1. L’economia catalana registra un avanç notable gràcies a la resiliència dels serveis, que milloren el seu ritme fins a un 2,9% interanual
  2. L’ocupació manté el dinamisme i assoleix màxims històrics, mentre la temporalitat arriba a un nou mínim (13,5 %)
  3. Les exportacions de béns presenten creixements destacats fins a l’agost (11,8% interanual), impulsades pel sector automobilístic


Ordinador portàtil{"name":"2023/11/03/11/01/41fbf0ac-2a19-4a30-91fb-f1f2f96ab65d.jpg","author":"Departament d'Economia i Hisenda","type":"0","location":"0","weight":166957}

Segons l’estimació d’avanç que elabora l’Idescat i que recull la Nota de Conjuntura Econòmica del departament d’Economia i Hisenda, el tercer trimestre del 2023 l’economia catalana registra un creixement del 2,1% interanual, un avanç significatiu que torna a superar, per onzè trimestre consecutiu, el de la zona euro, que s’afebleix fins al 0,1%. El creixement intertrimestral s’ha moderat però continua sent positiu (0,1%).

Durant els darrers tres mesos, el PIB català ha continuat amb una evolució positiva, tot i el context de feblesa en les economies de l’euro, la forta pujada dels tipus d’interès i la persistència de la inflació. Tanmateix, el context econòmic segueix amb riscos importants pels efectes de la política monetària, la feblesa de l’entorn internacional (en especial, d’Europa) i les tensions geopolítiques, que s’agreugen amb la guerra a l’Orient Mitjà.

Cal tenir en compte la incertesa de l’avanç del PIB trimestral del tercer trimestre. L’Idescat encara no disposa d’alguns dels principals indicadors d’activitat del setembre, en especial, l’índex de producció industrial (IPI) o l’indicador d’activitat del sector serveis (IASS). A això s’hi afegeix la complexitat derivada de la valoració dels consums intermedis i dels deflactors, en un context de canvis notables en els preus d’aquests inputs i dels preus finals.

Quadre{"name":"2023/11/03/10/56/3ba1b3b7-9497-4de7-9955-e06ec670b877.jpg","author":"Departament d'Economia i Hisenda","type":"0","location":"0","weight":113844}

Per sectors econòmics, els serveis i la construcció mantenen una resistència notable, mentre que el sector industrial continua amb un creixement moderat

Per sectors econòmics, segons les dades de l’Idescat del tercer trimestre, destaca la resiliència dels serveis, que milloren el seu ritme fins a un 2,9% interanual gràcies al dinamisme dels serveis professionals i tecnològics. Les dades d’afiliacions també mostren l’evolució positiva del comerç, el turisme i l’hostaleria, però amb un to més lent que mesos enrere. Pel que fa al turisme estranger, els darrers mesos ha continuat amb una evolució positiva en comparació amb el 2022, si bé sense recuperar del tot els màxims prepandèmia, en un context de moderació econòmica a les economies avançades, sobretot les europees.

El sector de la construcció va registrar un creixement notable l’any 2022, i durant el 2023 ha continuat amb un ritme sòlid. El tercer trimestre incrementa el seu VAB en volum un 3,6% interanual, però el to d’alguns indicadors és més fluix que mesos enrere (sobretot en comparació amb els bons resultats del 2022) i el mercat immobiliari presenta signes d’alentiment.

El sector agrari continua amb una tendència negativa (-8,2% interanual), perjudicat per la situació de sequera i per l’encariment d’inputs bàsics per al sector.

El sector industrial manté un ritme moderat, però positiu (1,3%), en part gràcies a les menors tensions en els costos que van arrossegar la indústria a caigudes durant el 2022. Per branques, l’evolució és molt desigual, amb un comportament favorable del sector farmacèutic i el del material de transport, i una tendència negativa en branques com la indústria tèxtil o el paper.


Les exportacions de béns moderen el seu avanç, però mostren creixements destacats fins a l’agost, en contrast amb les economies de l’entorn

El comerç de béns de Catalunya amb l’estranger manté un avanç notable, molt superior al de les economies de l’entorn, però mostra una tendència de moderació, en un context global de desacceleració del comerç. Les exportacions presenten una expansió significativa en l’acumulat fins a l’agost (11,8% interanual en termes corrents), fonamentalment per l’intens augment de les vendes del sector automobilístic. El creixement de les exportacions catalanes de béns és molt superior al d’Espanya (1,8%), Alemanya (1,5%) o la zona euro (-0,1%).

Les importacions de béns avancen amb més moderació (1,8% interanual), mentre que a les economies de l’entorn estan disminuint.


La població activa ha crescut de manera intensa (3,5 %), i se situa per sobre dels 4 milions per primera vegada

Pel que fa al mercat de treball, el tercer trimestre del 2023 el comportament de l’ocupació ha continuat superant les expectatives, tenint en compte el context econòmic internacional advers. L’afiliació mostra un augment destacable (2,8% interanual), generalitzat per grans sectors econòmics. L’ocupació EPA intensifica el creixement fins a un 4,4% interanual, i assoleix un màxim històric de 3.716 milers d’ocupats. La creació d’ocupació indefinida manté el dinamisme (9,5% interanual), mentre que la taxa de temporalitat assoleix un nou mínim (13,5%).

La taxa d’atur registra un increment d’una dècima respecte al segon trimestre del 2023, fins a un 8,5%, però continua en els valors més baixos des del 2008. La població activa ha crescut de manera intensa (3,5%), i se situa per sobre dels 4 milions per primera vegada. Els nous actius han estat absorbits pel fort augment de la població ocupada (4,4 %), que ha permès reduir la població aturada (-5,4%). La taxa d’atur puja dues dècimes a Espanya (11,8%), i es manté estable i en mínims a la zona euro (6,5%).


La inflació cau per la contenció dels preus de l’energia i els preus dels aliments també comencen a moderar-se

La inflació ha tornat a elevar-se els darrers mesos i passa d’un 1,9% interanual al juny a un 3,4% el setembre, alhora que la subjacent es resisteix a baixar (5,8% interanual el setembre). Malgrat aquest repunt, la inflació es manté allunyada de les taxes de l’estiu del 2022, una moderació que s’explica en part pel comportament dels grups de l’habitatge i els transports. A Espanya, l’IPC va créixer un 3,5% interanual i la subjacent se situa en un 5,8%. A la zona euro, la inflació s’ha orientat a la baixa i arriba el setembre a un 4,3% interanual, mentre que la subjacent també mostra resistència a baixar (5,5%).


La Nota de Conjuntura corresponent al tercer trimestre del 2023 inclou també un requadre que aprofundeix en l’evolució de l’ocupació d’alt contingut tecnològic, un segment del mercat de treball que ha guanyat importància els darrers anys.

El document sencer es pot consultar al web del Departament d’Economia i Hisenda.

2  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 64792

Infografia 3T

Infografia 3T
PDF | 193101