1. El repte es va presentar a l'abril al GovTech4All Challenge Demo Day, en un acte conjunt on van participar altres municipis i regions europees.
  2. A partir d’avui i fins al 3 de setembre les empreses emergents poden proposar les seves solucions per optimitzar el consum energètic als edificis que gestiona la Generalitat mitjançant l’ús de les dades.
  3. Abans del llançament es va obrir un període d’aplicació i 41 empreses de 18 països diferents ja han mostrat el seu interès en el repte.

La Generalitat de Catalunya llança oficialment el repte en matèria d’eficiència energètica que va presentar el passat 24 d’abril al Govtech4all Challenge Demo Day. A partir d’avui, 4 de juny, les empreses emergents europees que vulguin participar ja poden proposar les seves solucions innovadores.

El repte planteja optimitzar el consum d’energia dels edificis que gestiona la Generalitat mitjançant l’ús de les dades. En concret, a partir de la informació disponible de consum, facturació, tipologia i usos dels edificis i característiques dels equips de climatització.

Les solucions que presentin les empreses al challenge han de poder anticipar la vida útil dels equips, fer recomanacions basades en l’aprenentatge de les dades o analitzar els pressupostos de les actuacions d’estalvi energètic de manera automatitzada, entre d’altres. La gestió d'aquestes dades també ha de permetre fer avaluacions del manteniment dels edificis en funció de l’estalvi energètic aconseguit.

Les start-ups poden presentar les seves propostes a la plataforma de Serveis de Contractació Pública fins al 3 de setembre i a l’octubre s'anunciaran els tres finalistes i solució guanyadora, que rebran premis per valor de 50.000€ en forma de dotació econòmica i contracte per desenvolupar el projecte pilot amb l’Administració.

Transformant el sector públic a Europa a través de la innovació i la col·laboració

La Generalitat de Catalunya forma part del consorci GovTech4All, que té l’objectiu d’establir un ecosistema cohesiu i un mercat per a les tecnologies governamentals (GovTech) a Europa. El concurs de reptes és una experiència pionera, en què Catalunya participa per primera vegada en un concurs d’innovació obert europeu.

El challenge que proposa la Generalitat és fruit de la col·laboració entre el Departament de Presidència i el Departament de Territori: la Secretaria de Telecomunicacions i Transformació Digital s’encarrega de gestionar el challenge i el seu finançament, a través del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) i la Fundació i2cat, i infraestructures.cat, que va presentar el repte al Govtech4all Challenge Demo Day, serà l’entitat amb la qual la solució guanyadora desenvoluparà el projecte pilot per testejar-lo.

En aquest sentit, el repte de la Generalitat és obert a les start-ups internacionals i les empreses catalanes poden proposar solucions als altres cinc reptes presentats en el marc del GovTech4All.

La ciutat de Madrid hi participa proposant millorar la irrigació de les zones verdes, el municipi d’Örnsköldsvik (Suècia) cerca un model de gestió energètica eficient per les seves instal·lacions aquàtiques i a Tauragė (Lituània) necessiten una solució per mapejar la ciutat i adaptar l’urbanisme a les necessitats del canvi climàtic. En un cas similar al català, la ciutat de Siauliai (Lituània) proposa monitoritzar el consum d’energia en edificis públics i des de Kalamata (Grècia) plantegen millorar l’eficiència energètica a les escoles.

Des de la presentació del repte el 24 d’abril fins al llançament oficial el 4 de juny, les empreses emergents podien aplicar als reptes del seu interès. En aquest sentit, el challenge de la Generalitat ha estat un èxit de participació. Fins el moment s’hi han apuntat 41 start-ups de 18 països diferents i, un cop llançat el repte, continuarà obert a totes les empreses que vulguin proposar les seves solucions.


Enllaços:

  1. Els reptes de Govtech4all: https://joinup.ec.europa.eu/collection/govtechconnect/govtech4all-startup-challenge-open-call
  2. Repte Generalitat de Catalunya:https://contractaciopublica.cat/ca/detall-publicacio/dec96439-7696-4103-b387-31d8b667da5f/300159099

3  

Imatges

Telecomunicacions

Telecomunicacions 643340

Telecomunicacions

Telecomunicacions 1253819

Telecomunicacions

Telecomunicacions 1204876