● El nou model de seguretat industrial te dos objectius: incrementar la competència entre els operadors, mitjançant l’ampliació del seu nombre i una distribució de la xarxa d’estacions d’ITV que eviti els “monopolis territorials”; i implementar un sistema de supervisió sobre els operadors autoritzats més eficient
 
● Després del concurs d’ampliació i les adjudicacions a ATISAE, SGS TECNOS, QUALICONSULT INDUSTRIAL i APPLUS NORCONTROL, s’ha passat de dos organismes de control (ECA-BUREAU VERITAS- i TUV REINHLAND) a un total de sis.
 
● Pel que fa a l’ampliació de la xarxa d’ITV, amb l’adjudicació de 2 lots a ITEVELESA (Lot 1) i ATISAE (Lot 2), s’ha passat d’un model amb dos únics operadors (APPLUS i RVSA), amb un total de 44 estacions d’ITV, a un altre de 5 operadors, amb un total de 50 estacions. 
 


 El departament d’Innovació, Universitats i Empresa ha enllestit el nou model de Seguritat Industrial per a Catalunya que regula tant el sistema de supervisió de les instal·lacions industrials afectades pels Reglaments Tècnics de Seguretat Industrial com la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV). El resultat és una xarxa d’estacions d’ITV amb 50 estacions i cinc operadors, i sis Organismes de Control (OC). 
 El Secretari d’Indústria i Empresa, Antoni Soy, ha assenyalat que “el nou model de seguretat industrial té dos objectius: d’una banda, incrementar la competència entre els operadors i, de l’altra, implementar un sistema de supervisió dels operadors autoritzats tan eficient com sigui possible”. Per aconseguir-ho, la Generalitat de Catalunya ha procedit a realitzar dos concursos de nous operadors: un per a l’ampliació del nombre d’OC per a instal·lacions industrials (Ordre IUE/227/2010, de 7 d’abril) i un altre per ampliar les ITV (Ordre IUE/279/2010, de 7 de maig) . 
 Aquests dos àmbits tenen assignada l’avaluació de la seva seguretat a dues xarxes d’inspecció externalitzades. En el cas de les instal·lacions industrials (instal·lacions elèctriques, gasos combustibles, frigorífics, aparells elevadors, equips a pressió, emmagatzemament de productes químics, etc), les inspeccions les realitzen els anomenats Organismes de Control (OC). En el cas de la Inspecció Tècnica de Vehicles, les inspeccions es materialitzen a través dels titulars del servei d’ITV.


 Quatre nous Organismes de Control

 En el cas dels Organismes de Control, el procés ha permès treure a concurs quatre nous OC. Les empreses que han aconseguit la màxima puntuació i que han resultat adjudicatàries han estat : ATISAE; SGS TECNOS; QUALICONSULT INDUSTRIAL i APPLUS NORCONTROL. Les quatre, ha afegit Soy, “es comprometen a un alt nivell de qualitat en la prestació del servei d’inspecció (carta de serveis) i a la utilització de tecnologies avançades”. D’altra banda, també ofereixen unes tarifes de servei per als usuaris finals que suposen una rebaixa d’entre el 5 i el 20 per cent respecte a les tarifes màximes fixades per l’Administració.
 
Amb aquesta ampliació d’operadors, el model de seguretat Industrial català passa a disposar d’un total de sis operadors, ja que els quatre nous s’afegeixen als dos existents: ECA (BUREAU VERITAS) i TUV REINHLAND.
 
Ampliació de la Xarxa d’estacions d’ITV
 L'ampliació de la xarxa actual del servei d’estacions d’ITV —formada per 44 estacions— es va fer mitjançant un Pla Territorial, que va aprovar el Govern el mes de març passat, i que determinava la futura ubicació de les noves estacions d'inspecció tècnica de vehicles a construir d'acord amb les necessitats existents. Les finalitats que establia el Pla Territorial eren dues: d’una banda, que cap nucli de població a Catalunya amb més de 2.500 habitants es trobés a més de 20 km d'una estació d'ITV; i, de l’altra banda, que el temps d'espera entre la data sol·licitada per fer la inspecció i la de la seva realització efectiva no fos superior a 4 dies.
 Per aquest motiu, el Pla Territorial determinava l’existència de dues zones de planificació:
  • La zona I, formada per les comarques que no disposen, actualment, de cap estació d'ITV: Alt Camp, Alta Ribagorça, Baix Penedès, Garrigues, Montsià, Pla de l'Estany, Pla d'Urgell, Priorat, Terra Alta i Urgell.
  • La zona II, formada per les comarques que, actualment, tenen menys dotació de línies d'inspecció en relació al seu parc mòbil i, simultàniament, les estacions més saturades: Bages, Barcelonès, Selva, Osona, Vallès Occidental i Vallès Oriental.
 
Seguint les condicions i els terminis fixats per al Pla Territorial, el Departament d’Innovació, Universitats i Empresa, ha procedit a treure a concurs dos lots de tres estacions d’ITV cadascun, que corresponent a:
 
·         Lot 1: Alta Ribagorça, Baix Penedès i Bages.
·         Lot 2: Garrigues, Montsià i Vallès Oriental.
 
Aquests dos lots corresponen a la Fase I d’execució del Pla Territorial de noves estacions d’ITV (Decret 45/2010, de 30 de març). Antoni Soy ha remarcat que “els dos lots que han sortit a concurs responen a la voluntat de prioritzar tant la Zona I (comarques sense estacions), com les comarques de la Zona II amb el factor conjunt d’infradotació i de saturació més alt, i, a més, permetre l’agrupació de les noves estacions en lots equilibrats (parc mòbil al que donen servei).
 
 
Les noves empreses adjudicatàries del concurs de les ITVs
 
En total, al concurs s’hi han presentat 12 empreses: 10 operadors al Lot 1 i 11 operadors al Lot 2. L’avaluació d’aquestes ofertes ha permès seleccionar-ne una per a cada lot.
 
Soy ha anunciat que “les adjudicatàries del concurs han estat ITEVELESA, per al lot 1, als municipis del Pont de Suert, El Vendrell i Sant Fruitós de Bages; i ATISAE, per al lot 2, als municipis de Borges Blanques, Amposta i Sant Celoni”. Ambdues adjudicatàries han aconseguit la millor puntuació quant a la seva oferta de carta de serveis i les seves possibilitats de respondre als millors compromisos tecnològics i industrials. A més, les dues ofereixen unes tarifes de servei entre un 5 i 15% inferiors a les màximes establertes.
 
La posada en marxa d’aquestes modificacions en la xarxa d’estacions d’ITV suposa passar d’un model amb només dos operadors (i 44 estacions), en què APPLUS suposava un 80% i RVSA el 20% restant, a un altre amb cinc operadors (i 50 estacions).
 
El secretari d’Indústria ha explicat que “aquesta transformació es materialitza en tres fases: en la primera —ja realitzada—, es va produir una escissió d’APPLUS amb l’aparició del nou operador CERTIO. En la segona, –a materialitzar abans de final d’any—, es produirà un intercanvi d’estacions entre APPLUS i RVSA. I en la tercera — que ara es posa en marxa— s’adjudiquen sis noves estacions d’ITV a dos nous operadors, els ja esmentats ITEVELSA I ATISAE”.
 
Després d’aquesta ampliació, ha prosseguit Soy, “el parc d’estacions de serveis tindrà el següent repartiment, segons les empreses adjudicatàries: APPLUS, 54,5%; CERTIO, un 20,5%; RVSA, un 16%; ITEVELESA, un 4,5%; i ATISAE, un 4,5%”

1  

Imatges

Imatge de la presentació de la nova xarxa a càrrec del Secretari d'Indústria i Empresa, Antoni Soy, i del subdirector general de Seguretat Indústrial, Albert Roig

Imatge de la presentació de la nova xarxa a càrrec del Secretari d'Indústria i Empresa, Antoni Soy, i del subdirector general de Seguretat Indústrial, Albert Roig 278

1  

Fitxers adjunts

Presentació del nou model de Seguretat Industrial

Presentació del nou model de Seguretat Industrial
PDF | 1188