El festival Cruïlla acull per primera vegada un espai dedicat a la cooperació i la transformació social, amb propostes dinàmiques i lúdiques que busquen generar compromís amb el Sud Global i la justícia arreu del món.

Logotip de l'Espai Transforma't al Cruïlla 2023.
Logotip de l'Espai Transforma't al Cruïlla 2023.
{"name":"2023/06/30/15/42/3782c22c-0939-4918-a4bc-44c8521780c4.png","author":"ACCD","type":"0","location":"0","weight":34312}

Les propostes, que van des de desfilades de roba justa, jocs vintage i ulleres 3D passant per butaques de descans actiu, convidaran el públic a reflexionar i assumir el seu protagonisme en la construcció de societats pacífiques, equitatives i sostenibles.

L’Espai Transforma’t sorgeix del treball conjunt entre diverses ONG catalanes amb la coordinació de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya. En total, seran 100 metres quadrats de consciència crítica amb una vintena d’entitats que tenen una dilatada experiència en qüestions tan rellevants com la construcció de la pau o la promoció d’alternatives econòmiques que posen la vida al centre.

Durant els dies 6, 7 i 8 de juliol, el passeig situat entre els escenaris Vallformosa i Vueling del Festival Cruïlla serà el punt de trobada per a viure múltiples experiències, entre les 18 h i les 00 h. En primer lloc, s’hi podrà trobar una exposició audiovisual sobre cooperació amb un recorregut vivencial per entendre la resposta en emergències humanitàries i la importància d’actuar sobre els motius estructurals que les causen.

A la zona Chill Out hi haurà l’exposició Maniquí del projecte de moda sostenible WHO&HOW sobre les diferents problemàtiques de la indústria tèxtil a nivell ecològic i social, la mostra Desenvolupament en positiu sobre la vida de les persones del Sud Global que han rebut microcrèdits concedits per organitzacions sòcies d’Oikocredit i el muntatge Armes nuclears #Maimés!

A més, en aquesta zona també hi haurà la instal·lació comunitària Enllaça’t amb Palestina, que enllaça la Franja de Gaza amb Barcelona, la projecció de diversos audiovisuals sobre cooperació, pau i economies transformadores i una pantalla amb jocs interactius.

També hi haurà un espai de jocs que combinarà els records del passat amb la tecnologia. Així, hi haurà una fira de jocs vintage amb iniciatives com Desmunta el teu costat hater, Enderroca el capitalisme, Encerta amb els teus diners i una xarranca sobre la defensa dels drets. Al costat, s’hi trobaran ofertes lúdiques del segle XXI com jocs interactius en pantalles, una experiència amb ulleres 3D sobre el banc de migracions o un Kahoot sobre cooperació, pau i economies transformadores.

No hi faltarà l’art, que es manifestarà en propostes plàstiques d'art urbà, grafitis, il·lustracions, estampació de bosses o un photocall, entre d’altres, i en propostes dramàtiques com una performance sobre moda, el teatre itinerant de Banca Armada o els gegants de resistència cultural. Participant en tots els jocs i activitats, el públic podrà guanyar marxandatge o lots de productes de comerç just.

Una suma d’esforços coordinats

Algunes de les entitats que formen part de l’Espai Transforma’t són l’Associació Catalana per la Pau (ACP), compromesa en la transformació de les condicions de vida de les poblacions més desfavorides; l’Associació Acció Internacional per la Pau (IAP), que treballa per aconseguir societats pacífiques i lliures de tota forma de violència; o el Centre d’Estudis per la Pau J.M. Delàs, una entitat independent d’anàlisi de pau, seguretat, defensa i armamentisme dedicada a la investigació i incidència política i social sota un prisma de cultura de pau.

També hi participaran la Universitat Internacional per la Pau (UniPau), que té com a objectiu crear les condicions i facilitar les eines necessàries per a la formació, el debat, l’intercanvi d’opinions i experiències sobre conflictes i construcció de pau; l’Associació Creart, una organització laica, independent i sense ànim de lucre que treballa per millorar la qualitat de l’educació dels infants i joves i les seves condicions de vida a través de l’art; o la UNRWA Catalunya, l’Agència de les Nacions Unides per a la població refugiada de Palestina a Orient Pròxim. 

També la Creu Roja Espanyola a Catalunya, una institució humanitària de caràcter i interès públic que dona respostes integrals a les persones vulnerables des d’una perspectiva de desenvolupament humà i comunitari; l’Escola de Cultura de Pau (ECP-UAB), un centre de recerca per la pau creat el 1999 per dur a terme activitats de recerca, formació, sensibilització i intervenció sobre la cultura de la pau; o la Fundació per la Pau (FundiPau), que treballa perquè cada vegada hi hagi més persones que es comprometin a construir un món sense violència, també hi seran.

Les entitats LaCoordi, entitat de segon grau que té a com a principal objectiu articular el Comerç Just i les Finances Ètiques a Catalunya en el marc de l’Economia Solidària; Alternativa3, una cooperativa de productes ecològics de Comerç Just que ofereix alternatives responsables, sostenibles i de qualitat als productes de consum habitual; o Finançament Ètic i Solidari (FETS), una associació de segon nivell que agrupa entitats catalanes del Tercer Sector i l’Economia Social i Solidària, tampoc faltaran a l’Espai Transforma’t.

En aquesta àrea també s’hi podran trobar Oxfam Intermón, una organització internacional que enguany col·labora amb el Cruïlla i que treballa per combatre la desigualtat, la pobresa i la injustícia; la Xarxa d’Economia Solidària, una organització formada per més de 400 sòcies que defensa un sistema econòmic respectuós amb les persones, el medi ambient i els territoris; l’Institut de Noviolència (NOVACT), que es dedica a la transformació de conflictes i la construcció de pau; o Irídia, que treballa per promoure i defensar els drets humans, en especial els civils i polítics.

Finalment, l’associació de solidaritat, feminista i internacionalista Suds; l’ONGD que vetlla per un món més just, equitatiu i sostenible mitjançant l’educació Bosco Global; la plataforma ciutadana que pretén fomentar la cultura de benvinguda Refugees Welcome; i l’entitat que treballa per millorar la situació emocional de la infància que pateix les conseqüències dels conflictes armats, guerres o catàstrofes naturals Pallassos Sense Fronteres, també formaran part del nou Espai Transforma’t del Festival Cruïlla 2023.

L’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), adscrita al Departament d’Acció Exterior i Unió Europea, és l'organisme de la Generalitat de Catalunya responsable de gestionar les polítiques de cooperació al desenvolupament i acció humanitària. Una de les línies de treball de l’ACCD consisteix a teixir aliances amb el món de la cultura per arribar els missatges de la cooperació a nous públics i explorar i innovar en els formats. En són una mostra la participació en el Festival Cruïlla i el foment de l’audiovisual com a eina de transformació a través del projecte Acció>Cinema o amb la col·laboració amb la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

Més informació:

  1. https://www.cruillabarcelona.com/ca/espai-transformat/
  2. Espai Transforma’t al web de Cooperació

2  

Fitxers adjunts

Programació de l'Espai Transforma't al Cruïlla 2023

Programació de l'Espai Transforma't al Cruïlla 2023
PDF | 33186

Entitats que formen part de l'Espai Transforma't al Cruïlla 2023

Entitats que formen part de l'Espai Transforma't al Cruïlla 2023
PDF | 297356