1. Balcells: “Volem transformar les coses per millorar-les i això s’ha de fer amb plans, calendaris i pressupostos específics però també amb motivació”

El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha presidit avui una reunió de treball amb uns 400 professionals de l’Atenció Primària i Comunitària (APiC) de tot Catalunya amb l’objectiu d’explicar-los de primera mà el desplegament immediat del Pla de millora d’accessibilitat de la ciutadania a l’APiC.

A la trobada, que ha tingut lloc a la seu de Barcelona de l’Institut Nacional d’Educació de Física de Catalunya (INEFC), hi han participat directors dels EAP, així com les direccions d’atenció primària; responsables dels denominats SAP (serveis d’atenció primària), gerents territorials i altres alts càrrecs.

Durant la sessió de treball, el conseller Balcells ha repassat les principals línies mestres del pla, que impliquen donar més temps i més qualitat a la consulta, més accés telefònic, maximitzar les competències dels professionals de l’atenció primària, menys demora per a l’accés a les primeres visites hospitalàries, la cirurgia a termini i les proves diagnòstiques a temps. Tot plegat, amb més treball compartit i de col·laboració entre l’Atenció Primària i Comunitària i l’Atenció Hospitalària.

El conjunt del Pla té un pressupost de 110 milions d’euros destinats a millorar l’accessibilitat de la ciutadania al sistema de salut, 25 milions dels quals destinats al programa de l’APiC. En aquest sentit, a cada equip d’atenció primària i comunitària (EAP) li correspon un import fix de 20.000 € per EAP i dos imports més que varien en funció de la població assignada i segons les característiques de cada equip. A més, cada equip directiu de cada EAP té autonomia de gestió per implementar les mesures que consideri convenients i gestionar l’assignació econòmica específica.

Un dels projectes que destaca a l’àmbit de la primària és el Planifi.cat, una eina proactiva de gestió -que a finals del 2023 ha d’estar disponible a tots els EAP-, i que permet concentrar proves i visites de persones amb malalties cròniques o factors de risc per tal de reduir les seves cites i alhora optimitzar-ne el seguiment.

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha centrat la seva intervenció en el desplegament del Pla als 374 EAP del país. Balcells ha assenyalat que amb el Pla presentat avui “hem d’aconseguir que la primària torni a ser atractiva, resolutiva, amb capacitat d’autogestió i amb recursos”.

El conseller de Salut ha remarcat que “volem transformar les coses per millorar-les i això s’ha de fer amb plans, calendaris i pressupostos específics però també amb motivació” i ha afegit que per assolir la transformació de l’APiC, cal la complicitat de tots els actors implicats: “O ens posem a transformar la primària de veritat o no ens en sortirem. Volem la complicitat de tots i totes, dels que esteu al peu del canó”.

Finalment, el conseller ha assenyalat també que “tot just sortim de la pandèmia de la COVID-19, el sistema pateix un infrafinançament crònic i fins ara, no s’han començat a revertir les retallades de 2010”. És per això, que ha acabat demanant “la implicació de tothom per fer la transformació del sistema.”

La sessió informativa també ha comptat amb les intervencions del sotsdirector del Servei Català de la Salut, Alfredo Garcia Díaz, i de Núria Nadal Braqué, directora assistencial d’Atenció Primària i a la Comunitat.

2  

Imatges

El conseller, Manel Balcells, durant la seva intervenció davant dels professionals de l'atenció primària.

El conseller, Manel Balcells, durant la seva intervenció davant dels professionals de l'atenció primària. 549257

Trobada amb 400 professionals de l'atenció primària per explica el Pla de millora d'accessibilitat al sistema de salut.

Trobada amb 400 professionals de l'atenció primària per explica el Pla de millora d'accessibilitat al sistema de salut. 790604