1. D’aquesta inversió, 5 milions d’euros es mobilitzaran durant aquest 2023
  2. Està previst que es dupliqui el número d’estacions de regeneració d’aigua, passant de les 20 a les 40, i regenerant un total de 120 hm3/any, que suposa el 20% del total de l’aigua depurada
  3. La consellera ho ha anunciat en l’acte institucional del Dia Mundial de l’Aigua, que s’ha centrat en abordar els resultats del projecte europeu Wat’Savereuse, liderat per l’Euroregió Pirineus Mediterrània i amb la participació de Catalunya, Balears i Occitània


La consellera, Jordà.{"name":"2023/03/21/15/43/7d369dfa-f8bf-4e3b-9adb-96094fe03813.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":99482}


La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha anunciat que s’invertiran en els propers sis anys un total de 120 milions d’euros amb l’objectiu d’incrementar la producció d’aigua regenerada per als propers sis anys. Ja, en aquest 2023, i arran de l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat, està previst destinar 5 milions d’euros en aquest àmbit.

Jordà ha fet aquest anunci en l’acte institucional del Dia Mundial de l’Aigua, que s’ha celebrat al Palau de Pedralbes de Barcelona i que ha servit per conèixer els resultats del projecte europeu Life Wat’Savereuse, destinat a fomentar l’estalvi i la reutilització dins del sector turístic.

Aquest projecte està liderat per l’Euroregió Pirineus Mediterrània i compta amb la participació de Catalunya a través de l’ACA, Eurecat i el Catalan Water Partnership, les Illes Balears i Occitània. Des de l’octubre de 2020 que es va iniciar aquest projecte, s’ha treballat en explicar als turistes la necessitat de fer un consum responsable d’aigua i també s’ha abordat amb establiments hotelers, món local i entitats subministradores la necessitat d’implantar tecnologies per a la reutilització de l’aigua.

Precisament l’acte ha comptat amb la presència de Manuel Szapiro, delegat i màxim representant de la Comissió europea a Barcelona,Xavier Bernard-Sans, secretari general de l’Euroregió Pirineus Mediterrània, Samuel Reyes, director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Miquel Mir, conseller de Medi Ambient i Territori del Govern Balear i Sébastien Denaja, Conseller Regional d’Occitània per a Europai per a la Cooperació International.

Xavier Bernard-Sans ha exposat que “el principal objectiu del Life Wat’Savereuse és explicar els beneficis d’una bona reglamentació i legislació de l’aigua, en tots els estadis de la seva gestió. Pensem que és necessari aplicar els principis de reutilització i estalvi de l’economia circular al consum de l’aigua, i de manera particular, a la indústria turística del Mediterrani.

Gràcies a les diferents campanyes de sensibilització es vol aconsegir un impacte en les actituds que inlfueixen a l’hora de gestionar i consumir aigua per part de la indústria turística; les administracions públiques, i els mateixos turistes”.

“De fet, en aquests moments del projecte, una vegada ja s’ha obtingut un primer impacte i s’ha completat la recerca de solucions tecnològiques i bones pràctiques, ja s’està començant a treballar per captar l’interès dels dos agents que es troben als dos extrems d’aquest ecositema radiografiat pel projecte: les comunitats locals i l’espai europeu”, ha afegit Bernard-Sans.

Regenerar el 20% de l’aigua depurada

Actualment hi ha a Catalunya un total de 20 Estacions de Regeneració d’Aigua (ERA), que tenen com a objectiu aplicar un tractament addicional a l’aigua depurada i destinar-la per a usos no consumptius (usos ambientals, agrícoles, industrials, lúdics i municipals). En els propers sis anys es preveu duplicar el número d’estacions de regeneració d’aigua (passant de les 20 a les 40) i arribar a una producció de 120 hm3/any (actualment és d’uns 70 hm3/any). Això farà possible que s’incrementi en un 20% la reutilització directa de l’aigua depurada, tenint en compte que actualment aquest percentatge és inferior al 10%.

Ús pioner de la regeneració

Jordà ha volgut remarcar la importància que estan adquirint els recursos no convencionals durant la sequera que estem vivint. “Sense l’aportació d’aquests recursos, avui estaríem en una situació molt pitjor que la viscuda en la sequera de 2007 i 2008 i, precisament, el nostre enfocament és incrementar la disponibilitat d’aquests recursos”, ha assegurat Jordà.

Arran de la sequera, des del mes de desembre de 2022 fins l’actualitat s’està aportant aigua regenerada en el tram final del riu Llobregat, concretament a l’altura del l’assut de Molins de Rei. L’aportació, que s’ha anat incrementant fins els 0,8 m3/s, fa possible que el riu porti més aigua en l’actual situació de sequera i que s’incrementi així la disponibilitat d’aigua, per a posteriorment ser potabilitzada. “Aquesta mesura, que és pionera, demostra que Catalunya està adoptant totes les mesures disponibles per a garantir totes les demandes, aplicant les noves tecnologies i els nous coneixements”, ha afegit Jordà.

Traspassar fronteres amb l’estalvi d’aigua

Tot i l’aportació de noves mesures, la consellera d’Acció Climàtica també ha volgut destacar que “l’estalvi d’aigua és una de les actuacions més eficaces, més fàcils de dur a terme i que és una corresponsabilitat de tots i totes”. Aprofitant que el lema d’enguany per al Dia Mundial de l’Aigua és “Accelerant el canvi a través de les aliances i la cooperació”, Jordà ha destacat que l’estalvi d’aigua “ha estat una senyal d’identitat de la ciutadania catalana i aquesta filosofia ha de traspassar fronteres, fent que la gent que visiti el nostre país interioritzi el consum responsable d’aigua”. Precisament un dels objectius del projecte Wat’Savereuse s’ha centrat en dissenyar un portal web lifewatsavereuse.eu amb informació en diversos idiomes i la difusió a través de 50 establiments hotelers de consells per a l’estalvi d’aigua.

2  

Imatges

Acte institucional del Dia Mundial de l'Aigua celebrat al Palau de Pedralbes de Barcelona

Acte institucional del Dia Mundial de l'Aigua celebrat al Palau de Pedralbes de Barcelona 90332

La consellera Jordà a l'acte institucional del Dia Mundial de l'Aigua al Palau de Pedralbes de Barcelona.

La consellera Jordà a l'acte institucional del Dia Mundial de l'Aigua al Palau de Pedralbes de Barcelona. 99482