Delegació a Tarragona

Campanya "Provem-ho en català"

El delegat del Govern remarca que "el català és una prioritat absoluta de l'Executiu" a la inauguració del pòdcast de la Queta a Tarragona

query_builder   21 octubre 2023 12:29

event_note Nota de premsa

El delegat del Govern remarca que "el català és una prioritat absoluta de l'Executiu" a la inauguració del pòdcast de la Queta a Tarragona

  1. ·En el marc de la campanya de la Queta Provem-ho en català. Molt per parlar, molt per viure!, el Govern fa circular una cabina de ràdio mòbil amb l’objectiu de crear “el pòdcast més gran de la història en llengua catalana”
  2. Xifré, junt amb la consellera de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Sandra Ramos, i la directora dels serveis territorials de Cultura, Lurdes Malgrat, ha participat aquest matí a l’acció itinerant a la ciutat de Tarragona
  3. La cabina s’ubica a la plaça del mossèn Cinto Verdaguer, des d’avui i fins dilluns, 23 d’octubre

El delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré, junt amb la consellera de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Sandra Ramos, i la directora dels serveis territorials de Cultura, Lurdes Malgrat, ha inaugurat aquest matí l’acció itinerant “El pòdcast de la Queta”, que des d’avui fa parada a Tarragona “per crear el pòdcast més gran de la història en llengua catalana”.

A l’acte, el delegat ha remarcat que “el català és una prioritat absoluta del Govern” i ha posat en valor aquesta campanya que es fa perquè “volem que la ciutadania faci servir el català, per això el passat novembre vam aprovar 100 mesures per garantir-ne el seu ús i, aquest dimarts, coincidint amb el balanç favorable del seu seguiment, n’hem anunciat de noves: hem obert una nova línia d’ajuts per promoure la incorporació de la llengua catalana en l’àmbit dels videojocs i renovarem l’espai virtual d’aprenentatge parla.cat, entre d’altres accions”. “També hem apostat pel català al Congrés i estem treballant a Europa”, ha reblat Xifré.

Durant la seva intervenció, la consellera de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona ha expressat el seu “suport a aquesta nova iniciativa pel foment de la llengua catalana: el pòdcast de la Queta, que es fa a través d’una nova eina de comunicació adreçada principalment als joves, a qui hem de tenir molt en compte a l'hora de potenciar l'ús del català.”. “El català, com qualsevol altra llengua, s’impulsa, es projecta i tira endavant a través de molts canals, els mitjans de comunicació i en aquest cas un pòdcast obert a la ciutadania, és una molt bona proposta”, ha remarcat.

En el marc de la campanya de sensibilització per la llengua Provem-ho en català. Molt per parlar, molt per viure!, Tarragona acull durant 3 dies la cabina de ràdio de la Queta que el Govern està fent voltar per tot el país. Amb aquesta cabina es volen recollir el màxim nombre de veus i de testimonis sobre la llengua.

Un cop dins de la cabina, la persona participant pot escollir 4 opcions segons el seu nivell de català i les seves preferències: participar en una entrevista radiofònica, on la Queta fa preguntes relacionades amb la relació d’aquella persona amb el català; practicar la llengua en una conversa on la Queta ha d’anar a comprar ingredients per fer una paella; fer un karaoke amb la cançó Començar, que els Tyets, les Marala i el Kelly Isaiah han interpretat per a la campanya; o bé donar una mostra de veu per al projecte AINA, per tal de normalitzar el català en les tecnologies digitals. Al llarg de tot l’itinerari, els centres del Consorci per la Normalització Lingüística aprofitaran l’oportunitat per permetre que els seus aprenents practiquin la llengua en un entorn lúdic i desenfadat.

El pòdcast d’aquesta campanya recollirà les reflexions de la ciutadania sobre la llengua en tots els seus accents i fomentarà que tothom faci servir el català independentment del seu nivell. Precisament per això, la cabina està decorada amb el lema de la campanya, “Provem-ho en català”, traduït a 15 llengües molt parlades a Catalunya: àrab, búlgar, alemany, anglès, francès, hindi, italià, polonès, portuguès, romanès, rus, ucraïnès, wòlof, amazic, xinès, castellà i català.

Després de l’enregistrament, cada participant rebrà la seva pròpia gravació al mòbil i podrà compartir-la amb les seves amistats i a les xarxes socials. Un cop la cabina hagi acabat el seu recorregut, es crearà un pòdcast amb una selecció de totes les veus participants: el pòdcast més gran que s’ha fet mai en llengua catalana.

La primera cabina de pòdcasts es va estrenar el 23 de setembre a Barcelona, en el marc de les festes de la Mercè, i posteriorment fa parada als principals municipis de totes les vegueries de Catalunya.

El català, una prioritat pel Govern

El Govern situa la llengua catalana com una prioritat absoluta de l’Executiu, que des de l’inici de la legislatura es va posar a treballar per entrar en una nova etapa de la política lingüística del país, que assegurés el present i el futur del català, l’aranès i la llengua de signes catalana. En aquest sentit, el Govern va presentar un paquet de 100 mesures per la llengua que estan desenvolupant transversalment tots els Departaments, per tal de millorar l’ús del català en tots els àmbits.

El pòdcast de la Queta també és un espai que permet a tota la ciutadania donar la seva veu per al projecte AINA. Impulsat pel Govern en col·laboració amb el Barcelona Supercomputing Center (BSC), AINA és un projecte basat en tecnologies de dades i intel·ligència artificial (IA) que té com a objectiu generar els corpus i els models informàtics de la llengua catalana perquè les empreses que creen solucions basades en IA, com ara assistents de veu, cercadors d’Internet, traductors i correctors automàtics, agents conversacionals, etc. puguin fer-ho en català. Per aconseguir aquest objectiu, ésimprescindible tenir un gran volum de veus enregistrades i el més variades possible en català, motiu pel qual el Govern va engegar una campanya de captació de veus en el marc del projecte AINA a través de la plataforma Common Voice, on ja s’han enregistrat 3.475 hores de veu en català gràcies a la col·laboració de la ciutadania, essent la nostra llengua la que acumula més hores enregistrades en aquesta iniciativa que aplega llengües d’arreu del món. Tot i això, calen encara més veus, sobretot d’infants i menors de 25 anys, de noies i dones, i de parlants dels dialectes balears, septentrionals, occidentals, valencians i algueresos. El pòdcast itinerant permet incrementar aquestes veus enregistrades i posar el català al nivell que li correspon per assegurar que les solucions d’intel·ligència artificial ens entenen i ens responen correctament en català.


El coneixement i l’ús del català

Les darreres dades disponibles sobre coneixement i ús del català confirmen el diagnòstic que la llengua pròpia de Catalunya es troba en una situació complexa i delicada, tal com va assenyalar l’anàlisi prèvia al procés participatiu que ha de conduir al Pacte Nacional per la Llengua que es negocia en aquests moments. A grans trets, es detecta queaugmenta el nombre de persones que saben la llengua i, per tant, la possibilitat d’usar-la,però que la intensitat d’ús del català baixa en força àmbits i continuen havent-hi sectors significatius que mai no el parlen.

Quant als coneixements, el 95,9% de la població de Catalunya de 2 anys o més entén el català, més concretament el 86,8% de la població l’entén bé i el 9,2% amb dificultat. Pel que fa a la resta de competències, el 89,6% el sap parlar (el 75% el sap parlar bé i el 14,5% amb dificultat); el 90,6% el sap llegir (el 78,4% bé i amb dificultat el 12,2%), i el 82,2% el sap escriure (64,5% el sap escriure bé i un 17,7% amb dificultat).

Pel que fa a l’ús, és més intens dins de les llars que no pas fora, però en canvi, fora de la llar hi ha més gent que el fa servir, encara que sigui amb menys intensitat. Així, segons dades de l'Estadística de característiques essencials de la població i els habitatges (CEPH) de 2021, un 67,7% de la població declara que utilitza el català amb la família: el 33,9% l’utilitza sempre, el 15,6% freqüentment i el 18,2% alguna vegada. En canvi, a la feina i l’escola hi ha més gent que parla el català com a mínim a vegades, concretament el 79% de la població, però ho fa amb menys intensitat: el 27,9% l’utilitza sempre, el 32,6% freqüentment i el 18,6% alguna vegada. Amb els amics, un 77,6% de la població declara que parla en català almenys de tant en tant: el 26,2% l’utilitza sempre, el 28,2% freqüentment i un 23,3% a vegades.

El principal factor que explica l’ús del català és el lloc de naixement. Una majoria de les persones nascudes a Catalunya parla el català sovint o sempre tant a la llar (65,7%) com amb les amistats (70,2%) i a la feina o els estudis (76,5%). En canvi, les persones nascudes a la resta de l’Estat el parlen força menys: un 20,7% el parlen sovint o sempre en família, un 24,2% amb les amistats i un 26,7% a la feina o el centre educatiu. Les xifres són una mica més baixes encara entre la població nascuda fora de l’Estat: 11,7% el parlen sovint o sempre a la llar, un 18,3% amb les amistats i un 26,6% a la feina o el centre d’estudi. La distribució de la població nascuda fora de Catalunya explica bona part de les oscil·lacions en l’ús del català, ja sigui per localitats o fins i tot per edats, perquè les generacions intermèdies, que és on es concentren els nouvinguts, són les que mostren menys coneixement i menys ús del català. En aquest sentit, la integració lingüística de les persones nascudes fora és un des principals reptes per a la llengua.

Una acció més dins de la campanya de la Queta

Des del seu llançament, la campanya de comunicació de la Queta ha difós la importància de “provar-ho en català” a través dels mitjans de comunicació digitals i impresos, sales de cinema i un gran desplegament de cartells a la xarxa de transports i serveis públics de tot Catalunya.

Alhora, ha activat el web de campanya https://moltperparlar.cat/, amb un argumentari complet per aprendre català i per fer-lo servir, i un recull exhaustiu de recursos d’aprenentatge. Des de la seva posada en funcionament, el mes de març, el web compta amb més de 82.000 visualitzacions i prop de 73.000 usuaris. S’hi poden descarregar tota mena de materials de campanya i hi ha l’accés a propostes dinàmiques i entretingudes, com un karaoke o una coreografia de la cançó.

A més, la campanya coordina i organitza altres activitats de foment de l’ús del català en sectors específics de la societat, com l’àmbit de la salut, l’empresarial o l’educatiu, amb una agenda pública d’activitats pel territori, que es pot consultar al web.


1  

Imatges

Campanya "Provem-ho en català"

Campanya "Provem-ho en català" 376030

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia