- La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea s'ha desplaçat avui als municipis de Sussa i M’Saken, al sud de Tunis, on ha visitat projectes de la cooperació catalana en àmbits com el foment de la participació dels joves o el suport a dones víctimes de violències masclistes
- Serret anuncia un acte el 3 de juliol per fer valdre la cooperació catalana i confia que el “consens social” al voltant d’aquesta política “es tradueixi també en un gran consens al Parlament”, que ha d’aprovar pròximament el Pla director 2023-2026
La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha visitat aquest dimecres els municipis de Sussa i M’Saken, al sud de la capital tunisiana, on ha pogut conèixer de primera mà l’impacte de diversos projectes de cooperació al desenvolupament finançats pel Govern a la zona. Serret ha posat en relleu la mirada feminista i amb èmfasi cap al jovent en la cooperació al desenvolupament a Tunísia, on “fem projectes de cooperació acompanyant sempre la societat civil tunisiana i les administracions locals”, de la mà d’entitats sòcies de la cooperació catalana, com en aquest cas MedCities.
A M’Saken, “hem pogut conèixer un projecte emblemàtic, amb el qual s’ha donat suport en la creació d’un consell de joves i un espai d’acompanyament a emprenedors joves locals”. “El que fem a Tunísia és una mostra més d’aquesta cooperació catalana que no només teixeix bones relacions en l'àmbit social, sinó que també acompanya un desenvolupament basat en el foment de la cultura democràtica, amb un especial accent a joves i dones”, ha afegit.
Un gran consens social
En una atenció a mitjans des de M’Saken, la titular d’Acció Exterior i UE ha aprofitat per tornar a posar en valor la cooperació al desenvolupament com una "política prioritària” per al Govern i ha recordat que el Pla director 2023-2026 està en tràmits al Parlament de Catalunya, on pròximament ha de ser aprovat. Serret confia “el consens social” que hi ha al voltant d’aquesta política "es tradueixi en un gran consens de tots els grups parlamentaris”. “Estic convençuda que ben aviat el Parlament li donarà llum verda perquè pugui continuar consolidant-se aquesta política de país”, ha assegurat.
En les seves declaracions, la consellera Serret també ha anunciat que el pròxim 3 de juliol se celebrarà a Barcelona un acte per fer valdre la cooperació catalana i presentar els resultats d’una enquesta que s’ha fet des del Govern per conèixer la percepció de la ciutadania catalana de la cooperació al desenvolupament. “Reivindicarem que és un gran consens de la societat, basant-nos sempre en els valors de defensa i promoció dels drets humans, de promoció d’unes relacions i uns intercanvis a escala internacional basat en el benefici i el respecte mutu”, segons Serret.
Avui és el segon dia del viatge institucional de la consellera Serret a Tunísia, on aquesta setmana, entre d’altres, inaugurarà oficialment la seu de la Delegació del Govern al Nord d’Àfrica, mantindrà reunions amb actors institucionals i de la societat civil tunisians, i està visitant projectes de cooperació sobre el terreny. Tunísia és un dels països prioritaris de la política de cooperació del Govern des del 2015, on al llarg dels anys s’ha donat suport al foment de la participació dels joves, l’acompanyament a dones víctimes de violències masclistes o a la dinamització de l’economia social i solidària, entre d’altres.
A la localitat de M’Saken, la consellera Serret s’ha reunit amb l’equip de l’ajuntament i ha conegut projectes finançats pel Govern i implementats per l’entitat MedCities. N’és exemple l’espai M’Corner, un espai de co-working, informació, oportunitats de formació i suport per a joves. A través de MedCities, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament contribueix a enfortir les capacitats dels joves i de les autoritats locals per una gestió més participativa dels afers locals, amb activitats de formació o la creació d’un Consell de Joves. L’objectiu és fomentar l'ocupabilitat i emprenedoria entre el jovent.
Al migdia, a Sussa, Serret s'ha reunit amb el governador Nabil Ferjani i la directora de Cooperació Internacional, IkbelKerkeni. També ha conegut un projecte finançat pel Govern amb 150.000 euros, gestionat per la mateixa governació amb la Unió Nacional de la Dona Tunisiana i que té l’objectiu de promoure el rol de les dones en la dinamització de l’economia social i solidària al territori. L'actuació estarà en marxa fins a l’agost del 2024.
El delegat del Govern al Nord d’Àfrica, Ahmed Benallal, la directora general de Cooperació al Desenvolupament, Yoya Alcoceba, i el secretari general de MedCities, Josep Canals, han acompanyat la consellera en la jornada d’avui.
Reunió amb el PNUD Tunísia
Fins ara, l’agenda del viatge institucional de la consellera a Tunísia ha estat centrada conèixer sobre el terreny projectes d’entitats sòcies de la cooperació catalana. Ahir al vespre, de fet, Serret ja es va reunir amb la representant del Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD) a Tunísia, Céline Moyroud, amb qui va poder fer seguiment dels projectes d'aquesta agència finançats pel Govern. El Govern col·labora amb aquesta agència de l'ONU a Tunísia des del 2019, entre d'altres, treballant per la integració de joves i donant suport a víctimes de violències masclistes i, des de llavors, ha donat suport en la implementació de tres projectes amb un import total de 642.000 euros.
Després de la reunió bilateral, Serret va rebre a la seu de la Delegació del Govern al Nord d’Àfrica diversos representants d’entitats sòcies de la cooperació catalana presents a Tunísia, com ara NOVACT, l’Assemblea de Cooperació per la Pau, MedCities o MedWaves. A la recepció també va conèixer destacats actors de la societat civil tunisiana com la Unió Nacional de la Dona Tunisiana i o la Lliga Tunisiana per la Defensa dels Drets de l’Home.
La cooperació catalana a Tunísia
Tunísia és un país prioritari per a la cooperació catalana des de l’any 2015, entre d’altres, per la seva importància en el procés de democratització de la regió mediterrània i per la importància dels moviments civils existents. En total, el Govern, a través de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), hi ha dedicat al voltant de 3,7 milions d'euros en Ajut Oficial al Desenvolupament (AOD) des de l’any 2019 a través d’entitats sòcies de la cooperació catalana, tant catalanes com tunisianes, que han implementat projectes en diversos àmbits amb mirada local i regional.
Les desigualtats, els models de desenvolupament econòmic, l’agenda urbana i la necessitat de reforçar la governança local són qüestions essencials i centrals en l’agenda de la cooperació catalana a la regió, així com la necessitat d’avançar més en una agenda que defensi i promogui la igualtat i els drets de les dones i previngui les violències masclistes. La cooperació catalana també ha actuat al país en àmbits com el foment de l’economia social i solidària, la prevenció de conflictes o l’acompanyament en processos de descentralització de les administracions.