1. La consellera de Salut ha fet l’encàrrec al nou Comitè d’Avaluació, Innovació i Reforma Operativa del Sistema de Salut, el CAIROS, que ahir va celebrar la seva primera trobada
  2. Destaca com a prioritats de legislatura la llei de l’Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària i el desplegament de l’Agència de Salut Pública de Catalunya
La consellera Pané, avui durant la trobada amb la premsa.{"name":"2024/10/03/14/21/2bbf0a94-fdcd-45d0-bdb8-d9fa2013e8fa.jpeg","author":"Salut","type":"0","location":"0","weight":1369591}

La consellera de Salut, Olga Pané i Mena, ha anunciat avui que el comitè d’experts que treballa per a la reforma del sistema de salut de Catalunya ja té l’encàrrec de proposar les mesures necessàries per aconseguir que el 90% de la ciutadania tingui accés a l’atenció primària de salut en un màxim de 48 hores i amb connectivitat eficaç. “Hem de protegir la salut de les persones –ha exposat- resolent els seus problemes en l’Atenció Primària. No vol dir només posar-hi més recursos, vol dir també organitzar-se una mica millor. Quan es pica a la porta, s’ha d’obrir, la resposta assistencial ha de ser en les primeres 48 hores, i aquest és un objectiu de legislatura en què ja treballem”.

La consellera de Salut ha mantingut una trobada amb la premsa especialitzada en salut per explicar els objectius i les línies d’actuació del Departament de Salut durant aquesta legislatura, que es concreten en dotze àmbits prioritaris d’actuació per enfortir el sistema de salut i posar Catalunya a l’avantguarda europea en la prestació de serveis públics de qualitat.

Pané ha destacat que ahir mateix, en la primera reunió del Comitè d’Avaluació, Innovació i Reforma Operativa del Sistema de Salut (CAIROS), els onze experts que l’integren van rebre aquest encàrrec sobre l’accessibilitat a la primària: “Hi ha estratègies que estan damunt la taula del Comitè, que passen per la millora en aspectes tecnològics o en la incorporació de nous rols professionals, i els experts ja hi treballen”.

En aquest sentit, la consellera Pané ha posat com a pilars fonamentals del sistema l’atenció primària i la salut pública. El desenvolupament de lleis com la de l’Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària i el desplegament de l’Agència de Salut Pública de Catalunya seran prioritaris. Hem d’aprovar els estatuts de l’Agència de Salut Pública. Volem desencallar una llei que fa anys que es va aprovar, per enfocar les nostres polítiques de salut a protegir la gent gran i vulnerable, la canalla i la ciutadania en general, des d’un enfoc de salut global, planetària, el que l’OMS aconsella i defineix com One Health”. Calfer front als reptes derivats de l’emergència climàtica: descarbonització i salut ambiental, i implementar una Xarxa d'Intel·ligència Epidemiològica multidisciplinària i col·laborativa, segons ha explicat.

Sobre l’atenció Integrada, la consellera ha assegurat que cal aprovar la Llei de creació de l’Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària, desplegar l’atenció integrada social i sanitària a les residències de gent gran i reforçar el paper clau de l’atenció primària de salut i dels serveis socials. Alhora, ha posat de manifest que abans que acabi l’any, l’objectiu és oferir noves prestacions odontològiques (obturacions i endodòncies) en salut bucodental a les persones en situació de vulnerabilitat, concretament amb discapacitat intel·lectual i problemes d’extremitats superiors, que es volen anar estenent progressivament a tota la ciutadania durant aquesta legislatura.

La consellera Pané ha donat dades per contextualitzar la situació econòmica i social actual i tenir-les en compte a l’hora d’abordar les prioritats per a la transformació del sistema. Així, ha destacat que a Catalunya més de 1,5 milions de persones tenen més de 64 anys (19%) i que en 7 anys “serem més de 2,6 milions de persones amb més de 64 anys (el 24%) i podem superar els 3 milions l’any 2070”. Existeix una relació directa entre edat i nombre de patologies cròniques i discapacitat, i un major ús dels servei sanitaris públics. “La salut va per barris –ha dit-, la utilització dels serveis sanitaris públics incrementa amb l’envelliment en tots els nivells socioeconòmics, i el nostre sistema ha de proporcionar equitat”.

La consellera de Salut ha argumentat que el sistema de salut català té fortaleses destacables com els llocs de treball que genera (més de 263.000 professionals, uns 140.000 al sector públic); que és un sector que dona riquesa econòmica: quasi el 8% del PIB del país. En l’apartat de finançament, Olga Pané ha posat de manifest que el pressupost anual que s’aprova al Parlament té una diferència de prop de 2.800 milions d’euros amb el que realment es gasta. “Aquest esvoranc -ha dit- entre el que pressupostem i el que gastem, tensa les finances dels proveïdors i dificulta les finances de la pròpia Generalitat. Si no ens posem d’acord, seguirà comprometent la resposta sanitària dels proveïdors de cara a la ciutadania”.

Finalment, Olga Pané també s’ha referit a objectius estratègics de la legislatura que en bona mesura es treballaran en la taula del CAIROS a partir dels documents i projectes d’anteriors etapes que s’han d’estudiar: l’envelliment sa i actiu; la salut mental dels infants, adolescents i joves; l’evidència i avaluació del sistema per prioritzar on s’inverteixen els diners públics, i la reforma i sostenibilitat del sistema de salut, que permeti implementar accions i canvis estructurals amb el consens dels ciutadans, professionals, sindicats, forces polítiques, institucions i avaluant la seva implementació i desplegament.

2  

Imatges

La consellera Pané, avui durant la trobada amb la premsa.

La consellera Pané, avui durant la trobada amb la premsa. 1369591

La trobada amb la premsa s'ha fet al Departament de Salut.

La trobada amb la premsa s'ha fet al Departament de Salut. 1537395