Territori

TER

Ferrocarrils posa en circulació l'històric Tren Granota a la línia Barcelona-Vallès

query_builder   7 maig 2023 13:47

event_note Nota de premsa

Ferrocarrils posa en circulació l'històric Tren Granota a la línia Barcelona-Vallès

  1. L’emblemàtic vehicle, que forma part del patrimoni preservat d’FGC, ha tornat a circular avui entre Les Planes i les estacions de Sabadell i Terrassa, 27 anys després del seu últim viatge
  2. S’han programat noves circulacions els diumenges 21 de maig i 4 de juny i la propera tardor
  3. El Tren Granota passarà a formar part de l’oferta de trens turístics que, sota la marca genèrica de Turistren, es gestiona des d’FGC Turisme


TER
El conseller Fernàndez amb l’alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, el secretari de Mobilitat i Infraestructures, Marc Sanglas, i el president de Ferrocarrils, Toni Segarra, a l’estació de Les Planes, avui.
{"name":"2023/05/07/13/43/b5369d50-e52d-4e47-83e6-d7f5c9daa910.JPG","author":"TER","type":"0","location":"0","weight":3502396}


Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha posat en servei avui a la línia Barcelona-Vallès el tren històric UT-400, conegut popularment com a Tren Granota, 27 anys després que fes el seu últim viatge, l’any 1996. L’emblemàtic vehicle oferirà els primers trajectes oberts a tota la ciutadania els diumenges 21 de maig i 4 de juny, tot cobrint el recorregut entre l’estació de Les Planes i les estacions de Rubí, Terrassa i Sabadell. A la tardor, és previst que es tornin a programar més viatges en diumenges puntuals.

El conseller de Territori, Juli Fernàndez Olivares, i el president d’FGC, Toni Segarra Barreto, han realitzat avui una de les sis primeres circulacions que ha fet el tren entre Terrassa i Les Planes com a prèvia de les circulacions del 21 de maig i el 4 de juny, que ja estaran obertes a tota la ciutadania. Per accedir-hi, caldrà disposar d’un bitllet integrat o d’un títol propi d’FGC per a les zones tarifàries corresponents segons l’origen i el destí del trajecte. També s’hi podrà accedir adquirint un bitllet senzill d’FGC.

El conseller ha destacat que la posada en circulació d’aquest “tren del segle XX forma part del projecte de recuperació del patrimoni històric ferroviari que FGC està treballant. Enguany fa 175 anys que hi ha tren a Catalunya i és encara més significatiu poder recuperar aquest tren històric. És una bona manera de donar a conèixer com ha anat evolucionant i canviant el transport ferroviari als FGC”.

TER
Dins del tren.
{"name":"2023/05/07/13/45/9cfa9c1b-7ca1-4beb-99de-57841bbd9f9e.JPG","author":"TER","type":"0","location":"0","weight":2132207}

Durant els dies de funcionament, el Tren Granota farà sis trajectes per les vies de la línia Barcelona-Vallès: Rubí-Les Planes (9.18 h – 9.37 h), Les Planes – Terrassa (10.04 h – 10.46 h) , Terrassa – Les Planes (11.37 h – 12.17 h), Les Planes – Sabadell (12.34 h – 13.16 h), Sabadell – Les Planes (13.26 – 14.07 h) i Les Planes – Rubí (14.34 h – 14.54 h). A cada viatge, el tren s’aturarà a totes les estacions intermèdies, on els viatgers podran pujar i baixar del vehicle.

Per tal de poder posar en circulació el Tren Granota, Ferrocarrils ha dut a terme diverses tasques, entre les quals la restauració del tren a l’estat original, la revisió i rehabilitació tècnica i de seguretat, i la formació teòrica i pràctica dels maquinistes que conduiran aquesta unitat. Actualment, el tren forma part del fons de patrimoni històric de la companyia.

A partir d’ara, el Tren Granota passarà a formar part de l’oferta de trens turístics que, sota la marca genèrica Turistren, es gestiona des d’FGC Turisme. Així, aquestes circulacions històriques se sumaran a les del Tren dels Llacs, Tren del Ciment, Funicular de Gelida, Cremallera de Núria i Cremallera i Funiculars de Montserrat.

L’experiència de viatjar en un tren molt popular a mitjan segle XX

Amb el retorn a la circulació del Tren Granota, Ferrocarrils ofereix a tota la ciutadania reviure l’experiència de viatjar en un tren emblemàtic de la història del ferrocarril a Catalunya, que es va fer molt popular a mitjan segle XX.

L’objectiu de la seva posada en servei és posar en valor el patrimoni preservat d’FGC i ajudar a conèixer a les generacions actuals el patrimoni ferroviari de Catalunya.

Construït després de la guerra civil pels enginyers de Sarrià

El vehicle, de la sèrie 400, va estar en servei entre els anys 1944 i 1996, i va ser batejat col·loquialment pels viatgers com a Tren Granota pels seus colors i pels seus fars característics de la part frontal.

Es va construir durant la postguerra per tal de modernitzar els vells vehicles que cobrien el servei de les prolongacions suburbanes de Sarrià fins a Les Planes, Sant Cugat, Rubí, Terrassa i Sabadell, estrenades entre els anys 1916 i 1922. Després de la Guerra Civil, per fer front a l’augment de la demanda, els enginyers del taller de Sarrià van dissenyar un nou tipus de vehicle, d’aspecte i tecnologia modern, el que es coneixeria com a Tren Granota. Es va posar per primera vegada en circulació l’any 1944.

Quan Ferrocarrils es va fer càrrec de l’explotació d’aquestes línies el 1979, va endegar un programa de modernització de les 14 composicions, que es trobaven en un estat de conservació força deficient. El 20 de juny de 1996, commemorat amb diversos actes oficials, van circular els darrers trens del tipus 400, que van ser substituïts per les unitats de tren de la sèrie 112.

Tres dels cotxes, els que estaven més propers a l’estat inicial, es van preservar com a material històric, tot formant una unitat de tren. Un cop feta tota la restauració i revisió tècnica i de seguretat, avui s’ha tornat a posar en servei, amb l’objectiu de constituir un reclam turístic i històric per a totes les persones usuàries d’FGC.

2  

Imatges

Foto

Foto 2273932

Foto

Foto 1333989

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa

Dossier de premsa
PDF | 11932157

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia