Cultura

Premis AMIC

Natàlia Garriga: "L'Eva Baltasar demostra que podem tenir grans reconeixements escrivint en català"

query_builder   23 maig 2023 18:34

event_note Nota de premsa

Natàlia Garriga: "L'Eva Baltasar demostra que podem tenir grans reconeixements escrivint en català"

  1. La consellera de Cultura participa en el lliurament de la 15a edició dels premis literari juvenil AMIC-Ficcions, que enguany han assolit un rècord de participació, amb més de 5.300 alumnes.
  2. Impulsat per l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC), ha esdevingut el concurs de literatura en català referent als instituts de Catalunya, les Illes Balears i País Valencià.
  3. També compta amb la participació d’instituts d’Andorra, la Catalunya del Nord i en les darreres edicions s’han sumat d’Aragó.


La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha participat avui en l’acte de lliurament dels premis literaris AMIC-Ficcions, que enguany han arribat a la seva 15a edició amb un rècord de participació de 5.341 alumnes, la qual cosa representa un 19% més que la passada edició. Així mateix, han participat 350 centres escolars de diferents territoris de parla catalana, que es tradueix en un increment d’un 25% respecte l’edició anterior.

La consellera Garriga s’ha mostrat molt satisfeta per l’alta participació de joves i escoles, i ha dit que gràcies als Premis AMIC-Ficcions “cada any descobrim talent jove de tots els territoris de parla catalana”. Garriga ha encoratjat els joves escriptors a seguir escrivint i a fer-ho en català, i ha posat com a exemple l’autora de ‘Boulder’, la primera novel·la en llengua catalana que opta al Premi Booker Internacional: “Avui al vespre sabrem si una autora de casa nostra, l’Eva Baltasar, guanya un premi molt important, que reconeix internacionalment el valor de la seva obra. L’Eva Baltasar ens demostra que podem arribar a tenir grans reconeixements escrivint en la nostra llengua. I fent que el català es tradueixi arreu del món”, ha destacat la consellera de Cultura.


Lliurament de la 15a edició dels premis literari juvenil AMIC-Ficcions.
Lliurament de la 15a edició dels premis literari juvenil AMIC-Ficcions.
{"name":"2023/05/23/18/32/bfa03bfb-1f27-46ae-bafc-e1bf07ea5c62.jpeg","author":"Arnau Pascual","type":"0","location":"0","weight":170831}


En aquest sentit, Garriga ha llençat uns missatges als joves escriptores i escriptores: “La vostra llengua és útil i vàlida en tot moment. Parleu sempre en català, amb tothom i a tot arreu; i no deixeu mai d’escriure”, ha remarcat. La consellera també ha posat en valor la importància de l’escriptura i de la lectura: “No existeix una cosa sense l’altra. De fet, un bon escriptor és una persona que ha llegit molt. I que probablement, no deixa de llegir mai”, ha reblat.

AMIC-Ficcions és un concurs literari en català impulsat per l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC), que promou el foment de l’escriptura i la literatura en català entre els estudiants de 3r i 4t d’ESO, batxillerat i CFGM, i ha esdevingut el concurs de literatura en català referent als instituts de Catalunya, les Illes Balears i País Valencià. També compta amb la participació d’instituts d’Andorra, la Catalunya del Nord i en les darreres edicions s’han sumat d’Aragó.

De les 200 històries finalistes, el Premi a la Millor Història AMIC-Ficcions 2023, guardonat amb un iPhone, ha estat per Elna Mateu Canal de l’INS Pere Fontdevila de Gironella, sota el pseudònim Elna Mateu, pel seu relat “Els homes de la meva vida”. El jurat ha considerat que la història mereixia el primer premi per utilitzar “una prosa que enlluerna, un estil d'una maduresa sorprenent, darrere del qual s'endevinen moltes i moltes hores de lectura. De lectura gaudida, païda i ben garbellada”.

El Departament de Cultura dona suport, a través de la Secretaria de Política Lingüística, a aquest premis que duen la llengua i la promoció de l’escriptura i la lectura en català a tot el conjunt de territoris de parla catalana, a través de les escoles.

L’AMIC, que l’any passat va celebrar els seus 25 anys d’existència, representa a més de 500 publicacions editades en paper (193, dels quals 140 gratuïts i 53 de pagament) i en mitjans digitals (338, dels quals 216 territorials i 122 generalistes) fortament arrelades arreu del territori, que conjuntament arriben a una tirada en premsa d’1.200.000 exemplars, mentre que en digital superen els 14.000.000 usuaris únics mensuals.

L’acte s’ha celebrat al Caixa Fòrum Barcelona, i també hi ha assistit el secretaria de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila; i el president de l’AMIC, Ramon Grau; entre d’altres.

Cultura
Drets culturals
Transformació educativa
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia