1. Els Bombers de la Generalitat afronten una campanya forestal difícil per la sequera acumulada i la situació d’estrès dels boscos
  2. S’avança la Campanya Forestal a 1 de juny i s’allarga fins al 30 de setembre
  3. El dispositiu d’extinció es reforça amb més personal i recursos, entre els quals comptarà amb 35 mitjans aeris i drons amb capacitat de supervisió i control, especialment durant la nit
  4. El Cos d’Agents Rurals fa una crida a la prudència i a la col·laboració ciutadana per evitar qualsevol ignició


Com és habitual en els períodes més intensos de l’estiu, els Bombers de la Generalitat reforcen el seu dispositiu per fer front als incendis forestals. Tot i que fa anys que el canvi climàtic ha dut a la desestacionalització dels incendis forestals, a l’estiu les condicions de risc augmenten.

Enguany, la Campanya Forestal està marcada pels tres anys de sequera acumulada que ha generat un estrès als boscos sense precedents. Aquest fet, sumat amb l’elevada temperatura i l’acumulació de biomassa seca als boscos, fa que la càrrega de combustible disponible per cremar sigui elevada. Tot i la pluja d’aquestes darreres setmanes, continuem amb un dèficit hídric i correm el risc d’entrar en una situació d’incendis forestals fins ara desconeguda al país, i en la història del Cos de Bombers.

A causa d’aquesta situació, afrontem com una de les campanyes forestals més difícils dels darrers anys, i, enguany, el Departament d’Interior ha avançat l’inici formal de la Campanya Forestal a l’1 de juny, i l’ha allargat fins al 30 de setembre. A més, també fa una ampliació d’efectius i recursos.

Augment dels serveis de Bombers per incendis de vegetació

Entre l’1 de gener i el 22 de maig d’aquest any, el Cos de Bombers ha gestionat 312 serveis d’incendis de vegetació urbana, agrícola i forestal a la Delegació del Penedès. D’aquest total, 106 han estat de vegetació agrícola, 102 de forestal i 104 d’urbana. Les dades generals de la vegueria durant el 2022 van ser de 578 serveis i de 561 serveis al 2021.

Pel que fa al global de Catalunya, els Bombers de la Generalitat han atès 2.688 serveis d’incendis de vegetació urbana, agrícola i forestal en el que portem d’any, mentre que entre els mesos de gener i maig de l’any 2022 van ser 2.484 serveis, i l’any 2021, 2.038. D’aquests incendis, enguany 781 han estat incendis de vegetació forestals.

A més, en els incendis forestals de març i abril hem vist comportaments del foc molt sever arreu de Catalunya que ens mostren l’entrada a un escenari complex:

  1. Altes velocitats en situacions de vent (l’incendi de Cubells, Vilaplana, Paüls, Gandesa, l’Hospitalet de l’Infant), amb velocitats de propagació superiors a 1,2km/h, i en l’incendi de la Granja d’Escarp-Mequinensa del dia 16 d’abril velocitats de propagació de 6,3 km/h.
  2. Llançament de focus secundaris a llarga distància, que salten amb facilitat pistes i carreteres, fins arribar a l’extrem de focus secundaris a 2 km de distància en l’incendi de la Granja d’Escarp.

§Superfícies afectades pròpies de l’estiu: a la Val d’Aran (450ha), al País Valencià i Terol (4200ha) o recentment l’incendi de Mequinensa (a la Franja)-Granja d’Escarp (450ha) i Catalunya Nord (Cervera)-Portbou (930ha). I també una capacitat de propagació nocturna pròpia d’episodis d’estiu (28 ha cremades al Coll de l’Alba durant la nit).

Reforç de personal i recursos pel cos de Bombers de la Generalitat

En el marc de la Campanya Forestal, els Bombers de la Generalitat fan un reforç de personal amb l’objectiu de donar suport a les dotacions dels parcs de bombers i altres unitats en aquells mesos durant els quals resulta insuficient l’estructura operativa de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS) a causa de l’augment dels serveis que s’han de dur a terme; així com donar suport al cos de Bombers en aquelles tasques que tenen un efecte tant en la logística operativa com en les comunicacions, i donar suport administratiu a la campanya forestal.

Pel que fa a personal, i respecte la campanya forestal del 2022, la Delegació del Penedèsincorporarà 8 Equips de Prevenció Activa Forestal (EPAF) i 24 Ajudants d’Ofici Forestal (AOF) al dispositiu habitual de 137 bombers funcionaris i 92 bombers voluntaris. El personal estarà distribuït entre els 10 parcs de bombers de la vegueria, 4 de funcionaris i 6 de voluntaris.

En una visió global, el Cos de Bombers de la Generalitat augmentarà el seu dispositiu de personal amb 250 bombers de l’escala bàsica i 176 nous bombers voluntaris als respectius parcs, un cop hagin finalitzat el període de pràctiques del procés selectiu. També s’ha reforçat l’estructura organitzativa i de coordinació amb la promoció interna de 101 nous caporals, 57 sergents i 21 oficials, i la incorporació de 64 places de personal de diferent tipologia. Se’n destaca els 37 Tècnics Especialistes Operadors de Control (TEOC)que han permès augmentar les dotacions de les sales de control des del mes de desembre, reforçats amb 28 TEOC més durant la campanya, i els 372 auxiliars forestal (AOF).

A banda del reforç de personal, la Delegació del Penedès es reforçarà amb mitjans aeris, incorporant 2 helicòpters bombarders, amb base a Garraf i Calaf i 2 avions de vigilància i atac, amb base a Òdena. En total, per afrontar la Campanya Forestal a Catalunya, Bombers de la Generalitat disposarà de 35 mitjans aeris, 10 dels quals depenen del Ministerio de Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO). D’alguns d’aquests mitjans aeris ja se’n va avançar la incorporacióal mes de maig (2 helicòpters bombarders, 2 helicòpters de Coordinació i Comandament i 3 Avions de Vigilància i Atac).

29

Mitjans aeris per l’extinció amb base a Catalunya

10

Helicòpter bombarder

1.000 l d’aigua

Equipats amb Galleda Externa d’Immersió

6

Helicòpters de Coordinació i Comandament

Equipats amb càmeres de vigilància i un amb càmera tèrmica


4

Helicòpters de Rescat

Un d’ells polivalent


2

Avió de Vigilància i Atac (AVA) Amfibi

3.200 l aigua i 300 escumogen


3

AVA Terrestre

3.200 l aigua i 50 escumogen


2

AVA Amfibi

3.200 l aigua i 300 escumogen

MITECO (Reus)

2

AVA Terrestre

2.300 l aigua i 50 escumogen

MITECO (Empuriabrava)

6

Mitjans aeris amb base fora de Catalunya

1

AVA Terrestre

3.200 litres

MITECO (Son Bonet - Mallorca)

2

Hidroavions amfibis

5.500 litres

MITECO (Saragossa/Pollensa)

2

Helicòpter BRIF

Brigadas de Refuerzo en incendios forestales

MITECO (Saragossa)

1

Helicòpter bombarder de gran capacitat

4.500 l aigua

MITECO (Osca)

35 Mitjans aeris per l’extinció destinats a la Campanya Forestal 2023


Bases operatives dels mitjans aeris de Bombers per la CF’23

Helicòpters de comandament

Helicòpters Bombarders

Avions de Vigilància i Atac*

Reus

Móra d’Ebre

Òdena

Lleida

Tremp

Sabadell

Ullastrell

Balaguer

Alguaire

Girona

Calaf


Manresa

Dosrius


Sabadell

GarrafSabadellOrriolsMaçanet de la SelvaPrades*Els avions de vigilància i atac del Ministerio para la Transición Ecològica y el Reto Demográfico tenen base a Reus i Empuriabrava

També amplien, per aquesta Campanya Forestal, les capacitats de suport amb ús de drons en els incendis forestals. Tindran capacitat de supervisió i control especialment durant la nit, en què no hi haurà mitjans aeris volant.

Es reforcen els sistemes de comandament en cas de simultaneïtat d’incendis forestals i les activitats de coordinació prèvia i d’inici de campanya amb el conjunt d’operadors: Mossos d’Esquadra, Agents Rurals, Agrupacions de Defensa Forestal, Tècnics de Boscos (Departament d’Acció Climàtica), representants de consells comarcals.

El cos d’Agents Rurals

El Cos d’Agents Rurals té disponibles aquesta campanya prop de 500 efectius a Catalunya gràcies a la recent incorporació de 54 nous agents. En paral·lel, també s’ha renovat tota la flota de vehicles disponibles. El Cos compta amb 265 vehicles, 1 helicòpter, 18 drons i un vehicle de la Unitat de Suport a Actuacions Especials (USAE).

Enguany s’han adquirit també 3 nous drons de la unitat RPAS que s’incorporen a l’operativa d’Agents Rurals. El 80% de les actuacions que duu a terme l’helicòpter es destinen a la prevenció d’incendis. Per la seva banda, el Grup Especial Caní disposa de dos gossos ensinistrats per a la detecció de substàncies accelerants en la zona d’inici d’un incendi forestal, durant la investigació de causes.

En aquesta campanya s’està duent a terme també una prova pilot amb la incorporació de bufadors d’aire en cas d’haver de fer una primera intervenció en cas d’un conat d’incendi, la qual cosa incrementa l’eficàcia en aquestes intervencions. També s’han reforçat els equipaments del Cos al Centre de Comandament Avançat.

Actuacions

Pel que fa a la prevenció d’incendis a nivell de Catalunya, de les 119.959 actuacions realitzades al llarg de l’any 2022 pel Cos d’Agents Rurals, més de 25.000 eren relacionades amb els incendis forestals. Aquesta tasca preventiva ha permès que, tot i l’augment dels dies en què hi ha un elevat perill d’incendi, el nombre d’incendis forestals hagi tingut una tendència a la baixa lenta però continuada els darrers anys.

A les comarques del Penedès, aquest any (fins a 25 de juny), el Cos d’Agents Rurals ha realitzat:

§155 actuacions en focs actius o extingits amb tasques d’assistència, perimetració i investigació de causes.

  1. 387 actuacions per avisos i verificacions d’activitats de risc, verificació de columnes de fum i altres actuacions relacionades amb el Pla Alfa.
  2. 899 actuacions actuacions de prevenció planificada: actuacions de campanyes preventives, el seguiment i les inspeccions d’infraestructures i activitats que poden provocar incendis i la gestió, entre d’altres, dels informes de viabilitat PERFOC i les actuacions relacionades amb el CombusCat.

Climatologia adversa

Les pluges dels mesos de maig i juny han reduït el risc d’incendi immediat. Però aquestes precipitacions no resolen la situació i parlem d’una campanya complicada. Cal destacar que portàvem 30 mesos de sequera a causa d’una pluviometria per sota del normal, que se suma a temperatures per sobre de la mitjana, i episodis d’entrada de vent amb humitats relatives baixes. Tots aquests fets climatològics adversos han produït un increment del risc.

El nivell 2 del Pla Alfa ha estat activat a Catalunya entre l’1 gener i l’25 de juny un total de 66 dies. Es tracta d’una xifra molt superior a la mitjana dels darrers 11 anys. L’any passat s’havia activat en aquest mateix període de temps un total de30 dies i el 2021, 10 dies.

  {"name":"2023/06/30/15/36/d4ae1b4f-4afe-41a6-8954-7dda546790c3.jpg","author":"Interior","type":"0","location":"0","weight":62498}

Enguany, i fora de campanya, l’única activació del Nivell 3 del Pla Alfa ambrestricció d’accés al medi natural va ser el passat 1 i 2 d’abril, amb el tancament del massís de Montserrat, que va afectar el municipi d’El Bruc.

En el que portem d’any, a causa del context climatològic, les comarques del Penedès han sofert un màxim d’activacions dels nivells 1 i 2 del Pla Alfa.

A 25 de juny, el nivell 2 del Pla Alfa per nivell de perill alt d’incendi s’ha activat 28 dies a l’Alt Penedès (en van ser 9 dies l’any passat en el mateix període), 31 a l’Anoia (15 l’any passat en el mateix període) i 31 al Baix Penedès (12 l’any passat en el mateix període) i 24 al Garraf (9 l’any passat aquests mateixos dies).

Pel que fa a l’activació del nivell 1, també ha estat molt superior a totes les comarques del Penedès. Destaca la comarca del Garraf, que suma un màxim històric en aquests 6 primers mesos de l’any amb 61 dies activat el nivell de perill moderat, seguida de la comarca del Baix Penedès amb 58 dies, i l’Alt Penedès, amb 56 dies i l’Anoia amb 47. Pel que fa al mateix període, l’any passat les activacions a aquestes 4 comarques van ser de 20, 25, 22 i 21 dies respectivament.

Incendis

Enguany, i fins a l’25 de juny, s’han produït a les comarques del Penedès un total de 37 incendis, que han afectat 84,63 hectàrees (62,27 ha. de terreny forestal)

L’any passat en van ser un total de 51 van afectar 216,31 ha (215,70 ha de terreny forestal).

Crida a la prudència

Cal fer una la prudència i a la col·laboració ciutadana per evitar qualsevol ignició. Recordem que 9 de cada 10 incendis son causats directa o indirectament per les persones.1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa

Dossier de premsa
PDF | 812961