- El Pla d’Impuls al Vehicle Elèctric 2025-2030 desplegat pel Govern vol afavorir 180.000 noves matriculacions de vehicles electrificats

Catalunya va superar per primer cop l’any 2024 els 100.000 vehicles electrificats matriculats, que inclou híbrids endollables i elèctrics purs. L’exercici passat va ser el millor de la sèrie històrica pel que fa a matriculacions de vehicles electrificats, amb 21.531 unitats, fins assolir les 102.590 que actualment s’han registrat per circular per les carreteres catalanes, d’acord amb les dades recollides i elaborades per l’Institut Català d’Energia (ICAEN) i que inclouen tot tipus de vehicles (turismes, motocicletes, autobusos, etcètera).
Les noves xifres de matriculacions es coneixen poc després que el Govern hagi posat en marxa el Pla d’Impuls al Vehicle Elèctric 2025-2030, amb la finalitat d’accelerar la implantació del vehicle electrificat a Catalunya i assolir 180.000 noves matriculacions de vehicles electrificats, així com la creació de 9.000 nous punts de recàrrega de titularitat de la Generalitat, i l’estalvi de 470.000 tones de CO2. El Pla representa un compromís ferm per la transició cap a una mobilitat sostenible i descarbonitzada, que estimuli el desenvolupament econòmic i industrial, i contribueixi al benestar social i a la salut pública.
La directora de l’ICAEN, Marta Morera, ha afirmat: “Les dades mostren que la mobilitat elèctrica és una realitat cada cop més present a Catalunya. El vehicle elèctric, juntament amb la intermodalitat, és la principal via per avançar cap a una nova mobilitat més neta i sostenible, que contribueixi a assolir una societat descarbonitzada l’any 2050”.
En aquest sentit, el secretari d’Empresa i Competitivitat, Jaume Baró, ha valorat positivament aquestes dades ja que “ens apropen a l’objectiu que s’ha fixat el Govern d’afavorir 180.000 matriculacions de vehicles electrificats”. Baró ha assegurat que si “aconseguim que el vehicle elèctric arribi a tothom arreu del territori, també afavorim la descarbonització i la reindustrialització garantint que la transició sigui justa i per a tothom”.
Per tipus de motoritzacions, gairebé un 70% dels vehicles electrificats matriculats van ser elèctrics purs, i la resta van ser híbrids endollables. Dins d’aquesta modalitat, la major part van ser vehicles que combinaven motors de gasolina amb elèctrics, mentre que la hibridació entre motors Dièsel i elèctrics es manté en nivells gairebé testimonials.
Els SUV (vehicle esportiu utilitari) són la tipologia de vehicle on més ha penetrat l’electrificació. En total, n’hi ha 36.886 de matriculats, i de fet l’any 2024 van assolir una quota del 18% del total de matriculacions del segment. De turismes elèctrics n’hi ha 31.455 %. De la resta de categories, cal destacar la tendència a l’alça en el segment dels busos.
Pla d’Impuls al Vehicle Elèctric 2025-2030 amb cinc eixos clau
Aquest pla interdepartamental (Empresa i Treball; Territori, Habitatge i Transició Ecològica; i Economia i Finances) està estructurat en cinc eixos d’actuació mitjançant els quals es desplegaran 20 mesures per tal d’aconseguir aconseguir el següents objectius:
- Triplicar el ritme de penetració del vehicle elèctric a Catalunya per tal d’assolir els nivells de la mitjana europea.
- Doblar el desplegament actual d’estacions i punts de càrrega en especial pel que fa a carregadors ràpids i superiors.
- Assolir un 90% d’electrificació en la flota de la Generalitat.
- Incrementar el coneixement sobre els beneficis del vehicle elèctric entre el públic objectiu.
- Reforçar la cadena de valor de la indústria catalana relacionada.
- Establir i consolidar una governança publicoprivada.
Els cinc eixos contenen mesures i actuacions que s’impulsaran des de la Generalitat de Catalunya:
Eix 1. Desplegar la infraestructura de càrrega: Desplegar una xarxa única d’infraestructures de recàrrega que cobreixi de manera eficient tant les zones urbanes com les rurals, garantint l’accessibilitat i la interoperabilitat.
En aquest àmbit, el l Govern ha encarregat a L’Energètica la coordinació del desplegament de la xarxa única d’estacions de recàrrega de la Generalitat destinada a facilitar l’electrificació de la flota mòbil de l’Administració i a abastir els usuaris privats de vehicles elèctrics, que l’empresa pública implementarà adequant-ne les potències segons els usos. Per facilitar l’experiència dels usuaris, totes les estacions de càrrega de la Generalitat tindran una senyalització i una imatge unificades i prestaran el servei mitjançant una plataforma única que permetrà el pagament amb TPV, amb targeta bancària, sense que calgui donar-se d’alta ni descarregar cap aplicació de mòbil.
Eix 2. Impulsar la demanda del vehicle elèctric: L’objectiu principal és estimular la demanda del vehicle elèctric amb incentius econòmics i polítiques que el promoguin com una opció assequible i atractiva.
Eix 3. Millorar la percepció social del vehicle elèctric: Fomentar una percepció positiva del vehicle elèctric entre la ciutadania i les empreses, destacant-ne els beneficis ambientals, econòmics i socials.
Eix 4. Indústria i innovació: Promoure la indústria local i la innovació tecnològica, reforçant la competitivitat de Catalunya en àrees com la producció en bateries, components electrònics i solucions de mobilitat intel·ligent.
Eix 5. Governança i gestió eficient: Assegurar una governança efectiva mitjançant la coordinació entre les administracions, el sector privat i altres agents clau, per maximitzar l’eficàcia i l’impacte de les actuacions.
Actualment, el transport és el primer consumidor d’energia final del país, amb un 37% del total, i la pràctica totalitat de l’energia que consumeix encara procedeix de combustibles d’origen fòssil.