- Durant les properes setmanes s’oferirà la vacuna a les més de 5.000 persones institucionalitzades i les 2.800 que reben atenció domiciliària a la Regió Sanitària Lleida
- A partir del 16 d’octubre s’ampliarà la vacunació conjunta a les persones de 60 anys i més i, per primera vegada, es recomana la de la grip als infants d’entre 6 i 59 mesos i a les persones fumadores
Salut ha donat aquesta setmana el tret de sortida a la campanya de vacunació conjunta contra la grip i la COVID-19 a la població més vulnerable davant els virus respiratoris. A la Regió Sanitària Lleida això suposarà vacunar unes 5.200 persones que viuen en un centenar de centres residencials de gent gran, discapacitat o salut mental, i unes 2.800 que reben atenció domiciliària.
La vacunació va arrencar ahir a la Llar Santa Anna de Penelles i a la Residència d’avis d'Àger, i ha continuat avui a la Residència Betula Alba d’Almacelles amb una vuitantena de persones immunitzades. En la resta de centres la vacuna s’anirà administrant durant les properes setmanes i fins el 16 d’octubre per part dels equips d’atenció primària corresponents, que s’hi desplaçaran.
En la vacunació d’aquest matí a Almacelles, Laia Romagosa, infermera referent de residències de l’Equip d’Atenció Primària (EAP) Almacelles, ha explicat que “la temporada 2022-23 a la regió sanitària vamaconseguir una cobertura de vacunació de la grip i la COVID superior al 80% en la població de residències.Aquest any tenim l’objectiu d’igualar-la per poder immunitzar al màxim la població més vulnerable davant dels virus respiratoris que comencen a circular”. Romagosa també ha animat tota la població de risc a demanar cita al seu CAP a partir de mitjans d’octubre per rebre la vacuna.
Campanya de vacunació conjunta a la resta de la població de risc
La vacunació de la grip i de la COVID s’ampliarà a la resta de col·lectius als quals està destinada a partir del 16 d’octubre. S’adreçarà a les persones de 60 anys i més, les persones amb condicions de risc (entre elles els problemes de salut crònics i l’obesitat), les dones embarassades, les persones amb immunosupressió, o els professionals sanitaris i sociosanitaris i altres serveis essencials i crítics. A més, enguany també es recomana la vacunació antigripal per al col·lectiu de persones fumadores i, per primera vegada i com a principal novetat, Salut introdueix la vacunació sistemàtica contra la grip també per a tots els infants d’entre 6 i 59 mesos d’edat.
Amb aquesta campanya de vacunació de tardor, alineada amb els objectius de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Salut es planteja assolir o superar cobertures de vacunació del 75% en persones de 60 anys o més i en el personal sanitari i sociosanitari, i superar el 60% de cobertura en dones embarassades i en persones amb condicions de risc.
La població que viu a residències de persones grans o altres institucions rebrà l’administració de les vacunes en el centre residencial, i seran els professionals sanitaris els qui s’hi desplaçaran per posar-les. Per a la resta de població i com cada any, les vacunes s’administren principalment als centres d’atenció primària (CAP), sempre amb cita prèvia.
A més, per facilitar l’accés a la vacuna, Lleida comptarà, de nou, amb el punt de vacunació poblacionala l’avinguda Garrigues de la capital. A l’hora de demanar cita, la persona podrà triar entre el CAP o aquest punt de vacunació.
La cita s’ha de sol·licitar a través de La Meva Salut, preferentment, a l’apartat de ‘Cites’, clicant a ‘Cites i consultes d'atenció primària’ i triant l’opció ‘Vacunació’. La cita prèvia també es pot demanar al web de programacióhttps://citasalut.gencat.cat/ o bé directament al CAP. La citació per la vacunació als punts de vacunació poblacionals serà pels mateixos canals i també disposaran d'uns horaris sense cita que es podran consultar a la web https://canalsalut.gencat.cat/.