1. L’acte s’ha celebrat a Vilnius (Lituània) i hi han participat agències governamentals i organitzacions d’arreu d’Europa per presentar els seus reptes davant les startups.
  2. La Generalitat de Catalunya ha presentat un repte per optimitzar el consum energètic als edificis que gestiona mitjançant l’ús de les dades.

La Generalitat de Catalunya va participar el passat dimecres 24 d’abril al “Govtech4all Challenge Demo Day” que va tenir lloc a Vilnius, Lituània, i que impulsa el consorci Govtech4all.

En l’acte, diverses agències governamentals i organitzacions europees han presentat els seus reptes davant d’un públic conformat per startups. Aquest format és el que es coneix com a concurs de reptes o challenge i el seu objectiu és connectar les administracions públiques amb empreses emergents que puguin aportar solucions innovadores als seus reptes en l’àmbit de les tecnologies governamentals (GovTech).

La participació de la Generalitat es fa mitjançant la Secretaria de Telecomunicacions i Transformació Digital –en concret el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació i la fundació i2cat– que s’encarrega del challenge i el seu finançament, i infraestructures.cat que ha presentat el repte i serà l’entitat amb la qual la solució guanyadora desenvoluparà el projecte pilot per testejar-lo.

De moment s’han presentat tots els reptes de les diferents ciutats i regions, però serà posteriorment quan s’obri formalment el concurs associat a cada repte.

L’ús de les dades per millorar l’eficiència energètica dels edificis públics

El repte que ha presentat avui infraestructures.cat proposa optimitzar el consum d’energia dels edificis de la Generalitat mitjançant l’ús de les dades. En concret, a partir de la informació disponible de consum, facturació, tipologia i usos dels edificis i característiques dels equips de climatització. 

Les solucions que presentin les empreses al challenge han de poder anticipar la vida útil dels equips, fer recomanacions basades en l’aprenentatge de les dades o analitzar els pressupostos de les actuacions d’estalvi energètic de manera automatitzada, entre d’altres. La gestió d'aquestes dades també ha de permetre fer avaluacions del manteniment dels edificis en funció de l’estalvi energètic aconseguit.

Després de la presentació s’obrirà formalment el concurs perquè les startups europees proposin les seves solucions i la proposta guanyadora desenvoluparà el pilot amb la Generalitat. 

Catalunya entre les regions innovadores a Europa en tecnologies governamentals (GovTech)

El consorci GovTech4All està format per 21 agències governamentals i organitzacions privades líders en innovació pública de 14 països europeus. Es tracta d’una iniciativa suportada pel programa Digital Europe i promoguda per la Comissió Europea amb l’objectiu d’establir un ecosistema cohesiu i un mercat per a les tecnologies governamentals (GovTech) a Europa.

La Generalitat de Catalunya s’ha unit al consorci i participa en la iniciativa GovTech Startup Challenge, un dels tres projectes que impulsa actualment el Govtech4All. La iniciativa és doblement innovadora, ja que implementa per primera vegada un procés comú d'innovació oberta amb la participació de diferents municipis i regions europees i ho fa a través dels concursos de projectes, una modalitat innovadora de compra pública per impactar en la transformació del sector públic.

A més de la Generalitat de Catalunya, també formen part del GovTech Startup Challenge agències i organitzacions de Suècia (BronInnovation), Lituània (InnovationAgencyLithuania), Alemanya (GovMind), Portugal (Beta-I), Grècia (GRNET) i l’Estat espanyol (Municipality of Madrid).

Enllaços:

Govtech4all: https://joinup.ec.europa.eu/collection/govtechconnect/govtech4all

1  

Imatges

La Generalitat de Catalunya participa al "GovTech4All Challenge Demo Day"

La Generalitat de Catalunya participa al "GovTech4All Challenge Demo Day" 66150