1. El Consell Executiu aprova un Decret de reestructuració que fa un pas més en coherència amb el canvi de nom del Departament, que va incorporar ‘Unió Europea’ al seu títol el novembre de l’any passat
  2. També s’ha aprovat crear un programa per reforçar la coordinació i gestió de les delegacions a l’exterior
  3. El Govern disposa de més delegacions a l’exterior que mai: un total de 21 que cobreixen més de 70 països arreu del món

El Govern de Catalunya ha aprovat el Decret de reestructuració del Departament d’Acció Exterior i Unió Europea per adequar-se a les prioritats estratègiques marcades pel Pla estratègic d’acció exterior i de relacions amb la Unió Europea 2023-2026, entre les quals destaca Europa. El Decret, que no implica crear noves estructures, reordena internament el Departament amb l’objectiu de concentrar esforços i donar més pes a les relacions amb les institucions europees i Europa, el principal espai de referència de l’acció exterior catalana.

D’aquesta manera, es fa un pas més en coherència amb el canvi de nom del Departament, que va incorporar ‘Unió Europea’ al seu títol el mes de novembre de l’any passat, i en línia amb la vocació europeista i el compromís de Catalunya amb el projecte d’integració europea. El Govern pretén, d’aquesta manera, reforçar la seva voluntat de posicionar el país com un actor fiable i reconegut a la UE, i amb més capacitat d’influència.

Amb aquesta reestructuració, l’actual Direcció General de la Representació del Govern a l’Exterior i de la Unió Europea passa a denominar-se Direcció General d’Afers de la Unió Europea i a dedicar-se exclusivament a les relacions amb Brussel·les i a àmbits d’actuació que s’hi vinculen, com ara la coordinació en matèria de fons i programes de finançament de la UE o la gestió dels mecanismes de participació de la Generalitat de Catalunya en les institucions i organismes de la Unió, entre d’altres.

Nou programa de coordinació de les delegacions

A més, si bé fins ara la Direcció General de la Representació del Govern a l’Exterior i la UE feia tasques de direcció i planificació de l’activitat de les delegacions a l’exterior i en supervisava el funcionament i desplegament, ara aquesta tasca passarà a desenvolupar-se des d’una nova estructura del Departament.

En aquest sentit, el Govern també ha aprovat avui crear un programa temporal per reforçar la gestió i coordinació de les delegacions a l’exterior. Es tracta d’un projecte que té l’objectiu d’analitzar, definir i desenvolupar un pla pilot per a la millora de la direcció i la coordinació de les delegacions del Govern a l’exterior en el nou context d’expansió i consolidació de la xarxa. Actualment l’Executiu compta amb 21 delegacions, la xifra més alta de la història, que donen cobertura a un total de 72 països d’arreu del món.

La creació d’aquest programa temporal es fa en el marc de la voluntat del Departament d’Acció Exterior i Unió Europea d’enfortir i consolidar aquesta xarxa dotant-la dels recursos i les eines necessàries per maximitzar les seves capacitats. En els darrers cinc anys, el nombre de delegacions s’ha doblat, i ha permès reforçar la presència del Govern a Europa fins a cobrir la totalitat dels estats membres de la Unió Europea, ampliar-la a Amèrica fins a cobrir gairebé el 100% del continent, i posar en marxa per primer cop la representació institucional a l’Àfrica i a l’Àsia.

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, va avançar la setmana passada des de Roma que el Govern estava treballant en aquest pla específic per als pròxims tres anys –el programa que avui s’aprova– per definir l’estratègia de desplegament de la xarxa de delegacions, que continuarà creixent seguint els criteris, interessos i objectius identificats al Pla Estratègic d’Acció Exterior i de relacions amb la Unió Europea 2023-2026. Serret va anunciar que es reforçarà i ampliarà la xarxa de delegacions a l’exterior en els anys vinents amb l’objectiu d’impulsar una més i millor presència de Catalunya al món.

Amb una durada de tres anys, el programa temporal estarà encapçalat per un director o directora que se seleccionarà mitjançant un concurs públic