1. L’endometriosi és una malaltia de caràcter crònic que afecta aproximadament 1 de cada 10 dones en edat reproductiva
Salut llança una eina web per ajudar les pacients a decidir sobre les opcions de tractament davant de l’endometriosi{"name":"2023/07/05/11/09/0f2c8ed3-e7d5-4cc1-a83c-b53d2da2b6b7.jpg","author":"Departament de Salut","type":"0","location":"0","weight":133607}

El Departament de Salut posa a disposició de la ciutadania l'eina web Decisions Compartides en Endometriosi que ofereix informació clara, pràctica i rigorosa sobre què és i quines opcions de tractament tenen les persones amb endometriosi.

Aquesta eina web –vinculada al projecte Decisions Compartides, que coordina l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS)– proporciona continguts informatius, però també promou un canvi de model en l’atenció sanitària, on professionals i pacients participen activament i de comú acord en el procés de decisió.

Els processos de participació en la presa de decisions compartides fan que els pacients tinguin una major autonomia i coneixement de la pròpia malaltia i dels tractaments disponibles, així com de les possibles conseqüències que se’n poden derivar. En aquest espai web es descriuen els diferents tractaments disponibles, quins avantatges i inconvenients presenten, i quins aspectes cal valorar abans de prendre una decisió informada conjuntament amb el professional.

L’endometriosi és una malaltia de caràcter crònic que afecta aproximadament 1 de cada 10 dones en edat reproductiva. Es caracteritza per la implantació i el creixement de teixit endometrial fora de l’úter, generalment a la cavitat pelviana, tot i que també pot implantar-se a la resta de la cavitat abdominal o fora d’aquesta, produint una reacció inflamatòria que respon als estímuls hormonals del cicle menstrual. Els símptomes associats a la malaltia inclouen dolor pelvià crònic, dolor menstrual intens, dolor en les relacions sexuals o l’esterilitat, entre altres, i provoquen en les persones que la pateixen un impacte psicològic i socioeconòmic important. Per això, aquesta eina web es demostra com rellevant i totalment necessària, ja que contribueix a la presa de decisions compartides amb informació veraç i recursos visuals.

Els continguts de l’eina web els ha elaborat un equip de professionals de ginecologia de l’Hospital Clínic, l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, l’Hospital Universitari Mútua de Terrassa, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i l’ASSIR Muntanya de Barcelona - La Mina. També s'ha comptat, en grups focals i en la revisió del contingut, amb la participació de persones que conviuen amb la malaltia, que han volgut compartir la seva experiència. Així mateix, la Societat Catalana d'Obstetrícia i Ginecologia ha revisat el seu contingut.

Accediu aquí al web Decisions Compartides en Endometriosi: decisionscompartides.gencat.cat/ca/decidir-sobre/endometriosi/


Promoció de la participació activa a Decisions Compartides

Decisions Compartides és una iniciativa que promou un canvi de model en l’atenció sanitària i que avança cap a un model en què professionals de la salut i pacients participen activament en el procés de decisió per escollir l’opció més adequada a les preferències i valors de cada persona.

Decisions Compartides genera, des de 2015, eines per afavorir la presa compartida de decisions sobre les diverses possibilitats terapèutiques disponibles per a determinades malalties i condicions de salut, sospesant els avantatges i inconvenients de cada opció, fonamentada en l’evidència científica.

Actualment, hi ha 14 eines de Decisions Compartides disponibles: en esclerosi lateral amiotròfica, artritis reumatoide, ostomia urològica, reconstrucció mamària, ostomia digestiva, malaltia renal crònica, càncer de pròstata, anticoncepció, atenció al final de la vida i esclerosi múltiple, entre d’altres. Totes elles es poden consultar al web decisionscompartides.gencat.cat.

Aquesta iniciativa s'inclou també en l'estratègia del Pla de Salut 2021-2025 del Departament de Salut, que posa l’accent en la participació de les persones en les polítiques públiques de salut per garantir els drets de ciutadania i pacients a una informació completa, adequada, comprensible i de fàcil accés sobre la seva salut; així com també dels tractaments i els riscos individuals i col·lectius importants que els afecten, de manera que es possibiliti la coparticipació en les decisions.