- La directora general d’Agricultura i Ramaderia presenta la PAS en el marc de la EU Green Week que s’està celebrant a Brusel·les
- Els resultats obtinguts, a través de l’estudi realitzat per l’IRTA, han permès mostrar que el sistema d’avaluació és aplicable en condicions reals
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha testat de forma positiva en 39 explotacions agrícoles de Catalunya de diferents orientacions productives (fruiters, cultius extensius, olivera i vinya) la Producció Agrària Sostenible (PAS) com a sistema d’avaluació de la sostenibilitat.
La directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes i Cullell, ha explicat en el marc de la EU Green Week que el model de la PAS impulsa la “transformació cap a la sostenibilitat ambiental, social i econòmica de les explotacions agrícoles i ramaderes de Catalunya, de forma avaluable i quantificable”.
Els resultats obtinguts, a través de l’estudi realitzat per l’IRTA, han permès mostrar que el sistema d’avaluació és aplicable en condicions reals. En concret, aquests resultats mostren que més del 40% de les 43 pràctiques de sostenibilitat ambiental que proposa la PAS ja s’estan implementant amb èxit per part dels productors catalans.
“L’objectiu és assolir un sistema agroalimentari sostenible, perquè serà una de les nostres millors eines combatre els efectes de l’emergència climàtica i avançar cap a la sobirania alimentària”, ha afegit la directora general.
Aquestes pràctiques tenen a veure majoritàriament amb les relacionades amb la biodiversitat, la gestió integrada de plagues o la gestió sostenible de fertilitzants. Igualment, hi ha un petit nombre de pràctiques que el seu grau d’implantació té un recorregut de millora, especialment pel que fa a l’ús de tècniques alternatives de millora de la fertilitat del sòl o l’ús d’energies renovables.
El test de la PAS ha permès també mesurar una sèrie d’indicadors numèrics de sostenibilitat de les explotacions catalanes com són per exemple: la petjada de Carboni, la petjada hídrica, els balanços de Nitrogen i Fòsfor i l’índex de càrrega total de fitosanitaris.
L’obtenció d’aquests indicadors permeten obtenir les primeres referències per aquests indicadors a Catalunya i al mateix temps mostren la utilitat que poden tenir aquestes dades com eina de millora en sostenibilitat al permetre l’avaluació comparativa d’una explotació agrícola respecte a la resta.
“Amb la PAS fem visible l’esforç que fan moltes empreses agràries catalanes per assolir els nous reptes i fan compatibles la producció d’aliments i la triple sostenibilitat: ambiental, econòmica i social”, ha conclòs Guillaumes.