1. La titular d’Acció Exterior i UE denuncia obstacles a l’acció exterior per part del Govern espanyol: “Ho hem vist amb el PP, ho esperem de Vox, però també ho hem viscut amb el PSOE”
  2. Durant el seu viatge a Nova York, Serret ha compartit la crida del Govern per establir una moratòria a l’ús de programaris de ciberespionatge com Pegasus, com ja ho va fer també l’Administració dels EUA


La consellera Serret, a la seu de les Nacions Unides.
La consellera Serret, ahir a la seu de les Nacions Unides.
{"name":"2023/07/13/10/27/684c12d7-e8c0-4ea8-80ff-2472d9463545.jpg","author":"EXT","type":"0","location":"0","weight":532149}

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha assegurat des de Nova York que “la vocació del Govern de fer més i millor acció exterior, malgrat totes les traves que hem patit i patim, no variarà sigui quin sigui el resultat de les pròximes eleccions del 23 de juliol”. Serret ha denunciat obstacles per part del Govern espanyol a l’acció exterior catalana, unes traves que “hem vist amb el PP, ens ho esperem de Vox, però les hem viscut també en el cas del PSOE”. En aquest sentit, s’ha preguntat “per què aquesta por a una acció exterior que el que vol és contribuir a un millor desenvolupament de la societat catalana, a unes millors relacions internacionals i per fer front conjuntament grans reptes globals”. També ha qüestionat “quina por pot fer explicar a escala internacional un conflicte polític que està reconegut internacionalment i que ha reconegut el propi Estat espanyol a través de la taula de negociació”. La consellera s’ha mostrat convençuda que l’executiu continuarà desplegant una acció exterior “ambiciosa i desacomplexada”, i mantindrà “la vocació de construir un futur millor i posicionar Catalunya al món”.

Serret ha fet aquestes declaracions des de la seu de les Nacions Unides, on ahir va participar en un acte en el marc del Fòrum Polític d’Alt Nivell Polític de l’ONU sobre Desenvolupament Sostenible (HLPF) que està tenint lloc aquesta setmana a Nova York. Per a la consellera, “participar en aquest fòrum a la seu de l’ONU és una fita més en l’acció exterior del Govern i en la vocació de ser un actor global reconegut internacionalment”. En el seu discurs, la titular d’Acció Exterior i UE va reclamar precisament un rol més actiu per als governs més propers a la ciutadania al sistema multilateral per tal que puguin “participar i contribuir de manera directa a l’ONU per accelerar conjuntament l’assoliment de l’Agenda 2030”.

Crida a una moratòria a l’ús de programaris d’espionatge

Durant el seu viatge institucional a Nova York, que acaba demà, la consellera Serret també ha mantingut diverses reunions bilaterals, on ha pogut compartir, entre d’altres, la crida del Govern per limitar l’ús de programaris de ciberespionatge com Pegasus. “Hem aprofitat per parlar del cas del Catalangate, que hem patit personalment i que és un greu atemptat contra drets fonamentals”, ha alertat la consellera. Serret ha lamentat que el Govern socialista “no només ha comès aquest abús, sinó que després ha posat traves a la investigació per avançar cap a un context amb regulació i protecció a les víctimes”, per garantir que casos no tornin a passar.

“Ens hem posicionat, de la mateixa manera que ho ha fet el Govern dels Estats Units, a tirar endavant acords que suposin una moratòria en l’ús d’aquests tipus de programaris” i, alhora, “fem una crida a favor de crear un marc regulador internacional que doni garanties i preservi els drets i llibertats fonamentals”. Precisament, el Govern va aprovar el passat mes d’abril una moratòria en l’ús de tecnologies de cibervigilància dirigida, un acord que va convertir Catalunya en el segon país del món, després dels Estats Units, a aplicar mesures concretes contra programaris espia, en línia amb les repetides recomanacions de les Nacions Unides, que advoquen per crear un marc normatiu sòlid per prevenir-ne l’impacte negatiu, com s’ha vist amb el Catalangate.

Així ho reclama també la Declaració de Ginebra, una iniciativa del mateix Govern amb l’ONG Access Now per avançar cap a la regulació internacional d’aquestes eines i que insta a implementar una moratòria en la seva exportació, venda i ús. Costa Rica va ser el primer país a fer una crida perquè s’apliqués una moratòria en aquest àmbit. De fet, en aquest mateix viatge, la consellera Serret ha pogut compartir visions sobre la necessitat de regular aquests programaris amb l’ambaixadora permanent de Costa Rica a les Nacions Unides, Maritza Chan.

Avui, la consellera Meritxell Serret mantindrà una agenda de reunions amb agències de les Nacions Unides amb qui la cooperació catalana té una llarga trajectòria de col·laboració. Entre d’altres, es reunirà amb representants d’ONU Dones i amb l'Oficina de les Nacions Unides per a la Coordinació d’Assumptes Humanitaris, que gestiona el Fons Central de Resposta a Emergències de les Nacions Unides. També s’entrevistarà amb el vicepresident de l’Internacional Peace Institute, Adam Lupel. Finalment, acabarà la jornada amb una recepció a la comunitat catalana a Nova York organitzada per la Delegació del Govern als Estats Units i al Canadà.

*Enllaç per descarregar vídeo de les declaracions de la consellera Serret i imatges de recurs.