Territori

.

El Govern inverteix 1,6 MEUR per integrar la zona de ribera del port de Blanes al municipi

query_builder   29 juliol 2023 11:50

event_note Nota de premsa

El Govern inverteix 1,6 MEUR per integrar la zona de ribera del port de Blanes al municipi

  1. La urbanització d'aquesta zona ha permès crear nous espais d’ús ciutadà amb arbrat i enjardinats i nous accessos per a usuaris i vianants, fent més permeable el port i la ciutat
  2. Una nova coberta de la llotja de peix dona més funcionalitat a l’estructura, potencia la seva impermeabilitat i millora les condicions de treball de pescadors i compradors

La consellera de Territori, Ester Capella i Farré, acompanyada de l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández Martínez, i el patró major de la Confraria de Pescadors, Ferran Martínez Olivero, ha visitat avui la urbanització feta a la zona de ribera i la rehabilitació duta a terme a la coberta de la llotja de peix al port de Blanes. Dues actuacions que modernitzen les instal·lacions portuàries, potencien la connexió i la mobilitat entre el port i el teixit urbà, i ajuden a minvar la petjada de CO2 a l’atmosfera, gràcies a les plaques solars col·locades per la Confraria de pescadors al sostre de la llotja. Les obres dutes a terme per l’empresa pública Ports de la Generalitat han suposat una inversió d’1,6 milions.

La consellera ha explicat que "aquesta visita d’avui exemplifica l’aposta per la continua modernització i millora dels ports de la Generalitat i dels entorns urbans en els que se situen, una aposta que enguany té una dotació de 7M€ al pressupost de la Generalitat i que s’ha concretat al Port de Blanes amb una inversió total de 1,6M€ en tres actuacions". Capella ha afegit que "en el marc del Pla de ports de Catalunya Horitzó 2030, els ports de la Generalitat han de ser ports socialment responsables i ports verds, ambientalment responsables, potenciant l’autosuficiència energètica de les instal·lacions pesqueres i la descarbonització de les activitats portuàries".

.
La consellera visitant la zona remodelada.
{"name":"2023/07/29/11/47/60db851a-435f-4852-9474-03450d7b7236.JPG","author":"Lali Puig","type":"0","location":"0","weight":2987775}

La coberta de la llotja, rehabilitada

Els treballs han consistit en la instal·lació d’una nova superestructura metàl·lica sobre la coberta actual, formada per una xapa i panells d’aïllament. La coberta s’ha impermeabilitzat per eliminar filtracions d’aigua per tal que l’estructura metàl·lica, les bigues de fusta i els béns que alberga la nau no pateixin afectacions quan plou. Així mateix, s’ha fet el manteniment i l’adequació de les estructures metàl·liques i de fusta que hi havia abans, aplicant un tractament anticorrosiu a causa de l’exposició de la coberta a l’ambient marí. Aquesta actuació ha tingut un cost de 700.000 euros. La meitat dels quals es finança en el marc del Programa operatiu d'intervenció comunitària del Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP).

Nova coberta amb 200 plaques solars.{"name":"2023/07/28/12/09/6e333ed2-cff5-4f3f-9c1c-433e0be4988f.jpg","author":"Ports de la Generalitat","type":"0","location":"0","weight":41490}


Les obres s’han dut a terme coincidint amb les dues vedes d’encerclament, primer, i arrossegament, ara, per minimitzar l’afecció en l’operativa i compatibilitzar les obres amb l’activitat pesquera.

Les obres executades per Ports de la Generalitat han permès la Confraria de pescadors de Blanes dotar la coberta amb 200 plaques solars amb una potència de 92 kW/h que cobreix el 100% del consum energètic de les instal·lacions pesqueres. Aquesta instal·lació permetrà avançar el grau d’autosuficiència energètica del port blanenc mitjançant l’energia neta, per tal de reduir la petjada de carboni del port i de les activitats a l’atmosfera. D’aquesta manera la llotja continua sent capdavantera amb matèria de sostenibilitat, atès que l’any passat la Confraria de pescadors va instal·lar una dessalinitzadora, l’aigua de la qual s’utilitza per netejar la llotja i rentar les caixes de peix, entre altres, estalviant recursos naturals.

Una zona de ribera més integrada al teixit urbà

El projecte desenvolupat atorga un punt de vista més paisatgístic a l’entrada del port amb noves zones d’ombra, espais enjardinats i circuits per a vianants, millorant la mobilitata peu i rodada. A més, s’ha creat una gran àrea de jocs infantils entorn de la llotja vella per donar un major ús social a la part central de l’esplanada del port. L’execució d’aquestes obres així com la instal·lació d’un dipòsit soterrat d’aigua regenerada per al reg ha suposat un cost de 907.000 euros.

foto 2{"name":"2023/07/28/12/09/d56eb91c-a302-4295-94d9-f938c4ed63e9.jpg","author":"Ports de la Generalitat","type":"0","location":"0","weight":47955}


Amb aquesta urbanització s’ha reordenat l’espai, s’han ampliat les voreres i s’han creat zones enjardinades i arbrades. Així, s’han plantat 100 arbres, 1.400 plantes arbustives i s’ha creat una superfície de 2.000 metres quadrats de prats florits, amb l’objectiu de convertir l’entorn del port en un entorn més integrat al teixit urbà, més permeable perquè els ciutadans i les ciutadanes puguin accedir-hi a peu, generant zones d’ombra i espais de gaudi.

També s’ha instal·lat un dipòsit d’aigua soterrat de 25.000 litres de capacitat per regar les noves zones verdes. Aquest dipòsit s’alimenta de l’aigua regenerada provinent de depuradores, sense haver d’utilitzar aigua potable.

3  

Imatges

Fotografia de la coberta

Fotografia de la coberta 41490

.

. 2987775

Fotografia dels jocs infantils

Fotografia dels jocs infantils 47955

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 255825

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia