- El nou model representa una gran millora en la manera de gestionar i tractar les dades a la Generalitat i el seu sector públic
- S'optimitza la prestació dels serveis públics i l’eficiència en la gestió interna i millora el procés de presa de decisions
El Consell Executiu ha aprovat el Model que regula la governança de les dades de l’Administració de la Generalitat amb la intenció de gestionar-les de forma eficient i segura, així com treure’n el màxim profit per tal d’oferir una millora contínua en la prestació dels serveis públics.
Aquest Acord s’emmarca en l’estratègia de Govern impulsat per la Secretaria de Telecomunicacions i Transformació Digital, que centra les accions i polítiques en les persones. Així doncs, aquest model ha de fer possible el pas cap a una administració pública més eficient, més eficaç i orientada a les necessitats de la ciutadania.
Una administració basada en les dades, d'una banda, permet millorar en l’eficiència de la gestió interna i de l'altra, possibilita el disseny de polítiques públiques més acurades i ajustades a les necessitats de les persones. Gràcies a l’ús d’eines de tractament de dades massives i d’analítica avançada es prenen decisions fonamentades amb la informació que aglutina i gestiona l’Administració.
Mitjançant aquest acord, el Govern de Catalunya es dota d’un instrument que defineix estructures organitzatives, rols i funcions en la gestió i en la manera de governar les dades al voltant de tres pilars: les persones que han d’oferir o accedir als serveis públics, els processos, cada cop més eficients i en millora constant, i les solucions tecnològiques ajustades a les necessitats de la ciutadania.
Com es farà possible el canvi
Quant a processos, el Model respon a una estratègia que permet definir metodologies per gestionar tot el cicle de vida de les dades, des de la recollida fins a la seva adequació i reutilització garantint en tot moment la seguretat, la protecció i l’ètica.
Pel que fa a la tecnologia necessària per desplegar el Model, la Direcció General d’Administració Digital (DGAD), òrgan responsable de la definició i l’impuls de l’estratègia i la implementació del govern de les dades, treballa de manera conjunta amb el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), òrgan tècnic responsable de traslladar aquesta estratègia a l’àmbit tecnològic. En particular s’estan construint plataformes tecnològiques que donin resposta a les necessitats de governança de les dades i d’analítica avançada.
Aquest procés de transformació digital, i en concret el desplegament del model de govern de les dades, està associat a un pla de capacitació per formar, acompanyar i capacitar els servidors públics als nous perfils que es necessiten.
L’Administració de la Generalitat de Catalunya és puntera en l’àmbit de la transformació digital, ja que és la primera administració en regular l’any 2020 la governança de les dades a través del Decret d’Administració digital. Aquest decret està alineat amb l’estratègia europea de dades, aprovada el mateix any, i definida en el programa Dècada Digital d’Europa.