- La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha presidit l’acte de celebració del Dia Meteorològic Mundial que s’ha centrat en la sequera que afecta al país
- L’Acord té per objecte establir el marc global de col·laboració en els àmbits tècnics i tecnològics, així com l’intercanvi de dades i informació meteorològica i climàtica
- Les actuacions se centraran en la protecció de les persones, dels béns i del medi ambient enfront d’episodis meteorològics de perill, i en el marc de l’estudi del clima i del canvi climàtic
La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, acompanyada de la directora del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), Sarai Sarroca, i de la gerent de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Mar León, ha presidit avui al Palau de Pedralbes l’acte de celebració del Dia Meteorològic Mundial i la signatura d’un conveni amb el Govern andorrà.
Abans de començar l’acte institucional del Dia Meteorològic Mundial, s’ha dut a terme la signatura de l’Acord de col·laboració entre el Servei Meteorològic Nacional del Govern d’Andorra i el Servei Meteorològic de Catalunya. L’objectiu de l’Acord és crear un marc idoni per a l’intercanvi d’informació, coneixement i serveis per al desenvolupament de les tasques d’ambdós organismes.
L’Acord estableix línies d’actuació al voltant de l’observació, predicció i vigilància meteorològica, de la climatologia i del canvi climàtic. En concret es col·laborarà en el seguiment de les situacions meteorològiques que tenen un gran impacte en la seguretat de les persones i en el territori, i es treballarà al voltant de la predicció operativa i de les prediccions automàtiques d’alta resolució. En l’àmbit de la climatologia, les tasques conjuntes permetran seguir avançant en el desenvolupament de serveis climàtics per a usuaris i clients, i també en l’estudi del canvi climàtic tenint present la recuperació de sèries climàtiques i la generació de cartografia i d’índexs climàtics.
Un dels principals punts de l’Acord és l’intercanvi de dades meteorològiques i climàtiques de les estacions manuals i de les estacions automàtiques, que permetrà completar la informació de les xarxes pròpies i que es complementarà amb dades procedents d’altres sistemes d’observació i de teledetecció. I finalment, cal destacar l’intercanvi d’experiències, en especial pel que fa a la formació, la capacitació i la transferència de coneixement.
Per la seva banda, l’acte de celebració del Dia Mundial s’ha centrat en una conferència del Dr. Vicent Altava, tècnic de l’Àrea de Recerca i Modelització del Servei Meteorològic de Catalunya, sobre la sequera a Catalunya, i ha comptat amb la presència de més de 100 convidats.