1. El secretari Realp ha presentat el programa GovTech i el repte d’innovació: "Revolucionem l’accés digital a la informació de l’Administració"


La Secretaria de Telecomunicacions i Transformació Digital ha presentat avui el primer concurs de projectes d’innovació per respondre al repte de la transformació digital de l’Administració de la Generalitat de Catalunya.

Aquest gran repte té com a objectiu principal oferir serveis públics flexibles, proactius i àgils a la ciutadania, sense la necessitat de passar per un llarg procés de tràmits, alhora que incorporem la innovació de l’ecosistema digital en tot el procés de transformació.

En l'acte, que dona el tret de sortida al programa Govtech Catalunya, el secretari Marc Realp ha destacat que és imprescindible innovar per transformar l’Administració, i fer-ho en col·laboració amb “un ecosistema obert, amb empreses i centres de recerca que aportin noves mirades i generin noves solucions”.

Per aprofitar el potencial disruptiu de l'ecosistema TIC, el repte que llança la Generalitat suposa “un nou concepte de contractació orientat a la innovació per promoure el creixement i la producció de solucions amb alt valor públic”, declara Realp.

Precisament, entre els assistents hi havia representants de més de 80 empreses emergents i pimes, que seran les encarregades de proposar les solucions als projectes.

En aquest sentit, el format de concurs de projectes és una modalitat innovadora de contractació pública per apropar l’administració a les empreses emergents. Els processos de contractació pública sovint suposen una barrera perquè la innovació de l’ecosistema digital arribi a l’administració pública. Es tracta d’una modalitat de contractació que obre la possibilitat perquè les empreses emergents participin en la transformació digital de l’Administració, es fomenta el teixit empresarial petit i mitjà, es poden trobar solucions a mida per als reptes del sector públic i la ciutadania en surt beneficiada perquè rep uns serveis públics cada cop més àgils i més senzills.

Es tracta d’una experiència pionera en què per primer cop la Generalitat de Catalunya llança un concurs de projectes propi, tot i que en els darrers mesos ha participat en concursos d’innovació organitzats a escala europea.

Cinc projectes per revolucionar digitalment l’administració

El repte “Revolucionem l’accés digital a la informació de l’Administració” està format per cinc projectes.

  1. “La finestra a la informació que vols, com vols”: proposa la creació d'un espai personalitzat segons els interessos i perfil de cada usuari amb els continguts de les més de 140 webs de la Generalitat.
  2. “Capaç d’accedir, capaç de tot”: cerca l’adaptació automàtica dels continguts del portal web gencat.cat per a persones amb discapacitat.
  3. “Perquè se m’entengui”: l’atenció ciutadana presencial i virtual amb traducció simultània multilingüe i transcripció dels diàlegs per facilitar la tramitació a les persones que no parlen català ni castellà.
  4. “Si t’acompanyo no hi ha qui et pari”: el projecte busca la creació d’un assistent virtual, proactiu i personalitzat en els serveis digitals, especialment en l’emplenament de formularis.
  5. “Posa a prova abans de publicar”: una solució que permeti l’avaluació automàtica dels formularis digitals abans de ser publicats per detectar errors, problemes d’usabilitat o llenguatge massa complex.

El pressupost total del repte és de 220.000 €, que es reparteix en 44.000 € per cadascun dels projectes: hi haurà tres solucions finalistes que rebran 1.000 € cadascuna i la solució guanyadora disposarà d’un pressupost de 41.000 € per desenvolupar el pilot.

La data límit perquè les empreses presentin les seves solucions a un o diversos projectes és el 20 de setembre.

Entreu a l’apartat del web sobre innovació digital i accediu al repte "Revolucionem l’accés digital a la informació de l’Administració". Hi trobareu informació detallada dels cinc projectes i del programa Govtech Catalunya.

En el web de Contractació pública es poden presentar les empreses interessades en participar.

3  

Imatges

El director d'Innovació del CTTI, Dani Marco, presenta els projectes que conformen el repte.

El director d'Innovació del CTTI, Dani Marco, presenta els projectes que conformen el repte. 799680

El secretari Marc Realp presenta el programa GovTech Catalunya.

El secretari Marc Realp presenta el programa GovTech Catalunya. 1044371

La directora general de Serveis Digitals i Experiència Ciutadana, Ester Manzano, explica als assistents el funcionament de l'OAC mòbil.

La directora general de Serveis Digitals i Experiència Ciutadana, Ester Manzano, explica als assistents el funcionament de l'OAC mòbil. 1297209