- El conseller Manel Balcells ha inaugurat avui aquestes jornades a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la primera de les universitats de Catalunya que les acolliran
- Es posa a l’abast d’estudiants i de tota la comunitat universitària una fira d’entitats de salut mental, tallers de detecció de la conducta suïcida, projeccions de documentals i una instal·lació interactiva de gran format que recull testimonis de supervivents de suïcidi
- Professionals especialitzats en salut mental del telèfon de prevenció del suïcidi de Catalunya, el 061 Salut Respon, estaran disponibles a les jornades
El Departament de Salut té com a prioritat implementar accions efectives i contundents que contribueixin a la prevenció del suïcidi en la població jove. Unes actuacions que donin resposta la demanda urgent d’atenció a la salut mental de les persones més joves. I és que, segons el Registre de mortalitat de Catalunya de 2021, “el suïcidi és la primera causa de mort entre els 15 i els 44 anys a casa nostra, per tant, és una edat que es dona en l’etapa universitària”, ha recordat avui el conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, en la inauguració de les Jornades #TrioLaVida a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), per prevenir el suïcidi a les universitats. Un acte que ha comptat amb la participació del rector de la UAB, Javier Lafuente Sancho, i de la cap del 061 Salut Respon del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), el telèfon de Prevenció del Suïcidi a Catalunya, Núria Casalé Nevado.
El conseller de Salut ha qualificat aquestes jornades com a “molt importants per a la prevenció del suïcidi a la universitat, perquè hem de sortir dels centres sanitaris i anar allà on passen les coses. Anem a les universitats amb la complicitat de tots els agents de la comunitat, en aquest cas de la UAB”.
Balcells ha volgut incidir en el fet que “es calcula que cada suïcidi té entre uns 10 i 20 intents previs i, per tant, si som capaços de detectar-los, si som capaços de prevenir-los i d’actuar de forma conjunta, serem capaços d’aconseguir que els suïcidis no es consumin i de reduir aquesta taxa, que és dramàtica”.
També ha explicat que la universitat “és un gran espai de sociabilitat, que pot significar un estrès a aquesta edat, una situació difícil de compartir. I per tant si donem eines als docents, si expliquem quina és les eines que hi ha a través del 061 per poder prevenir el suïcidi, si posem en xarxa tots els esforços a través de la universitat, serem capaços d’arribar i d’accedir, que el jovent ho expliqui. I que trobem les eines perquè aquesta prevenció sigui efectiva”, ha conclòs.
Les Jornades #TrioLaVida per a la prevenció del suïcidi inicien a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) el seu recorregut, des d’ara i fins al 2024, per les següents universitats de tot Catalunya que les acolliran: la Universitat Rovira i Virgili (URV), Universitat de Barcelona (UB), Universitat Pompeu Fabra (UPF), Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Universitat Oberta de Catalunya (UOC) en format virtual, Universitat de Lleida (UdL) i Universitat de Girona (UdG). I la voluntat és anar ampliant el nombre de centres universitaris.
Aquestes jornades es plantegen com un conjunt d’activitats que giren al voltant de la prevenció del suïcidi i de la promoció de la salut mental a l’àmbit universitari, i són una iniciativa del Pla director de Salut Mental i Addiccions, de la Direcció General de Planificació i Recerca en Salut, en col·laboració amb les universitats de Catalunya.
Les trobades posaran a l’abast d’estudiants i de tota la comunitat universitària una fira d’entitats de salut mental, tallers de detecció de la conducta suïcida i de prevenció del risc de suïcidi, xerrades, projecció del documental Bailar la locura amb col·loqui, i una instal·lació interactiva de gran format que recull testimonis de supervivents de suïcidi.
Salut també va anunciar que prioritzarà una guia per a l’abordatge de la conducta suïcida i de les autolesions no suïcides en l’àmbit universitari, entre d’altres, que està en procés d’elaboració en aquests moments i s’implementaran en els propers mesos.
Especialistes en prevenció del suïcidi del 061, presents a les Jornades
En el marc de les Jornades #TrioLaVida, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) donarà a conèixer la tasca que es realitza des del 061 Salut Respon, mitjançant la taula de Prevenció del Suïcidi. Aquest servei, atès exclusivament per professionals sanitaris de l’àmbit de la psicologia, la infermeria i la psiquiatria, té per objectiu oferir una atenció personalitzada a totes aquelles persones amb ideació suïcida, els seus familiars o persones de confiança, les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any.
Dues psicòlogues i una infermera especialitzada en salut mental que treballen a la taula de Prevenció del Suïcidi del 061 seran presents a l’experiència interactiva ubicada a la Plaça Cívica de la UAB durant les Jornades #TrioLaVida, per donar a conèixer la tasca que realitzen en el seu dia a dia i atendran personalment les consultes dels estudiants, de manera confidencial si és necessari, a peu de carrer o a la carpa del SEM annexa a la instal·lació interactiva.
Des de la posada en marxa del servei fins al 17 de setembre de 2023 el telèfon de Prevenció del Suïcidi del 061 Salut Respon ha donat resposta a 12.888 consultes sanitàries amb risc de suïcidi. La majoria de les consultes (el 78,28%) s’han pogut resoldre a la mateixa taula sense requerir derivació dins del Sistema de Salut o activació de recurs.
Els professionals especialistes de psiquiatria, psicologia i infermeria de la taula de Prevenció del Suïcidi dediquen un temps mitjà d’atenció sanitària de gairebé divuit minuts. En aquest període, 20 de juny de 2022 a 17 de setembre de 2023, s’han atès un total de 12.117 persones, de les quals 956 són menors de 18 anys.
Experiència interactiva ambtestimonis de supervivents de suïcidi
El conseller Balcells ha destacat també que les Jornades #TrioLaVida compten amb una experiència interactiva, que és una instal·lació amb forma de cub “on podrem sentir les veus de persones que han tingut idees de suïcidi i que són molt il·lustratives de com aconseguir ajuda: primer explicar-ho, que és la manera per poder trobar ajuda, i després el sistema ja reacciona per oferir aquest suport”.
Aquesta instal·lació és un dels punts forts de les Jornades #TrioLaVida, ja que convida a descobrir històries relacionades amb la ideació suïcida a través dels testimonis de supervivents. L’objectiu d’aquesta experiència és també donar a conèixer el servei especialitzat en l’atenció telefònica a persones amb conducta suïcida que ofereix els professionals de la taula de Prevenció del Suïcidi al telèfon 061 Salut Respon.
La instal·lació, que ja va passar per la platja de Badalona i pel Palau Robert, conté uns telèfons amb missatges reals d’àudio, tant de persones que han sobreviscut a un intent de suïcidi com professionals i persones afectades per la mort per suïcidi d’un ésser estimat. L’experiència, per conscienciar i sensibilitzar, comptarà amb la presència i participació de professionals del 061 Salut Respon que atenen consultes i realitzen atenció a la conducta suïcida.
La conducta suïcida i el risc de suïcidi en persones joves a Catalunya
El jovent universitari és una població sotmesa a un estrès específic, ja que està en un moment de transició de l'adolescència a l'adultesa, canvi que va acompanyat de la presa de decisions, la pressió acadèmica, el canvi d'entorn i alguns factors de riscs transversals a altres etapes escolars i àmbits com són l'assetjament o el ciberassetjament.
La prevalença d’ideació suïcida i d’altres problemàtiques de salut mental són rellevants dins la població universitària i, molt especialment, en el primer any, no només pel que fa al rendiment acadèmic sinó també per l’afectació de la seva vida social, les relacions personals i el treball.
A Catalunya, segons les dades del registre del Codi Risc Suïcidi (CRS del Departament de Salut, 26.666 persones han realitzat un total de 32.892 episodis de conducta suïcida, des de 2014 a 2022. L’any 2022 es van portar a terme 7.533 episodis de conducta suïcida, el que representa una taxa de 98,4 episodis de conducta suïcida per 100.000 habitants, i un augment de 15,4% l’any 2022 respecte l’any anterior en què van ser 6.530. Malgrat ser més nombrosos els episodis en dones que en homes, en ambdós sexes es una franja dels 12 als 25 anys d’edat, que en el cas dels homes s’allarga fins als 30.
- Accediu a la nota de premsa del 7 de setembre de 2023, amb motiu del dia mundial de la prevenció del suïcidi: “Per primera vegada Salut incorporarà l'atenció als supervivents d'una mort per suïcidi: https://govern.cat/salapremsa/notes-premsa/536482/primera-vegada-salut-incorporara-latencio-als-supervivents-duna-mort-suicidi
- Accediu a l’espai del Canal Salut dedicat al suïcidi i a la conducta suïcida: https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/s/suicidi-conducta-suicida/