- La incorporació de la transversalitat de gènere a les dades obertes permet donar visibilitat realitats ocultes i tendències d’injustícia social per fomentar la transparència cap a la ciutadania
- La sessió de cocreació celebrada avui s’emmarca dins el Pla d’Acció de l’Open Government Partnership (OGP),l’Aliança Mundial de Governs Oberts
El Departament de la Presidència i el Departament de Feminismes, a través de la Direcció General d'Administració Digital i de l’Institut Català de les Dones, han celebrat, avui, la sessió de cocreació per introduir la transversalitat de gènere a les dades obertes.
La sessió ha comptat amb l’assistència la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Meritxell Benedí Altés i de la directora general d’Administració Digital, Núria Espuny i la participació d’expertes en dades i gènere dels àmbits administratiu, acadèmic, empresarial i del tercer sector.
L’acte té per objectiu posar en comú de noves aproximacions a tenir en compte en la recopilació i la publicació de dades relacionades amb la desigualtat socioeconòmica i la feminització de la pobresa i s’emmarca en el Pla d’Acció de l’Open Government Partnership (OGP). Paral·lelament, forma part del pla de treball compartit entre l’Institut Català de les Dones i l’Àrea de Dades Obertes per tal de millorar la recopilació, publicació i qualitat de les dades.
En aquest sentit, la incorporació de la transversalitat de gènere a les dades obertes permet avançar cap a una cultura de dades amb propòsit que generin impacte, donar visibilitat a realitats ocultes i tendències d’injustícia social.
En aquest sentit, la directora Espuny ha destacat que “és un exercici de transparència” i que “cal fomentar la recerca i reutilització d’informació clau per assolir la igualtat de gènere i establir un punt de partida en la priorització i presa de decisions polítiques adaptades a les necessitats de col·lectius vulnerables”.
La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Meritxell Benedí Altés ha destacat durant la inauguració de la sessió: “La recerca acadèmica i científica ha d’incorporar la perspectiva feminista interseccional, perquè si no, no és transformadora i perpetua les estructures de poder i desigualtat existents, com el patriarcat, el racisme, el classisme, entre d’altres.”
Open Government Partnership(OGP)
L’octubre de 2020, Catalunya va esdevenir membre de l’Open Government Partnership (OGP), l’Aliança Mundial de Governs Oberts, la xarxa internacional que des de 2011 promou el govern obert. En formen part més de 70 estats i també 70 ciutats i regions que s’han incorporat al seu programa local.
A través del Compromís 4 de l’OGP, el Govern s’ha compromès a generar dades obertes actualitzades, comparables, accessibles i en format Open Data que permetin analitzar de forma integral la desigualtat socioeconòmica de les dones i la feminització de la pobresa, assegurant la seva accessibilitat i el seu ús.