- A partir d’ara, un centre centralitzarà la recepció dels èquids comissats arreu del territori
- L’entitat serà responsable de proporcionar el servei de transport, custòdia, alimentació i assistència veterinària durant 6 mesos, i després caldrà cercar adoptants
- En els darrers 6 anys (2018-2023), s’han comissat 87 èquids a causa de la impossibilitat dels propietaris de mantenir els animals en unes mínimes condicions
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural disposarà, a partir d'ara, d’un centre per acollir els èquids comissats per raons de benestar animal. Amb aquest centre, que rebrà els èquids arribats d’arreu de Catalunya, l’Administració vol millorar els circuits d’acollida que impliquen els procediments de comís, que fins ara s’anaven resolent en funció de cada cas, fet que dificultava molt la seva gestió, perquè no sempre hi ha espais d’acollida disponibles.
D’aquesta manera, cada dos anys, l’administració durà a terme un concurs públic per tal de triar un centre d’acollida que pugui fer-se càrrec dels animals comissats. L’entitat guanyadora del concurs d’enguany, que ha comptat amb un pressupost de prop de 100.000 per any, serà responsable, un cop feta la investigació i determinat el comís, de proporcionar el servei de transport, custòdia, alimentació, assistència tècnica veterinària i subministrament de productes farmacèutics i sanitaris durant 6 mesos, i després caldrà cercar adoptants.
En els darrers 6 anys (2018-2023), s’han comissat 87 èquids. Aquestes actuacions s’emmarquen dins del protocol elaborat pel Departament per a la gestió dels abandonaments o el manteniment en condicions inadequades de benestar animal d’èquids a Catalunya. Aquest protocol estableix les actuacions a realitzar en cas de detectar situacions de maltractament i/o manteniment inadequades.
Bona part de les actuacions es produeixen a causa de la impossibilitat dels propietaris de mantenir els animals en unes mínimes condicions. Sovint, en el desenvolupament d’aquestes inspeccions, es detecten animals mal nodrits o malalts que no reben l’atenció veterinària necessària. En un primer lloc, s’insta als propietaris a prendre mesures per corregir la situació i, en cas que no sigui possible, se’ls insta a cedir-los a entitats de protecció animal o altres particulars que els puguin acollir.
Quan l’Administració no aconsegueix el compromís dels propietaris de garantir el benestar dels èquids, ha de procedir al comís, la qual cosa implica fer-se’n càrrec dels costos del transport, la revisió veterinària, les cures quan calen i l’alimentació dels 6 mesos posteriors al comís.
Cada vegada que es fa una actuació d’aquest tipus, de la qual se’n determina un comís, aquesta pot constituir segons la llei de benestar animal, una infracció greu o molt greu, i depenent de l’incompliment, les sancions que se’n deriven van entre 600 i 6.000 euros en casos greus o de més de 6.000 euros en casos molt greus.
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural també es fa càrrec dels comisos judicials fins que el/la jutge determina què fer amb els èquids, els quals poden representar una despesa elevada.
Reforç de les inspeccions a les hípiques
Anualment, es desenvolupen inspeccions a les instal·lacions equines per verificar les condicions de benestar animal, entre altres coses. Les inspeccions es realitzen sobre una mostra d’explotacions seleccionades segons criteris de risc i una selecció aleatòria.
Davant l’increment de casos de cavalls abandonats, el Departament ha decidit reforçar el pla de controls de benestar animal a les explotacions equines i incrementar les visites a les hípiques mitjançant la col·laboració del Cos d’Agents Rurals, que han rebut una formació per part del personal veterinari del Departament d’Acció Climàtica a fi de poder dur a terme les inspeccions.
Així, s’ha reforçat el programa de controls oficials de benestar animal anual. Es preveu mantenir el reforç d’aquest pla de control en els pròxims anys amb un increment més significatiu d’instal·lacions a inspeccionar
Altres actuacions pel que fa al benestar d’èquids
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, juntament amb la Fundació Miranda, han publicat un tríptic per a les explotacions d’èquids amb finalitats no comercials amb l’objectiu de donar instruccions als propietaris de pocs èquids per al registre i benestar animal.
D’altra banda, s’ha elaborat una Guia d’actuació per al bon funcionament dels Tres Tombs i altres concentracions amb èquids de naturalesa similar a Catalunya a fi de garantir les condicions de benestar animal en aquests esdeveniments. Es preveu la publicació de la Guia en breu al web del Departament d’Acció Climàtica.
Finalment, el Departament té prevista la realització de la consulta pública prèvia per modificar el Decret de certàmens ramaders a fi d’incloure-hi aspectes de benestar animal i de control veterinari en els esdeveniments amb èquids.