1. La presència catalana, impulsada pel Govern, presenta una selecció de 14 propostes de l’artesania i el disseny català i que formen part de l’exposició “Visions of Catalonia. Designing Craft”
  2. La 10a edició de la Downtown Design que se celebra del 8 a l’11 de novembre, reuneix més de 300 expositors d’arreu del món amb la previsió d’acollir més de 21.000 visitants
  3. “Visions of Catalonia. Designing Craft” és una iniciativa de la Generalitat per posicionar i exportar el talent dels artesans i artesanes de Catalunya al món

L’artesania catalana participa per primera vegada a la Downtown Design de Dubai, la fira de disseny contemporani i interiorisme més important d’Orient Mitjà. Aquest esdeveniment se celebra durant aquesta setmana, en el marc de la Dubai Design Week.

La participació catalana està impulsada pel Govern per mitjà del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) del Departament d’Empresa i Treball, que ha seleccionat per a la fira 14 obres de professionals de l’artesania i el disseny de diferents disciplines que formen part de l’exposició “Visions of Catalonia. Designing Craft”, mostra que comença així la seva itinerància internacional.

Aquesta exposició, que es podrà veure en l’estand de Catalunya, reivindica l’artesania com a mètode de producció d’objectes d’ús, de caire domèstic, més enllà de la decoració o el gaudir estètic i explica com el disseny hi intervé per a donar-los utilitat. La mostra presenta projectes híbrids entre artesania i disseny, on hi són presents factors com ara la reducció de materials i/o objectes, l’ús de matèries primeres de proximitat, processos de producció amb residu zero, alta durabilitat dels productes i envelliment digne, i fàcil retorn al cicle de l’economia circular. S’hi poden trobar objectes quotidians, des de rajoles hidràuliques fins a càntirs, passant per seients, llums, o interruptors a cafeteres.

Les 14 propostes seleccionades per a la fira són obra de: Mosaics Martí, Sastres Paperers; Museu del Càntir d'Argentona, TORU; Font Design Group; Jordi Canudas Faura; Wolf & Miu; Núria Pié Barrufet; Eliurpi; Calma; Lagranja per a Galeria Il·lacions; Oiko per a Galeria Il·lacions; Teixidors; i Andreu Vergés.

La 10a edició de la Downtown Design té lloc del 8 a l’11 de novembre al centre neuràlgic del disseny a la ciutat, el Dubai Design District, i reuneix durant quatre dies més de 300 expositors entre marques de disseny de renom internacional, dissenyadors individuals, col·lectius i estudis d'arreu del món, amb la previsió d’acollir més de 21.000 visitants de 30 països diferents. Aquesta fira és l’única a l’Orient Mitjà especialitzada en disseny innovador i d’alta gamma que compta amb la participació de professionals de diferents sectors que abasten tot tipus de productes de decoració i disseny: mobiliari, il·luminació, tèxtils, cuines, banys i accessoris, entre d'altres.

La directora del CCAM, Agnès Russiñol i Amat, acompanyada del responsable de l’àrea d’artesania del CCAM, Xavier Villas i Balasch, ha visitat l’estand de Catalunya a la Downtown Design, i ha destacat la importància d’estar present a l’esdeveniment, “un aparador internacional que ens permet difondre a l’exterior l’artesania produïda a Catalunya i impulsar el seu prestigi i reconeixement”. Així mateix, la directora ha assenyalat que “el sector de l'artesania i el disseny està experimentant un creixement i desenvolupament significatiu en els darrers anys, consolidant la ciutat de Dubai i el Dubai Design District com a un pol d’atracció i generador d’oportunitats de negoci per als professionals de la indústria creativa”. I en aquest context, “ ens volem posicionar: mostrar la nostra artesania de disseny, un model que aposta per reforçar els valors de la sostenibilitat i la circularitat, d’una producció de km0 i d’unes activitats respectuoses amb el medi ambient que contribueixen a millorar la nostra qualitat de vida i la del nostre entorn”, ha ressaltat Russiñol. A més, la directora ha remarcat que,“ en el marc del pla d’Internacionalització del CCAM, continuarem treballant i col·laborant en activitats i entitats de caire internacional, generant sinergies amb altres països, intercanviant coneixement i promovent relacions internacionals per crear oportunitats per l’artesania catalana arreu del món”.

En el marc de la celebració de la fira i de la Dubai Design Week, el CCAM ha impulsat, la celebració de la taula rodona “Artesania i sostenibilitat en el disseny” a l’Institut de Disseny i Innovació de Dubai (DIDI), amb l’objectiu de mostrar als alumnes aquest model català que aposta per integrar els valors de l’artesania en els processos de producció i de disseny de peces d’ús quotidià. Hi ha participat l’arquitecte i artesà de Mosaics Martí, Gal Hart, el dissenyador i expert en artesania i industries creatives, Samer Yamani, i el responsable d’Internacionalització i Cultura de l’àrea d’artesania del CCAM, David Places i Balsalobre. Un cop finalitzada la taula rodona, els alumnes de DIDI han pogut visitar l’estand de Catalunya a la fira per conèixer els materials i els processos utilitzats de les peces que conformen la mostra.

L’EXPOSICIÓ: VISIONS OF CATALONIA. DESIGNING CRAFT

L’exposició "Visions of Catalonia. Designing Craft", té el seu origen en la II Biennal d’Artesania Catalana, iniciativa impulsada pel Govern, que es va presentar el passat mes de juliol de 2023, amb l’objectiu de posicionar i exportar el talent dels artesans i artistes de Catalunya al món, així com potenciar la seva comercialització i obrir el sector a nous mercats internacionals. La II edició, dedicada la relació entre artesania contemporània i disseny, consta de l’exposició “Visions of Catalonia. Designing Craft, un catàleg i una web que recull els artesans i dissenyadores amb les seves obres més recents. Amb la seva presència a Downtown Design de Dubai, la mostra inicia la seva itinerància internacional després de poder veure’s a Barcelona, al Centre d’Artesania Catalunya.

Més informació sobre l’exposició i la II Biennal aquí.

Imatges de les peces seleccionades i declaracions de la directora del CCAM, en brut, en aquest enllaç: https://we.tl/t-LzmeYBa9Ll

3  

Imatges

La directora del CCAM durant la visita a l'estand de Catalunya a la Downtown Design de Dubai

La directora del CCAM durant la visita a l'estand de Catalunya a la Downtown Design de Dubai 15662084

El responsable d'Internacionalització i Cultura de l'àrea d'artesania del CCAM, David Places, durant la seva intervenció a l'escola de disseny.

El responsable d'Internacionalització i Cultura de l'àrea d'artesania del CCAM, David Places, durant la seva intervenció a l'escola de disseny. 1169138

L'artesania catalana a la fira de Dubai

L'artesania catalana a la fira de Dubai 1830173