L’objectiu és promoure i facilitar la mobilitat de les persones joves a banda i banda dels Pirineus i la implicació en el territori
La iniciativa, amb un pressupost d’1,1 milions d’euros, està cofinançada en un 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional
El Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) del Departament d’Empresa i Treball ha posat en marxa, amb una vintena d’organismes espanyols, francesos i andorrans de l’àmbit laboral i juvenil, la segona fase del projecte Trampoline de cooperació transpirinenca. Aquesta iniciativa té com a objectiu promoure i facilitar la mobilitat transfronterera de les persones joves per millorar les possibilitats de trobar feina i enriquir la seva experiència professional.
Aquesta segona fase de Trampoline té un pressupost d’1,1 milions d’euros, cofinançat al 65 % pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional a través del programa Interreg POCTEFA Espanya-França-Andorra. El programa té una durada de 36 mesos i acaba al desembre de 2026.
Els socis impulsors que lideren aquest iniciativa, a banda del SOC, són Info-Jeunes Nouvelle Acquitaine (Aquitània), la Comunitat de Treball dels Pirineus (Aragó), el Govern d’Andorra i el Centre Régional Information Jeunesse Occitanie (Midia-Pirineus). Completen la xarxa centres d'informació juvenil i organismes públics dels tres estats implicats.
Fins ara, la feina dels organismes implicats en el programa Trampoline ha consistit en la creació i consolidació del dispositiu que donarà suport, assessorament i acompanyament a les persones joves del Pirineu per afavorir la seva inclusió al mercat laboral. Aquest dispositiu està format principalment per les eines i serveis ja existents, com ara els Centres d'Informació Juvenil o els serveis públics d'orientació i ocupació.
En la segona fase que avui s’ha presentat, es concentraran el gruix de les actuacions entre les quals destaquen:
- mentories per tal que els joves pirinencs comparteixin experiències d’èxit en matèria ocupacional, formativa, etc...
- formació de professionals en polítiques per a joves i intercanvi per compartir bones pràctiques
- Inventari de recursos digitals i multimèdia que agrupi tots els recursos en matèria de mobilitat i ocupació per a joves a la zona transpirinenca
- elaboració d’estudis per conèixer en profunditat el context labora transpirinenc
- organització d’un Fòrum transpirinenc a Catalunya
En aquest sentit, es treballarà també en l’elaboració d’una guia d'accés a l'ocupació i a la mobilitat juvenil transfronterera, una central d'ofertes d'ocupació, amb oportunitats laborals de tot el territori del projecte.
El programa Trampoline vol fer atractiva la mobilitat transfronterera a banda i banda dels Pirienus. Treballar en xarxa en aquesta qüestió permetrà oferir millors serveis als joves, reduir la taxa d’atur, millorar la qualitat de l’oferta laboral, incrementar l’activitat econòmica i, en definitiva, retenir el talent.
1