- El projecte formatiu s’emmarca en el conveni de col·laboració signat el juny de 2023 entre el Consorci Sociosanitari d’Igualada (CSSI) i el Departament de Salut
Salut ha implementat el programa de formació continuada desenvolupat amb la col·laboració del centre 4D Health a tot el territori català durant els anys 2023 i 2024 amb una gran acollida de professionals: fins a 400 fisioterapeutes hi han participat, i més del 95% dels assistents han valorat positivament el programa. El projecte formatiu s’emmarca en el conveni de col·laboració signat el juny de 2023 entre el Consorci Sociosanitari d’Igualada (CSSI) i el Departament de Salut, i es diferencia d’altres propostes formatives per l’ús extensiu de la simulació clínica com a eina d’aprenentatge.
La metodologia emprada en aquestes formacions combina sessions teòriques amb la pràctica simulada, fet que permet als professionals entrenar en escenaris que reflecteixen amb precisió la realitat clínica. A través d’aquest entrenament pràctic, els fisioterapeutes apliquen els coneixements adquirits, desenvolupen les seves habilitats de manera pràctica, reflexionen i analitzen les seves decisions, identifiquen àrees de millora, obtenen retorn immediat i adquireixen eines comunicatives.
Els professionals FisioAPiC que han assistit a les formacions han valorat especialment la qualitat dels continguts, la rellevància dels casos pràctics i la utilitat de la simulació clínica. “El nostre objectiu és que els fisioterapeutes surtin d’aquest programa amb una comprensió profunda i pràctica del maneig del dolor en un entorn controlat però realista. El treball amb simulació els permet desenvolupar habilitats clíniques i comunicatives que els ajudaran a oferir una millor atenció als seus pacients i a prendre decisions més segures i efectives en el seu dia a dia assistencial”, explica Aimar Orio, fisioterapeuta d’atenció primària i responsable del desenvolupament de l’itinerari formatiu del 4D Health.
Continguts destacats del programa
El programa es desplega en quatre blocs formatius principals que tracten en profunditat les diferents àrees del maneig del dolor múscul-esquelètic, abordant tant l’aspecte físic com l’emocional. Entre els mòduls més destacats s’inclouen:
- Bases de la valoració funcional del pacient amb dolor múscul-esquelètic: ofereix les eines necessàries per identificar els mecanismes del dolor i aplicar valoracions globals adaptades a cada cas, afavorint una atenció centrada en les necessitats del pacient.
- Abordatge del dolor lumbar i cervical no específic: proporciona formació avançada per al tractament de les patologies cervicals i lumbars més prevalents a l’atenció primària, amb un èmfasi en les tècniques de valoració funcional, prevenció de la discapacitat i rehabilitació funcional, promovent així una recuperació més efectiva.
- Aplicació clínica del model biopsicosocial: aquest enfocament integra els factors emocionals, cognitius i conductuals en el tractament del dolor crònic, promovent una atenció més completa i integral del pacient, tenint en compte la seva experiència del dolor i el seu entorn.
- Educació en neurobiologia del dolor: capacita els professionals per comunicar-se de manera efectiva amb els pacients, explicant els mecanismes subjacents del dolor i modificant les creences mal adaptatives que sovint perpetuen el dolor crònic, facilitant una relació terapèutica més col·laborativa.
El 4D Health: un centre d’innovació i referència
Amb aquesta iniciativa, el 4D Health i el Departament de Salut busquen potenciar l’actualització constant dels coneixements i habilitats dels fisioterapeutes del sistema sanitari públic. El 4D Health Innovation Simulation Center, amb seu a Igualada, és reconegut per la seva aposta per la formació continuada basada en la simulació. Com a part del Consorci Sociosanitari d’Igualada, el centre treballa estretament amb institucions sanitàries per oferir programes formatius que combinen la innovació, la recerca i l’educació, creant espais d’aprenentatge on els professionals poden millorar les seves competències de manera realista i efectiva.