- La directora del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM), Agnès Russiñol i Amat, ha presentat avui la iniciativa que s’emmarca en el Pla d’Internacionalització d’Artesania
- Aquesta segona edició de la Biennal explora la vinculació entre artesania contemporània i disseny, i consta de l’exposició Visions of Catalonia. Designing Craft, una selecció de 24 propostes de creadors i creadores que es podrà visitar fins l’1 d’octubre al Centre d’Artesania Catalunya i que iniciarà la seva itinerància internacional aquest novembre a la Dubai Design Week 2023.
- La pàgina web de la biennal visionsofcatalonia.com i el catàleg de l’exposició són els aparadors digital i físic per obrir el sector a mercats internacionals
La 2a Biennal d’Artesania Contemporània Catalana reivindica el binomi entre disseny i artesania i mostrarà al món 24 peces d’ús quotidià. La directora del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) del Departament d’Empresa i Treball, Agnès Russiñol i Amat, acompanyada del curador i para-dissenyador Óscar Guayabero, ha presentat avui aquesta 2a edició de la Biennal, iniciativa que té per objectiu posicionar i exportar el talent dels artesans i dissenyadors de Catalunya al món, i potenciar la seva comercialització a nivell internacional. En l'acte, també hi ha estat present el director general de Comerç, Jordi Torrades i Aladrén, i el responsable de l'Àrea d'artesania del CCAM, Xavier Villas Balasch.
Enguany la Biennal explora la relació entre artesania contemporània i disseny, i consta de l’exposició Visions of Catalonia. Designing Craft, una selecció de 24 propostes de professionals de l’artesania i el disseny que es podrà visitar des d’avui 21 de juny i fins l’1 d’octubre al Centre d’Artesania Catalunya i que iniciarà la seva itinerància internacional aquest novembre a la Dubai Design Week 2023. La pàgina web de la biennal visionsofcatalonia.com i el catàleg de l’exposició són els aparadors digital i físic per obrir el sector a mercats internacionals.
Aquesta edició de la Biennal reivindica l’artesania com a mètode de producció d’objectes d’ús, de caire domèstic, més enllà de la decoració o el gaudir estètic i mostra com el disseny hi intervé per a donar-los utilitat. L’eix de les propostes seleccionades se situa en la relació entre disseny i artesania, i s’hi poden trobar objectes quotidians, des de rajoles hidràuliques fins a càntirs, de seients a llums, d'interruptors a cafeteres. La selecció mostra una varietat de disciplines, tècniques i materials que van des de la ceràmica, el paper, la fusteria, el tèxtil, les fibres naturals o la impressió 3D.
Hi participa una selecció d’artesans/es i creadors/es, amb base a Catalunya, que presenten projectes híbrids entre ambdues disciplines, on hi són presents factors com ara la reducció de materials i/o objectes, l’ús de matèries primeres de proximitat, processos de producció amb residu zero, alta durabilitat dels productes i envelliment digne, i fàcil retorn al cicle de l’economia circular.
Les 24 propostes de professionals de l’artesania i el disseny seleccionades per aquesta segona edició són: Ernest Perera Studio; Bussoga; Sastres Paperers; Museu del Càntir d'Argentona, TORU; Font Design Group; Jordi Canudas Faura; Wolf & Miu; Núria Pié Barrufet; Estudi Limón ; La Torneria; BAG Disseny Studio; Martí Guixé Roca; Emiliana Design Studio; Eliurpi; Ferran Collado Arasa; Calma; Guillem Ferran; Lagranja per a Galeria Il·lacions; Oiko per a Galeria Il·lacions; Teixidors; Andreu Vergés; VO Estudi, i finalment Mosaics Martí.
En el marc de la presentació, la directora Agnès Russiñol i Amat ha assenyalat que aquesta iniciativa s’emmarca en el Pla d’Internacionalització d’Artesania que es contempla en el pla d’acció del CCAM 2022-2025, i que té per objectiu “impulsar el prestigi i el reconeixement internacional del sector, fer arribar la qualitat de l’artesania catalana arreu i promoure’n la seva comercialització”. Russiñol ha destacat que en l’edició d’enguany, amb l’aposta pel binomi disseny i artesania, “volem reforçar els valors de la sostenibilitat i la circularitat, d’una producció de km0 i d’unes activitats respectuoses amb el medi ambient que contribueixen a millorar la nostra qualitat de vida i la del nostre entorn”. “Reivindiquem l’artesania i el seu mètode, per posar en valor totes les disciplines i processos d’una artesania al servei de les persones i del planeta”, ha ressaltat la directora.
Així mateix, també ha anunciat que “ si la primera Biennal va visitar Venècia i París, aquesta segona edició sortirà per primera vegada de l’espai europeu: l’exposició Visions of Catalonia. Designing Craft estarà del 7 al 12 de novembre a la Dubai Design Week”, en un mercat d’un alt nivell adquisitiu i on l’artesania i el disseny europeu compten amb un gran prestigi ha explicat la directora. En aquest sentit, Russiñol ha indicat que s’està treballant, a més, per portar la Biennal a altres esdeveniments de disseny internacional durant el 2024, amb l’objectiu de “posicionar l’artesania catalana i els nostres creadors i creadores en els principals mercats internacionals”, ha reblat la directora.
En el marc del pla d’Internacionalització, l’àrea d’Artesania del CCAM organitza i col·labora en activitats de caire internacional, generant sinèrgies amb altres països i entitats internacionals, intercanviant coneixement i promovent relacions internacionals per crear oportunitats per l’artesania catalana arreu del món. Actualment el CCAM és membre del World Craft Council – Europe i membre de la Michelangelo Foundation. Ha participat també en el projecte Interreg Europeu Craft Code, amb l’edició de 3 guies de bones pràctiques per al sector artesanal. Ha portat l’exposició Neomàteria a Korea del Sud i ha impulsat la Mostra Internacional d’Audiovisuals d’Artesania, que enguany arribarà a la seva cinquena edició. La primera edició de Visions of Catalonia, dedicada al binomi Artesania-Art va participar a Homo Faber a Venècia i a Révélations a París.
Més informació de la 2a edició de la Biennal en document adjunt i per imatges de l'exposició aquí
1