Atenció a les Dones

La consellera ha encetat la jornada a la capital del Montsià, on ha conegut de primera mà el projecte “Amposta ciutat diversa”, impulsat pel consistori amb l’objectiu de posar en valor la diversitat del municipi. També ha visitat el servei de primera acollida de l’ajuntament, que atén més d’un centenar de sol·licituds anuals i col·labora estretament amb la línia ACOL del programa Treball i Formació, impulsat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya amb el suport del Departament d’Igualtat i Feminismes.

Després, Verge s’ha desplaçat a les noves instal·lacions de l’Espai Dones, on ha inaugurat el nou Servei d’Informació i Atenció a les Dones de la ciutat. L’equipament, que estarà gestionat per l’Ajuntament d’Amposta, amplia el servei que fins ara es prestava exclusivament des del Consell Comarcal del Montsià.

La consellera ha recordat que “des de la posada en marxa del Departament d’Igualtat i Feminismes, s’ha fet una clara aposta per l’equitat territorial en la prestació de serveis”. L’objectiu és “que els serveis siguin accessibles per a totes les dones del país”, segons ha dit Verge, i per això “l’aliança i la col·laboració amb els ens locals és clau”, ha insistit. En aquest sentit, “la inauguració del SIAD d’Amposta és un exemple més del nostre compromís amb la política local”, ha dit Verge. La consellera ha subratllat que “els serveis d’informació i atenció a les dones són imprescindibles per avançar en la garantia dels drets de les dones i el seu empoderament”, i ha explicat que aquests recursos ofereixen informació i acompanyament a les dones en diversos àmbits, tenen un rol molt important en la prevenció i detecció de les violències masclistes, i donen suport a entitats de dones i feministes de l’entorn proper.

El nou Espai Dones també acollirà el Servei d’Atenció Integral LGBTI+ del municipi, que ha tingut un increment de finançament molt significatiu per part del Departament d’Igualtat i Feminismes. Dels gairebé 26.000 euros transferits al 2021 es va passar, al 2022, als aproximadament 80.000; amb els nous pressupostos de 2023, la previsió de finançament arriba fins als 230.000 euros.

L’espai per al desplegament del programa TempsxCures a Tortosa, a punt

La visita d’aquest dimecres ha finalitzat a les instal·lacions on aviat començarà a desplegar-se la iniciativa TempsxCures a Tortosa. El programa, que a la capital del Baix Ebre pren el nom de Temps x tu, oferirà serveis de cures puntuals per a infants de quatre a dotze anys, cosa que permetrà alliberar de temps les famílies. En aquest sentit, la consellera ha afirmat que “les dones, que són qui majoritàriament continua assumint les cures no remunerades, també han de tenir dret al temps: per descansar, per fer esport, per treballar, per formar-se, per gaudir del lleure, etc”. Aquest servei s’afegeix als serveis d’acollida i cures que ja s’estan prestant a Amposta des del mes d’octubre.

En la seva intervenció, Verge ha valorat que “en una visita com la d’avui a Terres de l’Ebre, veiem en què es tradueixen uns pressupostos al servei de les persones i de la transformació feminista del país, municipi a municipi”. “Des de la creació del Departament, hem augmentat un 153% el nostre pressupost, i això ens ha permès posar més recursos en programes i serveis que milloren la vida de les persones, fan efectius els seus drets i en generen de nous”, ha afirmat. A les Terres de l’Ebre, el pressupost destinat a finançar les polítiques i serveis d’igualtat i feminismes, en aliança amb els ens locals –concretament, als quatre consells comarcals i als ajuntaments de Tortosa i Amposta– ha passat d’aproximadament 950.000 euros l’any 2021 a més d’1,6 milions d’euros al 2023.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia