La directora general de l’Agència Catalana de la Joventut, Laia Girós i Barrés, presenta a Grècia els reptes de Catalunya en ocupació juvenil
La directora general de l’Agència Catalana de la Joventut (ACJ), Laia Girós i Barrés, va presentar ahir a Tessalònica (Grècia) els reptes i oportunitats de Catalunya pel que fa a l’ocupació de qualitat entre la gent jove. Ho va fer en el marc del 'Major Advocacy Event European Project Internisa', el tancament de resultats del programa europeu d’inserció laboral Internisa, amb la presència de representants de la Comissió Europea i d’entitats de països com ara França, Grècia, Líban, Jordània o Palestina.
A través d’Internisa —programa que a Catalunya gestiona l’ACJ—s'han format centenars de dones joves amb una baixa qualificació amb l’objectiu de millorar les seves competències digitals. Així mateix, s’han obert punts d’informació del programa a quatre Oficines Joves catalanes (Alt Camp, Conca de Barberà, Urgell i Barcelonès) i s’ha organitzat una fira per fomentar la inserció de dones en el món rural a través de tallers de networking que posaven en contacte dones i empreses.
L’objectiu del programa és el de reduir l’atur de dones i joves a la Mediterrània tot proporcionant competències digitals i facilitant l’accés al món laboral en els sectors agroalimentari, tèxtil, turístic i financer. Aquest projecte europeu –que té un pressupost global de 3’8 milions d’euros- compta amb la participació de Grècia, Itàlia, Espanya, Jordània, Líban, Palestina i Tunísia.
Gràcies a totes aquestes accions, s’ha aconseguit inserir professionalment diferents joves, de les quals sis han estat amb contractes qualificats i de llarg termini, tal com ha detallat Girós durant la seva exposició del desplegament del programa a Catalunya. “Aquest projecte no només crea millors oportunitats de treball en zones rurals, sinó que també lluita contra la despoblació que afecta a aquestes zones”, ha exposat la responsable de Joventut, qui ha afegit que el Govern assegura la sostenibilitat d’Internisa a Catalunya en el futur.
Tot aprofitant el marc d’intercanvis d’experiències i pràctiques entre els diferents països participants al programa Internisa que representa la trobada a Grècia, la directora general de l’ACJ també ha volgut destacar les diferents accions que es duen a terme des de l’àrea de Joventut del Govern en la mateixa direcció de l’ocupabilitat juvenil.
En aquesta línia, ha compartit l’experiència del projecte Odisseu, que promou la inserció laboral i el retorn en entorns rurals de joves formats a les universitats catalanes. El 2023, 110 joves es podran beneficiar d’aquesta iniciativa mitjançant beques per valor de 110.000€. Girós també ha enumerat d’altres accions com són l’Oficina d’Ocupació Jove, que atén milers de joves per a formar-los i inserir-los professionalment a través d’una intermediació laboral; les Oficines Joves que hi ha a cada capital de comarca de Catalunya, que també assessoren els joves amb necessitats de feina; i les múltiples sinèrgies que des de Joventut s’arriba amb d’altres entitats públiques com són el SOC, els ens locals i altres departaments del Govern.
I tot això, ha afegit Girós, en un context marcat laboral advers en l’àmbit juvenil. En aquest sentit, ha ressaltat que el percentatge d’atur entre la franja d’edat de 16 a 29 anys és del 14,5%, unes xifres que dupliquen la mitjana d’atur dels majors de 30 anys. Així mateix —ha destacat— la bretxa de gènere també afecta més negativament les noies que els nois pel que fa a l’atur (36,4% i 28%, respectivament) i, en general, les feines que troben els joves són de menys qualitat que la resta de població.
Per contrarestar aquesta realitat i empoderar els joves en el mercat laboral—ha conclòs Girós— no només calen accions i programes concrets sinó també polítiques transversals com és el Pla Nacional de Joventut de Catalunya, que es renovarà d’aquí a molt poc i que ha d’alinear totes les polítiques de les Govern.