Cultura

Palau Episcopal. Museu de Girona

El programa Giravolt 3D, finalista als premis internacionals Museums + Heritage

query_builder   9 maig 2023 18:25

event_note Nota de premsa

El programa Giravolt 3D, finalista als premis internacionals Museums + Heritage

  1. El programa Giravolt del Departament de Cultura reforça la seva presència internacional amb aquesta nominació
  2. Els Museums + Heritage Awards reconeixen des de l’any 2003, l’excel·lència en l’àmbit del patrimoni i s’han convertit en una referència europea

El programa Giravolt ha estat nominat als Premis Museums + Heritage en la categoria internacional de Millor ús del digital. Giravolt és un programa del Departament de Cultura per afavorir la implantació de les tecnologies 3D en el sector del patrimoni i compta amb la implicació d’una cinquantena de museus i entitats de gestió patrimonial de tot el país. Els Museum + Heritage Awards premien l’excel·lència en l’àmbit cultural i del patrimoni dels equipaments del Regne Unit des de l’any 2003. Són uns premis repartits en 18 categories, de les quals 16 són per museus, galeries, arxius i equipaments culturals i patrimonials, tant digitals com presencials del Regne Unit, i les dues categories restants són de caràcter internacional.

Aquest any els premis han rebut un 41% més de participació que els anys anteriors, la qual cosa posa encara més en valor la tria de Giravolt com a finalista entre tots els aspirants. Un jurat format per professionals de prestigi del sector decidiran qui són els projectes guanyadors de cada categoria en una cerimònia de lliurament de premis que es farà demà a la nit a Londres.


Giravolt: el patrimoni cultural català en 3D

El programa Giravolt es va posar en funcionament el desembre de 2020 per respondre als reptes als quals s’enfronta actualment el sector del patrimoni cultural: la necessitat d’aplicar les tecnologies 3D i tot el que les envolta, des de la captació de la realitat fins a la seva explotació en formats digitals, com la Realitat Virtual, la Realitat Augmentada o les experiències immersives. Giravolt promou l’ús de l’escaneig 3D i de la utilització dels models resultants en un ampli ventall d’usos, des de la conservació fins a la divulgació pel gaudi de la ciutadania. El programa treballa de forma col·laborativa i transversal amb totes les institucions del sector.

Gràcies a tècniques com la fotogrametria, que permet aconseguir models 3D de manera molt més assequible, i als avenços tecnològics dels escàners làser, que permeten la digitalització de grans conjunts arquitectònics i arqueològics, s’està produint un augment exponencial de l’aplicació d’aquestes tècniques en els últims anys.


Actuacions en diferents àmbits

Giravolt treballa en accions que abasten camps molt diferents com ara la creació d’un corpus digital, ric i divers, que garanteixi una millor accessibilitat del patrimoni cultural català, local i internacionalment; la formació dels professionals de patrimoni en cursos i tallers; la creació d’activitats didàctiques i familiars basades en els models 3D del programa, com #despertaelpatrimoni; i finalment la creació de productes multimèdia per tot tipus de públics.

En la vessant professional cal destacar la redacció d’estàndards de captació 3D, la documentació progressiva en 3D de tots els monuments que son propietat de la Generalitat o el treball de difusió de les pintures rupestres de Catalunya. En alguns casos, com Sant Climent de Taüll o el Reial Monestir de Santes Creus, s’estan creant autèntics “bessons digitals” que permeten una millora decisiva dels processos de conservació i manteniment d’aquests immobles.


Imatge en 3D del Palau Episcopal de Girona.
Imatge en 3D del Palau Episcopal de Girona.
{"name":"2023/05/09/18/33/1dac52a3-4572-4a01-b62a-5079691a3095.jpg","author":"DI","type":"0","location":"0","weight":1318560}


Pel que fa als productes adreçats a diferents públics cal destacar, en primer lloc, la galeria amb més de 300 models a Sketchfab, que inclou objectes i monuments de tota mena, des de pintures rupestres fins a obres d’art contemporani, passant per espais tan coneguts com les esglésies de la vall de Boí, o col·leccions tan singulars com les joguines de llauna del Museu d’Història de Catalunya, les eines de pastor del Museu Etnogràfic de Ripoll o l’espectacular armadura de Samurai del Museu Víctor Balaguer. La galeria ha rebut més de 170.000 visites i les seves peces regularment són reconegudes en la selecció del Top10 de patrimoni que publica Sketchfab. Tots els models estan dotats d’informacions de storytelling, el que permet la seva utilització educativa. Els models de la galeria, a partir de finals de maig també es podran veure integrats en exposicions virtuals al web de Giravolt.

En el sector educatiu cal destacar l’activitat #despertaelpatrimoni, en la qual els alumnes d’escoles i instituts escanegen amb els seus dispositius mòbils el seu patrimoni local i el publiquen a Internet.

En l’àmbit de la Realitat Virtual, en aquests moments els alumnes de videojocs i multimèdia del CITM-UPC estan desenvolupant un videojoc 3D sobre el Palau Moja que barreja un carnestoltes barroc amb una història d’intriga al voltant de la controvertida figura d’Antonio López. També s’han desenvolupat experiències pilot de Realitat Virtual, sobre les pintures rupestres del Cogul, el Palau Episcopal de Girona, Sant Climent de Taüll i recentment del conjunt monumental de Centcelles. Aquesta última serà presentada en primícia aquest mes a Tarraco Viva i s’està estudiant la seva instal·lació permanent per tots els visitants de Centcelles. Aquests pilots de Realitat Virtual estan en fase de testeig amb els Centres de Recursos Pedagògics per tal d’incorporar aquesta oferta pròximament com a recurs educatiu.

Un dels punts centrals de Giravolt ha estat des de l’inici la utilització dels models 3D en projectes multimèdia per a grans audiències, com ara la col·laboració amb l’estudi multimèdia Burzon*Comenge en la producció de l’espectacle de presentació del mateix programa Giravolt a Ideal - Centre d’Arts Digitals.

Finalment, destacar que el programa Giravolt ha estat presentat en diferents congressos internacionals com ara el 2+3D Photography organitzat pel Rijksmuseum d’Amsterdam i en jornades de treball d’institucions de prestigi com el Digidoc format pels responsables de documentació 3d de patrimoni de Gran Bretanya i Irlanda i recentment també al grup de treball 3D de la Smithsonian Institution de Washington un dels pioners mundials en aquest sector.


Cultura
Divulgació
Digitalització
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia