El document, consensuat amb agents socials i entitats municipalistes, preveu incorporar 110 professionals de suport a l’Ocupació Juvenil
La prioritat és garantir l’atenció, acompanyament i orientació de manera permanent per afavorir la presa de decisions formatives i professionals
El consell de direcció del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) ha aprovat aquest matí per unanimitat l’Estratègia d’Ocupació Juvenil de Qualitat. El document, consensuat pel SOC -del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat- amb sindicats (CCOO, UGT), patronals (Foment del Treball i Pimec) i entitats municipalistes (Federació de Municipis de Catalunya i Associació Catalana de Municipis), recull i actualitza els objectius i propostes en benefici dels i les joves en matèria ocupacional. L’Estratègia s’alinea amb els preceptes de l’Estratègia Catalana per a l'Ocupació de Qualitat 2022 -2027 així com el Pla de Desenvolupament de Polítiques d’Ocupació de Catalunya.
A Catalunya, la taxa d'atur juvenil (joves entre 16 i 29 anys) l'any passat va ser del 16'6%, sis punts per sota de la mitjana de l’Estat. Per reduir encara més aquest percentatge l’Estratègia d’Ocupació Juvenil de Qualitat planteja diferents objectius, a desenvolupar en el proper quadrienni, entre els quals destaquen els següents:
- Reforçar els serveis d’atenció, acompanyament i orientació personalitzada amb equips de professionals que, de manera estable i permanent, assessorin els i les joves en la presa de decisions formatives i professionals sobretot durant les seves transicions.
- Incorporar 110 professionals de Suport a l’Ocupació Juvenil en Consells Comarcals i Ajuntaments. En col·laboració amb el Departament d’Educació i els serveis de joventut treballaran per fomentar la formació professional i prevenir els abandonaments escolars prematurs fomentant el retorn al sistema educatiu.
- Millorar el nivell de qualificació de les persones joves impulsant la seva formació permanent, promovent vocacions en sectors amb alta demanda de professionals i superant els estereotips de gènere. Amb aquest objectiu els programes de Formació Professional Dual tindran un rol significatiu i es prestarà especial atenció als col·lectius de joves més vulnerables i a la política de beques i ajuts.
- Fomentar la incorporació de les persones joves al mercat laboral a través d’accions de foment de la contractació de qualitat. En aquesta línia, mantindran un paper destacat els programes de contractacions de formació i altres programes combinats com els projectes Singulars.
- Reforçar l’emprenedoria i la mobilitat internacional.
1