Economia i Hisenda

La consellera Mas Guix durant la seva intervenció

Natàlia Mas Guix: "Cap acord d'investidura pot obviar la millora de les condicions de vida dels catalans"

query_builder   22 setembre 2023 15:42

event_note Nota de premsa

Natàlia Mas Guix: "Cap acord d'investidura pot obviar la millora de les condicions de vida dels catalans"

  1. Subratlla que “l’Estat té una oportunitat històrica per corregir el dèficit fiscal i d’inversions, sagnant i històric, que pateix Catalunya”


La consellera Mas Guix durant la seva intervenció
La consellera Mas Guix durant la seva intervenció
{"name":"2023/09/22/15/35/2597a686-7c65-49e3-b017-4ae3c3abd1ea.jpg","author":"Departament d'Economia i Hisenda","type":"0","location":"0","weight":112297}

La consellera d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Natàlia Mas Guix, ha assegurat avui que “el moment actualés determinant per millorar el finançament de Catalunya”. Un model de distribució dels recursos públics que, un cop més, ha qualificat “d’absolutament inviable, injust, caduc i obsolet”. En aquest sentit, per a la màxima responsable de les finances del Govern català “cap acord d’investidura pot obviar, entre altres qüestions, una millora de les condicions de vida de tots els catalans i catalanes”. Mas Guix ha fet aquestes declaracions en la cloenda de l’acte “Girona, una economia en transformació”, organitzat pel Grup Prensa Ibérica.

Durant la seva intervenció, la consellera també ha reivindicat la necessitat que el Govern espanyol trobi una solució al dèficit fiscal i d’inversions que pateix Catalunya i que ha titllat de “sagnant i històric”: “L’Estat té ara una oportunitat històrica per corregir aquesta situació”. D’acord amb les dades fetes públiques aquesta mateixa setmana pel Departament d’Economia i Hisenda de la Generalitat, l’any 2021 el dèficit fiscal ja fregava els 22.000milions d’euros anuals, xifra que representa gairebé el 10% i equival a més del 50% del pressupost de la Generalitat per a aquest exercici. “Cal exigir que Catalunya rebi els recursos que li pertoquen, ni més ni menys”, ha subratllat.

La consellera Mas Guix durant la seva intervenció
La consellera Mas Guix durant la seva intervenció
{"name":"2023/09/22/15/40/ee63d9a0-51d9-4806-acfa-7b5668eb5061.jpg","author":"Departament d'Economia i Hisenda","type":"0","location":"0","weight":73697}

“L’economia catalana resisteix i avança tot i la incertesa global”

Mas Guix també ha fet un repàs a la situació de l’economia catalana i ha destacat que “malgrat el context d’elevada incertesa global”, i l’impacte que la inflació i la pujada dels tipus d’interès estan tenint entre les famílies i les empreses, “l’economia catalana resisteix i avança”. En aquest sentit, ha posat com a exemples alguns indicadors com la taxa d’atur, que està en el 8,4%, la xifra més baixa en 15 anys, o el creixement del PIB del 2022, que va ser del 5,5%, per sobre de les previsions inicials i dels registres de la zona euro (3,5%).

No obstant això, la consellera ha assegurat que l’executiu català treballa per compensar l’augment del cost de la vida que estan patint ciutadans i empreses. A més, ha explicat que el Govern està planificant les grans inversions que caldrà realitzar durant els propers anys en un context de reindustrialització i de canvi climàtic. “Des del Govern tenim molt clar que el futur de Catalunya serà industrial i verd o no serà”, ha afirmat.


“Hem gestionat millor que ningú els fons Next Generation”

Finalment, la consellera ha ressaltat el paper dels fons Next Generation com un element on trobar sinèrgies amb l’economia catalana: “En aquest capítol tenim una oportunitat i una responsabilitat històriques”. En la mateixa línia, ha recordat la feina duta a terme pel Govern de la Generalitat, que ha permès mobilitzar el 77% dels fons (2.870 milions d’euros) que l’Estat ha ingressat fins ara, més d’un 30% del que han fet la resta de comunitats autònomes. D’acord amb l’estudi presentat per la Generalitat al juny, “les dades demostren que Catalunya té un ritme de desplegament més ràpid que qualsevol altra comunitat autònoma”.

Tot i així, ha tornat a reclamar que l’Estat millori el seu model de repartiment, per exemple, amb l’impuls dels PERTE regionals –un desig compartit amb el govern basc, amb qui la consellera es va reunir la setmana passada–. “L’objectiu és poder canalitzar millor aquests fons i destinar-los a la realitat de cada territori”, ha conclòs Mas Guix.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 119354

Finançament
Economia catalana
Fons UE
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia