Territori

bicicleta

El Govern destina prop de 100 MEUR a la construcció de vies ciclistes, la partida més alta de la història de la Generalitat

query_builder   31 març 2023 12:13

event_note Nota de premsa

El Govern destina prop de 100 MEUR a la construcció de vies ciclistes, la partida més alta de la història de la Generalitat

bicicleta{"name":"2023/03/31/11/52/c91493af-15ea-4e2b-a2f9-399440acc6cb.jpeg","author":"DTER","type":"0","location":"0","weight":156566}


  1. El conseller de Territori, Juli Fernàndez i Olivares, anuncia que el Departament executarà prop de 125 quilòmetres de vies ciclables fins al 2025
  2. Els nous carrils per a bicis i vianants permetran treure de la xarxa viària 790.000 vehicles, el que suposarà un estalvi en emissions de 1.550 tones de CO2 anuals
  3. Es crearà una Oficina de la Bicicleta per a fer seguiment de les polítiques de promoció d’aquest mode de transport

El Govern destinarà 94 MEUR a la construcció de 125 quilòmetres de vies ciclistes en tres anys, i fins a 102 MEUR incloent altres infraestructures per a potenciar l’ús de la bici, la partida més alta de la història de la Generalitat. Aquestes actuacions s’emmarquen en l’Estratègia Catalana de la Bicicleta 2025 i en les polítiques de promoció d’una mobilitat descarbonitzada i activa que està desenvolupant el Govern. Aquesta important ampliació de la xarxa de vies per a ciclistes –i també vianants-- que portarà a terme el Departament de Territori permetrà treure de les carreteres 790.000 vehicles a l’any i estalviar, així, 1.550 tones de CO2 en emissions.

Aquest pla d’actuacions “és una aposta clara, amb la major inversió que ha fet el Govern” per la bici, ha assenyalat el conseller, “per a facilitar els desplaçaments segurs de curt radi amb les noves vies ciclistes i les noves instal·lacions d’aparcament i també respondre a l’atractiu d’oci a través de rutes cicloturístiques”. Fernàndez i Olivares també ha ressaltat que el Departament “ha incorporat la visió, en les actuacions de millora viària, de fer connexions per a la bicicleta”.

L’Estratègia Catalana de la Bicicleta 2025, aprovada pel Govern el 2019, recull el compromís de la Generalitat amb la bicicleta i el desenvolupament d’un conjunt d’accions, en coordinació amb les administracions, institucions i empreses i adherides –una trentena en l’actualitat. Aconseguir que la bici sigui protagonista d’una mobilitat quotidiana més amable en entorns metropolitans i connectar nuclis en entorns naturals i paisatgístics és un dels pilars de l’Estratègia.

Ampliació de la xarxa ciclable

bicicleta{"name":"2023/03/31/12/07/d1db2a06-29b8-477c-a4b2-efd3fc766c09.jpg","author":"DTER","type":"0","location":"0","weight":588956}


Per assolir aquests objectius, la construcció de vies ciclistes és una de les principals línies d’actuació de l’Estratègia i el pla d’actuacions 2023-2025 que ha presentat avui el Departament representa un salt en aquesta direcció. Inclou fins a 40 projectes, que significaran la posada en servei de prop de 125 quilòmetres de noves vies ciclables arreu de Catalunya. D’aquesta quarantena de projectes, 17 ja estan en execució o licitació. La inversió total prevista és de 94 MEUR, dels quals 73 MEUR es finançaran amb fons FEDER i Next Generation UE.

Aquests projectes corresponen tant a noves infraestructures per a ciclistes i vianants que es construeixen paral·leles a carreteres ja existents de la Generalitat, com a actuacions incloses en altres intervencions de millora de la xarxa viària, de pacificació del trànsit o de corredors d’autobusos.

En la promoció de l’ús de la bici i d’una mobilitat descarbonitzada en general, també resulta clau el binomi bicicleta-transport públic; per això, el Departament treballa en la construcció d’aparcaments segurs per a les bicis. D’aquesta manera, vol afavorir l’ús de la bicicleta com a complement del transport públic i augmentar també la cobertura de les estacions de tren.

El pla d’actuacions presentat avui recull una partida de 2 MEUR per a l’adequació de 30 d’aquests espais, en la línia dels bicitancats instal·lats ja en els corredors del Vallès i Llobregat-Anoia de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), en estacions de Rodalies i d’FGC.

Les rutes cicloturístiques

Impulsar la bicicleta com a element turístic, d’oci i esportiu de manera segura és un altre dels eixos de l’Estratègia catalana de la bicicleta. Així, el Departament de Territori està treballant en el desplegament d’una xarxa d’itineraris cicloturístics de 1.500 quilòmetres. Es tracta de rutes de llarg recorregut per a la pràctica de l’anomenat cicloturisme d’alforges que, a més, té un alt potencial com a dinamitzador econòmic.

En aquest cas, s’aprofiten trams de vies verdes i camins principalment, o carreteres amb baix trànsit, amb connexions a les rutes existents de caràcter més local i a la xarxa de transport públic. El pla d’actuacions 2023-2025 inclou en aquest apartat sobretot projectes de senyalització i millora d’itineraris existents i, puntualment, la construcció d’algun tram de via ciclista o estructures per a completar-los.

Concretament, Territori està desenvolupant 9 projectes, dels quals estan en execució 2, que es traduiran en la configuració de prop de 500 quilòmetres de rutes. La inversió prevista és de 6 MEUR. Entre les actuacions incloses, cal remarcar la Ruta Mediterrània-EuroVelo 8 o la Ruta dels Llacs.

rutes cicloturístiques bicicleta{"name":"2023/03/31/11/55/fe319255-e720-46cb-bdd7-09f713092ca7.jpg","author":"DTER","type":"0","location":"0","weight":839224}

Creació de l’Oficina de la Bicicleta

Per a millorar la promoció, seguiment i governança de la bicicleta, el Govern crearà l’Oficina de la Bicicleta, adscrita al Departament, que impulsarà polítiques transversals en favor d’aquest mode de transport, desplegarà les actuacions de Territori i coordinarà les accions en el marc de l’Estratègia i de la Mesa de la Bicicleta –ens de participació d’institucions, administracions, entitats i empreses emparada pel Departament que treballa conjuntament per a la promoció de la bicicleta des de fa més de 15 anys.

2  

Imatges

Fotografia

Fotografia 568617

Fotografia

Fotografia 265590

2  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 1076018

Documentació

Documentació
PDF | 3414840

Transformació verda
Mobilitat
Infraestructures
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia