- S’organitzaran tres sessions presencials que abordaran els principals reptes i objectius de la nova Estratègia, que suposarà un impuls definitiu en la implementació d’aquesta metodologia de treball en l’àmbit de la Generalitat de Catalunya
- Des de 2019, el Govern, capdavanter en l’ús de la metodologia a nivell públic, ha contractat 412 obres amb BIM per valor de prop de 2.000 MEUR i es planteja la fita d’augmentar-ne la contractació
La Generalitat de Catalunya inicia avui un procés participatiu per actualitzar la seva estratègia d'implementació del BIM (Modelització d’Informació de la Construcció) en l’obra pública que promou. L'objectiu d’aquest procés participatiu, que estarà obert fins al 30 de novembre, és recollir aportacions per a l’aplicació del BIM a la Generalitat de Catalunya, tot teixint noves relacions i millorant la governança amb els agents implicats en aquesta política pública.
El BIM és una metodologia de treball multidimensional, que abasta tot el cicle de vida d’un actiu, com una infraestructura o un edifici, i es basa en el treball col·laboratiu dels diferents professionals implicats. La utilització d’aquest sistema, que suposa un canvi radical en el desenvolupament de l’obra pública, té com a objectiu aconseguir un creixement intel·ligent, sostenible i digital que garanteixi alhora un ús més eficient i transparent dels recursos públics.
Un procés participatiu transversal
Per assolir la missió de la nova estratègia com a eina de transformació per millorar les inversions en actuacions de la Generalitat, el procés s'estructura en quatre grans eixos:
- Valor: El BIM aporta valor a la ciutadania, ja que apropa i millora les inversions i la gestió d’actius de les actuacions d’obra pública.
- Efecte tractor: Promoure la digitalització del sector de la construcció col·laborant amb altres institucions tot implementant el BIM de forma generalitzada
- Persones: Preparar i mantenir el nivell de competències BIM necessàries amb formació, pràctica i experimentació.
- Col·laboració: Implementar el BIM com a mitjà per impulsar el treball col·laboratiu, eficient i de qualitat en les actuacions de la Generalitat.
Els dos primers eixos (valor i efecte tractor) s’enfoquen al conjunt de la ciutadania de Catalunya i els dos últims (persones i col·laboració) se centren en el personal que treballa a la Generalitat. Durant el procés de participació, es duran a terme les sessions següents:
- Sessió 1. Dimecres 18 d’octubre. Taller adreçat al personal de la Generalitat i del sector públic que hi està adscrit.
- Sessió 2. Dimarts 24 d’octubre. Taller adreçat a agents vinculats al sector de la construcció (altres administracions, societat civil, empreses i ciutadania).
- Sessió 3. Dimarts 7 de novembre. Taller conjunt de retorn per revisar i prioritzar les actuacions discutides als tallers anteriors.
Així mateix, es podran fer aportacions per mitjans telemàtics mitjançant el portal de participació de la Generalitat de Catalunya participa.gencat.cat.
Un full de ruta consistent
El Govern de Catalunya va crear el maig de 2016 la Comissió Interdepartamental per a la implantació, de manera progressiva, de la metodologia BIM en l’obra promoguda per la Generalitat. Aquest 2023 s’ha establert l’obligació d’utilitzar el sistema BIM en totes les actuacions derivades de contractes d’obra civil i edificació promoguts per l’Administració de la Generalitat i el seu sector públic adscrit, que tinguin un valor estimat igual o superior a 2 M€.
La Generalitat i el seu sector públic són capdavanters en l’ús d’aquest sistema, atès que, des del 2019, han contractat 412 obres per valor de prop de 2.000 MEUR. Actualment, al voltant d’un 70% de les obres que es liciten promogudes per la Generalitat apliquen aquesta metodologia, si bé es vol estendre l’ús del BIM i augmentar aquest percentatge, amb la vista posada cap a un horitzó de plena implementació.
L’ús d’aquesta metodologia també respon a l’aposta del Govern per la modernització els sectors productius i l’ús de tecnologies innovadores com a eix vertebrador i motor econòmic.
1