1. L’òrgan de cooperació s’ha reunit per posar sobre la taula les actuacions proposades en el camp de la digitalització, preservació i divulgació d’aquest patrimoni


Comissió sobre el Patrimoni Sonor i Audiovisual {"name":"2023/07/11/18/43/4a4ee93a-1193-4521-b8ac-1e77dba36b38.jpg","author":"DI","type":"0","location":"0","weight":1965965}

Aquest matí s’ha reunit la Comissió sobre el Patrimoni Sonor i Audiovisual, l’òrgan constituït el 9 de juliol del 2021 pel Departament de Cultura i impulsat per la Biblioteca de Catalunya, l’Arxiu Nacional de Catalunya i la Filmoteca de Catalunya, amb l’objectiu d’abordar i coordinar les diferents polítiques digitals sobre aquest patrimoni.

El secretari general del Departament de Culura, Jordi Foz, ha presidit la reunió de la comissió, en la qual hi han participat representats de les tres institucions nacionals, i també de la Fonoteca de Música Tradicional del Departament de Cultura, l’Arxiu Audiovisual de les Arts Escèniques a Catalunya de l’Institut del Teatre, el Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), el MACBA, Televisió de Catalunya, la Xarxa de Comunicació Local (XAL), el Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) de l’Ajuntament de Girona i el Museu de la Música de L’Auditori.

En la reunió s’han presentat els resultats dels tres grups de treball de la comissió. Un dels grups ha estudiat els aspectes clau per impulsar una política nacional de preservació digital; un segon grup ha elaborat una guia sobre drets d’autor; i el tercer està finalitzant una guia d’elements mínims per a la descripció del patrimoni sonor i audiovisual. Els resultats de la sessió es faran públics properament a la pàgina web del departament i a les següents Jornades sobre el Patrimoni Sonor i Audiovisuals, que es faran al mes d’octubre.

Els objectius de la Comissió sobre el Patrimoni Sonor i Audiovisual són promoure l’elaboració d’un cens dels fons patrimonials sonors i audiovisuals que hi ha a Catalunya, públics i privats; definir polítiques de preservació digital; proposar accions de formació multidisciplinària que contribueixin a dotar dels coneixements necessaris als professionals que treballen aquest patrimoni en tots els àmbits, i afavorir l’intercanvi i la transmissió de coneixement entres els diferents agents que conserven patrimoni sonor i audiovisual, i promoure’n la seva divulgació.