1. Aquest matí, el cap de l’Executiu i la consellera Serret han visitat la universitat de Bolonya i s’han reunit amb el rector i amb estudiants catalans que hi cursen l’Erasmus i d’altres que estudien català a la mateixa Universitat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, ha assegurat avui des de Bolonya, on continua el segon dia del seu viatge oficial, que el Govern de la Generalitat continuarà “l’ofensiva pel reconeixement del català com a llengua oficial a la Unió Europea” i que s’intensificarà en “diversos àmbits”. Perquè, ha subratllat, “el català és probablement una de les llengües amb més parlants a Europa que no té reconegut l'estatus oficial per part de la Unió Europea”, per això, ha continuat, “posem sobre la taula totes les raons per tal que pugui ser aprovada i esperem que ho sigui properament”, ha reblat.

Així, el cap del Govern ha explicat que la propera setmana, a Madrid, la consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, encapçalarà la interlocució amb els ambaixadors dels diferents estats membres de la Unió Europea i s’ha referit també al treball que es porta a terme des de la delegació catalana a Brussel·les i la interlocució que es farà amb la representació permanent dels diferents estats membres. En el mateix sentit, ha posat en relleu la feina feta per les delegacions de la Generalitat en els diferents països membres de la Unió Europea, “interrogant directament amb els governs i amb l'opinió pública per tal que donin suport a aquesta iniciativa” amb l’objectiu final que, “el català sigui reconegut com a llengua oficial de la Unió Europea.”

El president de la Generalitat amb el rector de la Universitat de Bolonya, Giovanni Molar
El president de la Generalitat amb el rector de la Universitat de Bolonya, Giovanni Molar (Fotografia. Arnau Carbonell
{"name":"2023/10/12/15/03/4eaf3d67-93c6-4787-976e-5312a2d90bcd.jpg","author":"Arnau Carbonell ","type":"0","location":"0","weight":113999}

“Som una llengua que tenim un domini lingüístic de 12 milions de persones, una llengua que fa 20 anys que té acords parcials d'ús en l'àmbit de les institucions europees, sobretot la interlocució” i, en aquest sentit, ha recordat que hi ha hagut una llarga tradició.

El cap de l’Executiu també ha recordat la feina feta des de fa un any per promoure l'ús del català com a llengua de treball en el Parlament Europeu i els passos perquè s'adoptés per part de la mesa del Parlament Europeu , així com el fet d’incorporar el català com a llengua d'ús a les Corts Espanyoles, que ha qualificat de “passos importantíssims”.

Ha lloat la “posició molt activa” per part del govern espanyol, mentre ha insistit que des de la Generalitat “es treballarà de manera més intensa perquè a les properes reunions es tracti la qüestió de l’aprovació”.

“Nosaltres hi estem abocant tots els esforços, perquè més enllà del reconeixement del català com a llengua oficial de la Unió Europea, també és el reconeixement de la singularitat, de la identitat i que la millor manera que tenim de ser europeus és ser catalans, és portar el que és la nostra manera de ser i de fer també a part indissociable del projecte europeu”, ha afegit.


12 d’octubre

En declaracions davant els mitjans i coincidint amb la celebració del 12 d’octubre, el president ha afirmat que “davant una manera de celebrar la hispanitat basada en els exèrcits i en la concepció d'un pensament únic sobre com és l'estat espanyol d'una sola llengua, una sola cultura”, el Govern avui“ defensa la llengua i la cultura catalana en un temple del saber i del coneixement, com és la Universitat de Bolonya una de les universitats més antigues d'Europa”.Nosaltres apostem davant de l'ús de la força que avui veiem pels carrers de Madrid, exhibit amb l'exèrcit, nosaltres apostem pel coneixement, pel saber, per la cultura, per les llengües i per Europa” , ha conclòs.

El president Pere Aragonès en declaracions,¡ davant la premsa, a Bolonya (Fotografia: Arnau Carbonell)
El president Pere Aragonès en declaracions,¡ davant la premsa, a Bolonya (Fotografia: Arnau Carbonell)
{"name":"2023/10/12/15/07/57632f4a-2d76-4b19-a16a-6e820b80e745.jpg","author":"Arnau Carbonell ","type":"0","location":"0","weight":125170}

El cap de l’Executiu ha fet aquestes declaracions després d’ una visita a la Universitat de Bolonya, “una de les més antigues del món i de les més potents d’Itàlia”, ha recordat i després de reunir-se amb el rector de la Universitat de Bolonya, Giovanni Molar. En la reunió han intercanviat punts de vista sobre el món universitari i la recerca. Ha subratllat que aquesta Universitat de Bolonya és de les que rep més estudiants catalans amb el programa Erasmus i també una de les que n’envia més a les universitats catalanes. De fet, durant la seva estada a la Universitat, ha aprofitat per reunir-se amb estudiants catalans que hi estan cursant els seus estudis i també amb d’altres que estan estudiant llengua catalana a la pròpia universitat, un fet, ha assegurat que “demostra l’interès i la vitalitat de la llengua catalana”, i “ constata la bona feina que es fa, no només per l'aprenentatge del català, sinó perquè també és una porta oberta a la nostra cultura, a la literatura, al coneixement i a la passió pel nostre país”, ha dit.

Aragonès ha explicat que “la llengua catalana avui s'estudia en 15 universitats italianes i, de fet, fins i tot hi ha un centre d'estudis de catalanística a la Universitat de Siena”i ha afirmat que l’objectiu del Govern “és consolidar aquests ensenyaments i promoure'ls encara més”.

A la tarda, el president es reunirà amb la consellera d’Ensenyament, Universitats, Recerca i Agenda Digital, Paola Salomoni i acabarà el viatge visitant l'hospital Policlinico Sant’Orsola per conèixer projectes tecnològics i d’innovació aplicats a la sanitat.