1. Els Bombers de la Generalitat afronten una campanya forestal difícil per la sequera acumulada i la situació d’estrès dels boscos
  2. S’avança la Campanya Forestal a 1 de juny i s’allarga fins al 30 de setembre
  3. El dispositiu d’extinció d’es reforça amb més personal i recursos, entre els quals comptarà amb 35 mitjans aeris i drons amb capacitat de supervisió i control, especialment durant la nit
  4. El Cos d’Agents Rurals fa una crida a la prudència i a la col·laboració ciutadana per evitar qualsevol ignició


Com és habitual en els períodes més intensos de l’estiu, els Bombers de la Generalitat reforcen el seu dispositiu per fer front als incendis forestals. Tot i que fa anys que el canvi climàtic ha dut a la desestacionalització dels incendis forestals, a l’estiu les condicions de risc augmenten.

Enguany, la Campanya Forestal està marcada pels tres anys de sequera acumulada que ha generat un estrès als boscos sense precedents. Aquest fet, sumat amb l’elevada temperatura i l’acumulació de biomassa seca als boscos, fa que la càrrega de combustible disponible per cremar sigui elevada. Tot i la pluja d’aquestes darreres setmanes, continuem amb un dèficit hídric i correm el risc d’entrar en una situació d’incendis forestals fins ara desconeguda al país, i en la història del Cos de Bombers.

A causa d’aquesta situació, afrontem com una de les campanyes forestals més difícils dels darrers anys, i, enguany, el Departament d’Interior ha avançat l’inici formal de la Campanya Forestal a l’1 de juny, i l’ha allargat fins al 30 de setembre. A més, també fa una ampliació d’efectius i recursos.

Augment dels serveis de Bombers per incendis de vegetació

Entre l’1 de gener i el 22 de maig d’aquest any, el Cos de Bombers ha gestionat 181 serveis d’incendis de vegetació urbana, agrícola i forestal a la Regió d’Emergències Centre. D’aquest total, 75 han estat de vegetació agrícola, 68 de forestal i 38 d’urbana. Les dades generals de la regió durant el 2022 van ser de 464 serveis i de 332 serveis al 2021.

Pel que fa al global de Catalunya, els Bombers de la Generalitat han atès 2.688 serveis d’incendis de vegetació urbana, agrícola i forestal en el que portem d’any, mentre que entre els mesos de gener i maig de l’any 2022 van ser 2.484 serveis, i l’any 2021, 2.038. D’aquests incendis, enguany 781 han estat incendis de vegetació forestals.

A més, en els incendis forestals de març i abril hem vist comportaments del foc molt severs arreu de Catalunya que ens mostren l’entrada a un escenari complex:

  1. Altes velocitats en situacions de vent (l’incendi de Cubells, Vilaplana, Paüls, Gandesa, l’Hospitalet de l’Infant), amb velocitats de propagació superiors a 1,2km/h, i en l’incendi de la Granja d’Escarp-Mequinensa del dia 16 d’abril velocitats de propagació de 6,3 km/h.
  2. Llançament de focus secundaris a llarga distància, que salten amb facilitat pistes i carreteres, fins arribar a l’extrem de focus secundaris a 2 km de distància en l’incendi de la Granja d’Escarp.

§Superfícies afectades pròpies de l’estiu: a la Val d’Aran (450ha), al País Valencià i Terol (4200ha) o recentment l’incendi de Mequinensa (a la Franja)-Granja d’Escarp (450ha) i Catalunya Nord (Cervera)-Portbou (930ha). I també una capacitat de propagació nocturna pròpia d’episodis d’estiu (28 ha cremades al Coll de l’Alba durant la nit).

Reforç de personal i recursos pel cos de Bombers de la Generalitat

En el marc de la Campanya Forestal, els Bombers de la Generalitat fan un reforç de personal amb l’objectiu de donar suport a les dotacions dels parcs de bombers i altres unitats en aquells mesos durant els quals resulta insuficient l’estructura operativa de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS) a causa de l’augment dels serveis que s’han de dur a terme; així com donar suport al cos de Bombers en aquelles tasques que tenen un efecte tant en la logística operativa com en les comunicacions, i donar suport administratiu a la campanya forestal.

Pel que fa a personal, i respecte la campanya forestal del 2022, la Regió d’Emergències Centre incorporarà 19 Equips de Prevenció Activa Forestal (EPAF) i 48 Ajudants d’Ofici Forestal (AOF) al dispositiu habitual de 261 bombers funcionaris i 200 bombers voluntaris. El personal estarà distribuït entre els 20 parcs de bombers de la regió, 10 de funcionaris i 10 de voluntaris.

En una visió global, el Cos de Bombers de la Generalitat augmentarà el seu dispositiu de personal amb 250 bombers de l’escala bàsica i 176 nous bombers voluntaris als respectius parcs, un cop hagin finalitzat el període de pràctiques del procés selectiu. També s’ha reforçat l’estructura organitzativa i de coordinació amb la promoció interna de 101 nous caporals, 57 sergents i 21 oficials, i la incorporació de 64 places de personal de diferent tipologia. Se’n destaca els 37 Tècnics Especialistes Operadors de Control (TEOC)que han permès augmentar les dotacions de les sales de control des del mes de desembre, reforçats amb 28 TEOC més durant la campanya, i els 372 auxiliars forestal (AOF).

A banda del reforç de personal, la Regió d’Emergències Centre es reforçarà amb mitjans aeris, incorporant 1 helicòpter bombarder, amb base a Calaf, i 1 helicòpter de coordinació i comandament, amb base a Manresa. En total, per afrontar la Campanya Forestal a Catalunya, Bombers de la Generalitat disposarà de 35 mitjans aeris, 10 dels quals depenen del Ministerio de Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO). D’alguns d’aquests mitjans aeris ja se’n va avançar la incorporacióal mes de maig (2 helicòpters bombarders, 2 helicòpters de Coordinació i Comandament i 3 Avions de Vigilància i Atac).

29

Mitjans aeris per l’extinció amb base a Catalunya

10

Helicòpter bombarder

1.000 l d’aigua

Equipats amb Galleda Externa d’Immersió

6

Helicòpters de Coordinació i Comandament

Equipats amb càmeres de vigilància i un amb càmera tèrmica


4

Helicòpters de Rescat

Un d’ells polivalent


2

Avió de Vigilància i Atac (AVA) Amfibi

3.200 l aigua i 300 escumogen


3

AVA Terrestre

3.200 l aigua i 50 escumogen


2

AVA Amfibi

3.200 l aigua i 300 escumogen

MITECO (Reus)

2

AVA Terrestre

2.300 l aigua i 50 escumogen

MITECO (Empuriabrava)

6

Mitjans aeris amb base fora de Catalunya

1

AVA Terrestre

3.200 litres

MITECO (Son Bonet - Mallorca)

2

Hidroavions amfibis

5.500 litres

MITECO (Saragossa/Pollensa)

2

Helicòpter BRIF

Brigadas de Refuerzo en incendios forestales

MITECO (Saragossa)

1

Helicòpter bombarder de gran capacitat

4.500 l aigua

MITECO (Osca)

35 Mitjans aeris per l’extinció destinats a la Campanya Forestal 2023

Bases operatives dels mitjans aeris de Bombers per la CF’23

Helicòpters de comandament

Helicòpters Bombarders

Avions de Vigilància i Atac*

Reus

Móra d’Ebre

Òdena

Lleida

Tremp

Sabadell

Ullastrell

Balaguer

Alguaire

Girona

Calaf


Manresa

Dosrius


Sabadell

GarrafSabadellOrriolsMaçanet de la SelvaPrades


*Els avions de vigilància i atac del Ministerio para la Transición Ecològica y el Reto Demográfico tenen base a Reus i Empuriabrava

També amplien, per aquesta Campanya Forestal, les capacitats de suport amb ús de drons en els incendis forestals. Tindran capacitat de supervisió i control especialment durant la nit, en què no hi haurà mitjans aeris volant.

Es reforcen els sistemes de comandament en cas de simultaneïtat d’incendis forestals i les activitats de coordinació prèvia i d’inici de campanya amb el conjunt d’operadors: Mossos d’Esquadra, Agents Rurals, Agrupacions de Defensa Forestal, Tècnics de Boscos (Departament d’Acció Climàtica), representants de consells comarcals.

El cos d’Agents Rurals

Pel que fa a la prevenció d’incendis a nivell de Catalunya, de les 119.959 actuacions realitzades al llarg de l’any 2022 pel Cos d’Agents Rurals, més de 25.000 eren relacionades amb els incendis forestals. Aquesta tasca preventiva ha permès que, tot i l’augment dels dies en què hi ha un elevat perill d’incendi, el nombre d’incendis forestals hagi tingut una tendència a la baixa lenta però continuada els darrers anys.

A la Catalunya Central aquest any (fins a 28 de maig), el cos d’Agents Rurals ha realitzat:

  1. 91 actuacions en focs actius o extingits amb tasques d’assistència, perimetració i investigació de causes.
  2. 134 actuacions per avisos i verificacions d’activitats de risc, verificació de columnes de fum i altres actuacions relacionades amb el Pla Alfa.
  3. 614 actuacions de prevenció planificada: actuacions de campanyes preventives, el seguiment i les inspeccions d’infraestructures i activitats que poden provocar incendis i la gestió, entre d’altres, dels informes de viabilitat PERFOC i les actuacions relacionades amb el CombusCat.

Climatologia adversa

Cal destacar que aquesta primavera ja sumem 30 mesos sequera a causa d’una pluviometria per sota del normal, sumat a temperatures per sobre de la mitjana, i episodis d’entrada de vent amb humitats relatives baixes. Tots aquests fets climatològics adversos han produït un increment del risc.

El nivell 2 del Pla Alfa ha estat activat a Catalunya entre l’1 gener i el 28 de maig, un 40% dels dies, xifra molt superior a la mitjana dels darrers 11 anys que és de 26,36 dies amb nivell 2 activat. L’any passat es va activar 23 dies i el 2021, 6.

Les pluges de les darreres setmanes han reduït el risc d’incendi immediat. I la valoració de com s’encara la campanya dependrà de les pluges del mes de juny, però ara mateix les pluges actuals no resolen la situació i parlem d’una campanya complicada.

Es detecta un increment del decaïment d’arbres abans de l’estiu. Actualment tenim episodis de decaïment a les 7 comarques de la Catalunya Central quan l’any passat només hi havia 3 comarques afectades.

 {"name":"2023/05/30/16/15/37c92df2-45b3-4392-9cf1-3fefbf1045a8.png","author":"Interior","type":"0","location":"0","weight":50262}

Pla Alfa

Pel que fa al Pla Alfa, s’ha hagut d’activar el nivell 3 de Pla Alfa a 4 municipis del Bages i l’Anoia i es va d’haver de tancar l’accés al Parc Natural de Montserrat per primer cop en 10 anys fora de la campanya d’estiu.

Aquest any és el que més dies amb activacions de Pla Alfa a nivell 1 i 2 s’ha experimentat entre el dia 1 de gener i el 28 de maig. Així, el nivell 1 ha estat activat un en un total de 118 dies (mentre que l’any passat en el mateix període en van ser 67). També hi ha un gran increment pel que faa activacions del nivell 2 de Pla Alfa. Trobem que enguany, fins al 28 de maig, s’ha activat aquest nivell en 62 ocasions, quan l’any passat es va activar 23 dies.

A la Catalunya Central cal destacar que l’activació del Nivell 3 del Pla Alfa que es va fer l’any passat en el Parc Natural de Montserrat va ser la més elevada que ha patit aquest espai, ja que es va allargar fins a 13 dies.

Pel que fa a les activacions dels nivells 1 i 2 del Pla Alfa al llarg del que portem d’any, també son les més altes de la història. Així de l’1 al 28 de maig, si sumem els dies d’activació del nivell 2 a totes les comarques, en sumen 113, mentre que en el mateix període de l’any passat en van ser 21. Pel que fa al nivell 1, sumen 235 dies, mentre que l’any passat en van ser 55.

Incendis

A la Catalunya Central l’any 2022 es van produir 110 incendis en tot l’any que van afectar 2.271,02 ha. D’aquestes, 1.888,93 forestals i 382,09 no forestals. Dins la campanya d’incendis forestals en van ser 48 i van afectar 2.256,01 ha (1.873,94 ha forestals).

La primera causa d’aquests 110 incendis van estar les negligències (43%) i majorment per fogueres i pirotècnica, treballs forestals i fumadors. Seguit de les causats per llamp (17%) i els accidents per línies elèctriques, motors i màquines (16%). Els incendis intencionats han estat el 15% del total.

Enguany, i fins a 28 de maig, s’han produït 26 incendis a la Catalunya Central, que han afectat 2,22 ha. Les causes han estat negligències en un 42%; els intencionats en un 27%; i els accidents (12%) i les causes naturals (11%).

Tot i la situació climatològica adversa, si comparem la situació de l’1 de gener al 15 de maig d’enguany i l’any passat podem veure que el nombre d’incendis forestal ha disminuït, l’any passat en van ser 36 i el 2022 un total de 21. I que les hectàrees afectades també han disminuït. L’any 2022 van quedar afectades 11,30ha en aquest període i enguany en son 2,18 ha.

De l’anàlisi dels incendis des de l’any 2006 a la Catalunya Central, es veu una clara tendència a la disminució del seu nombre.

Crida a la prudència

Cal fer una crida a la prudència i a la col·laboració ciutadana per evitar qualsevol ignició. Recordem que 9 de cada 10 incendis son causats directa o indirectament per les persones.
1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa

Dossier de premsa
PDF | 1826097