1. La directora del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM), Agnès Russiñol i Amat, ha presentat avui la iniciativa que s’emmarca en el Pla d’Internacionalització d’Artesania
  2. Aquesta segona edició de la Biennal explora la vinculació entre artesania contemporània i disseny, i consta de l’exposició Visions of Catalonia. Designing Craft, una selecció de 24 propostes de creadors i creadores que es podrà visitar fins l’1 d’octubre al Centre d’Artesania Catalunya i que iniciarà la seva itinerància internacional aquest novembre a la Dubai Design Week 2023.
  3. La pàgina web de la biennal visionsofcatalonia.com i el catàleg de l’exposició són els aparadors digital i físic per obrir el sector a mercats internacionals

La 2a Biennal d’Artesania Contemporània Catalana reivindica el binomi entre disseny i artesania i mostrarà al món 24 peces d’ús quotidià. La directora del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) del Departament d’Empresa i Treball, Agnès Russiñol i Amat, acompanyada del curador i para-dissenyador Óscar Guayabero, ha presentat avui aquesta 2a edició de la Biennal, iniciativa que té per objectiu posicionar i exportar el talent dels artesans i dissenyadors de Catalunya al món, i potenciar la seva comercialització a nivell internacional. En l'acte, també hi ha estat present el director general de Comerç, Jordi Torrades i Aladrén, i el responsable de l'Àrea d'artesania del CCAM, Xavier Villas Balasch.

Enguany la Biennal explora la relació entre artesania contemporània i disseny, i consta de l’exposició Visions of Catalonia. Designing Craft, una selecció de 24 propostes de professionals de l’artesania i el disseny que es podrà visitar des d’avui 21 de juny i fins l’1 d’octubre al Centre d’Artesania Catalunya i que iniciarà la seva itinerància internacional aquest novembre a la Dubai Design Week 2023. La pàgina web de la biennal visionsofcatalonia.com i el catàleg de l’exposició són els aparadors digital i físic per obrir el sector a mercats internacionals.

Aquesta edició de la Biennal reivindica l’artesania com a mètode de producció d’objectes d’ús, de caire domèstic, més enllà de la decoració o el gaudir estètic i mostra com el disseny hi intervé per a donar-los utilitat. L’eix de les propostes seleccionades se situa en la relació entre disseny i artesania, i s’hi poden trobar objectes quotidians, des de rajoles hidràuliques fins a càntirs, de seients a llums, d'interruptors a cafeteres. La selecció mostra una varietat de disciplines, tècniques i materials que van des de la ceràmica, el paper, la fusteria, el tèxtil, les fibres naturals o la impressió 3D.

Hi participa una selecció d’artesans/es i creadors/es, amb base a Catalunya, que presenten projectes híbrids entre ambdues disciplines, on hi són presents factors com ara la reducció de materials i/o objectes, l’ús de matèries primeres de proximitat, processos de producció amb residu zero, alta durabilitat dels productes i envelliment digne, i fàcil retorn al cicle de l’economia circular.

Les 24 propostes de professionals de l’artesania i el disseny seleccionades per aquesta segona edició són: Ernest Perera Studio; Bussoga; Sastres Paperers; Museu del Càntir d'Argentona, TORU; Font Design Group; Jordi Canudas Faura; Wolf & Miu; Núria Pié Barrufet; Estudi Limón ; La Torneria; BAG Disseny Studio; Martí Guixé Roca; Emiliana Design Studio; Eliurpi; Ferran Collado Arasa; Calma; Guillem Ferran; Lagranja per a Galeria Il·lacions; Oiko per a Galeria Il·lacions; Teixidors; Andreu Vergés; VO Estudi, i finalment Mosaics Martí.

En el marc de la presentació, la directora Agnès Russiñol i Amat ha assenyalat que aquesta iniciativa s’emmarca en el Pla d’Internacionalització d’Artesania que es contempla en el pla d’acció del CCAM 2022-2025, i que té per objectiu “impulsar el prestigi i el reconeixement internacional del sector, fer arribar la qualitat de l’artesania catalana arreu i promoure’n la seva comercialització”. Russiñol ha destacat que en l’edició d’enguany, amb l’aposta pel binomi disseny i artesania, “volem reforçar els valors de la sostenibilitat i la circularitat, d’una producció de km0 i d’unes activitats respectuoses amb el medi ambient que contribueixen a millorar la nostra qualitat de vida i la del nostre entorn”. “Reivindiquem l’artesania i el seu mètode, per posar en valor totes les disciplines i processos d’una artesania al servei de les persones i del planeta”, ha ressaltat la directora.

Així mateix, també ha anunciat que “ si la primera Biennal va visitar Venècia i París, aquesta segona edició sortirà per primera vegada de l’espai europeu: l’exposició Visions of Catalonia. Designing Craft estarà del 7 al 12 de novembre a la Dubai Design Week”, en un mercat d’un alt nivell adquisitiu i on l’artesania i el disseny europeu compten amb un gran prestigi ha explicat la directora. En aquest sentit, Russiñol ha indicat que s’està treballant, a més, per portar la Biennal a altres esdeveniments de disseny internacional durant el 2024, amb l’objectiu de “posicionar l’artesania catalana i els nostres creadors i creadores en els principals mercats internacionals”, ha reblat la directora.

En el marc del pla d’Internacionalització, l’àrea d’Artesania del CCAM organitza i col·labora en activitats de caire internacional, generant sinèrgies amb altres països i entitats internacionals, intercanviant coneixement i promovent relacions internacionals per crear oportunitats per l’artesania catalana arreu del món. Actualment el CCAM és membre del World Craft Council – Europe i membre de la Michelangelo Foundation. Ha participat també en el projecte Interreg Europeu Craft Code, amb l’edició de 3 guies de bones pràctiques per al sector artesanal. Ha portat l’exposició Neomàteria a Korea del Sud i ha impulsat la Mostra Internacional d’Audiovisuals d’Artesania, que enguany arribarà a la seva cinquena edició. La primera edició de Visions of Catalonia, dedicada al binomi Artesania-Art va participar a Homo Faber a Venècia i a Révélations a París.

Més informació de la 2a edició de la Biennal en document adjunt i per imatges de l'exposició aquí

4  

Imatges

Imatge de la inauguració de la Biennal

Imatge de la inauguració de la Biennal 5855273

La directora del CCAM durant la presentació

La directora del CCAM durant la presentació 6911265

Imatge del recorregut inaugural de l'exposició

Imatge del recorregut inaugural de l'exposició 6538917

Fotografia de grup de la 2a Biennal d'Artesania

Fotografia de grup de la 2a Biennal d'Artesania 2274212

1  

Fitxers adjunts

Informació de la 2a Biennal d'Artesania Catalana

Informació de la 2a Biennal d'Artesania Catalana
PDF | 291112