- El conseller s’interessa per les obres a les urgències de l’Hospital Universitari de Vic, que avancen a bon ritme i permetran acollir el servei territorial a partir de la tardor
- El titular de Salut també ha recorregut els espais actuals del CAP Osona, ha recollit les inquietuds dels professionals i s’ha reunit amb representants de l’IRIS-CC
El conseller de Salut, Manel Balcells, ha visitat l’Hospital Universitari de Vic i el CAP Osona en una matinal en que també ha pogut reunir-se amb els equips directius i amb professionals dels dos centres. Balcells ha volgut conèixer de prop el desenvolupament de les obres al servei d’urgències de l’hospital, que s’enllestiran aquesta propera tardor i que permetran unificar en un sol espai les urgències territorials de tota la comarca.
El conseller, acompanyat de la delegada del Govern, Montserrat Barniol, la gerent de la Regió Sanitària Catalunya Central del Servei Català de la Salut, Alba Oms, i altres responsables del Departament de Salut, ha visitat primer el CAP Osona, amb més de 50 anys de vida. Una visita que ha permès abordar les necessitats assistencials del sector Osona primer, i reunir-se després amb professionals del centre gestionat per l’ICS que han fet arribar al conseller les seves inquietuds tan en el terreny del servei com en la necessitat d'infraestructures.
El CAP Osona, ubicat en un edifici de sis plantes i més de 3.100 metres quadrats, disposa de més de 130 professionals i dona cobertura a una població de més de 28 mil persones, de les quals un 15% estan en edat pediàtrica i un 17% estan per sobre dels 65 anys. Només l’any passat es van fer més de 194 mil visites. A hores d’ara, el Punt d’atenció continuada està ubicat també en aquest centre des que s’hi va traslladar a l’inici de la pandèmia. A més, hi ha els serveis de l’Atenció Sexual i Reproductiva (ASSIR), el Servei de Diagnòstic per la Imatge (SDPI) i el servei de cribratge ocular i d’audiometries.
En la seva visita a l’Hospital Universitari de Vic, Manel Balcells ha recorregut la nova sala d’espera del servei d’urgències, un dels primers espais que ja han entrat en funcionament de les obres engegades al febrer per renovar les urgències de l’hospital. Tenen un cost d’1,8 M€ i estan cofinançades pel Servei Català de la Salut i el Consorci Hospitalari de Vic.
Les noves urgències de l’hospital comptaran amb un 30% més d'espai, fet que es traduirà en nous box i zones de treball, accessos i sales d'espera més amplis, funcionals, còmodes i segurs. La nova distribució també permetrà crear zones diferenciades segons el tipus de pacient, per atendre de forma més reservada i adaptada a les urgències pediàtriques, les de salut mental, els pacients en observació i les urgències més lleus. El projecte d'Urgències s'ha dissenyat de manera coordinada i participativa entre els equips assistencials i d'infraestructures del Consorci Hospitalari de Vic, posant el focus en les noves necessitats de professionals i pacients.
No ha estat aquest l’únic tema que s’ha tractat durant la visita a l’Hospital de Vic. El conseller s’ha reunit amb la direcció del centre i també amb una àmplia representació de professionals de diferents línies que li han exposat projectes i també necessitats de l’hospital. Entre els projectes innovadors que li han presentat hi ha la creació, fa tres mesos, de la figura de coordinació territorial d’atenció primària, atenció ambulatòria. Balcells ha aprofitat aquest projecte per posar èmfasi en la necessitat de coordinació entre l’atenció primària i l’hospital per garantir una bona continuïtat assistencial a la ciutadania.
Visita a l’IRIS-CC
Finalment, el conseller ha tancat la visita a Vic amb una reunió de treball amb representants de l’Institut de Recerca i Innovació en Ciències de la Vida i de la Salut de la Catalunya Central (IRIS-CC) que es va posar en marxa fa un any. Durant la reunió, s'han plantejat al conseller els principals objectius aprovats pel Patronat i que se centren en estendre el model d’assajos clínics, impulsar la primera unitat de Biobanc i constituir-ne de noves en els àmbits d’epidemiologia, bioestadística i innovació.