1. A Catalunya l’any 2022, el 44,6% dels inicis de tractament per addiccions a substàncies van ser motivats per l’alcohol
  2. No existeix cap nivell de consum d’alcohol que sigui segur
  3. L’alcohol és carcinogen –com el tabac–, i causa fins a 7 tipus de càncer, fins i tot si es consumeix en dosis baixes
Salut reforça el dret de la ciutadania a conèixer els riscos de consumir alcohol{"name":"2023/11/14/17/46/8e273f46-48b5-414d-8188-471d837860c6.jpg","author":"Departament de Salut","type":"0","location":"0","weight":304315}

L’alcohol és el responsable d’1 de cada 4 morts entre els adults joves de 20 a 24 anys a tot el món, segons l’Organització Mundial de la Salut. Per això, amb motiu del Dia Mundial Sense Alcohol, que se celebra cada 15 de novembre, i en línia amb l’estratègia de prevenció de l’OMS, Salut impulsa el dret de les persones a disposar d’informació veraç en relació als riscos que el consum d’alcohol provoca en l’estat de salut. I alerta que no existeix un nivell de consum segur d’alcohol, sinó que no consumir-ne és l’únic que evita els seus efectes nocius.

Pel que fa a Catalunya, l’alcohol és la substància psicoactiva més consumida, i l’any 2022, segons l’enquesta domiciliària EDADES, el 7,5% de les persones d’entre 15 i 64 anys (12% en homes i 3% en dones) en beuen cada dia i només un 8,7% es declara abstemi. El 5,6% de la població en aquesta franja d’edat (7,2% en homes; 4% en dones) afirma haver-se emborratxat alguna vegada en els últims 30 dies i el 9,6% (12,9% en homes; 6,3% en dones) ha fet almenys un episodi de binge drinking en l’últim mes, és a dir una ingesta elevada de begudes alcohòliques –5 o més en el cas dels homes, i 4 o més en el cas de les dones– en una mateixa ocasió de consum, en un interval de dues hores.

Entre les persones joves de 14 a 18 anys d’edat aquestes formes de consum estan més esteses: el 21,5% (20% en homes; 23% en dones) s’ha emborratxat el darrer mes, especialment durant el cap de setmana, i el 25,2% (24,7% homes; 25,7% dones) ha fet almenys un episodi de binge drinking durant l’últim mes. Així ho indiquen les darreres dades de l’enquesta ESTUDES del 2021, que es fa cada dos anys. A més, en aquests episodis de consum intensiu d’alcohol sovint es consumeixen també altres substàncies, especialment cànnabis.

L’alcohol és també la substància amb més demandes de tractament a la Xarxa d’Atenció a les Drogodependències de Catalunya. Concretament, l’any 2022 6.306 inicis de tractament van ser motivats per l’alcohol, que representa el 44,6% del total, amb una edat mitjana de 47 anys, el 72,7% són homes i, de mitjana, triguen 27 anys a demanar tractament des de l’inici del consum.

D’altra banda, més de la meitat de les urgències hospitalàries de 2022 per consum de substàncies estan relacionades amb l’alcohol: del total de 21.476 urgències hospitalàries per consum de substàncies, el 53,2% van ser urgències per consum d’alcohol (un total de 11.415). Van ser més freqüents en els homes i en el grup d’edat de 41 a 60 anys. En canvi, en els menors de 18 anys, el 58% de les urgències hospitalàries el presenten les noies.

Així mateix, més d’una tercera part, el 36% (n=738), de les 2.051 consultes a la Línia verda [900 900 540] són relacionades amb l’alcohol.

Pel que fa a la mortalitat per reacció adversa al consum de substàncies en combinació amb altres drogues, l’alcohol està present en el 51,9% (n=82) de les 159 morts en aquestes condicions, especialment en combinació amb els hipnosedants i amb la cocaïna. També estava present en el 27%dels conductors morts en accidents de trànsit.


Reduir el consum d’alcohol a Catalunya

En el marc del Programa Beveu Menys, el Departament de Salut treballa per facilitar des dels centres d’atenció primària (CAP) l’accés al cribratge del consum de risc d’alcohol: durant el 2022, a Catalunya s’ha registrat una taxa de cribratge del consum de risc d’alcohol del 40,91% i una de reducció de consum de risc en 35,6% de la població que va rebre consell.

Aquesta iniciativa ha permès la intervenció breu en la població –consells de vida saludable, etc– a partir de la formació de 9.000 professionals, així com la potenciació d’una xarxa de referents (XaROH), la millora de la coordinació i la derivació a la xarxa assistencial especialitzada.

Des de l’atenció primària també s’impulsa la participació de tots els CAP en la XIII Setmana del cribratge d’alcohol per sensibilitzar a la població sobre els riscos del consum d’alcohol i la importància de reduir-ne el consum. Aquesta iniciativa s’emmarca també en el projecte Suma salut, la integració dels programes de prevenció i promoció de la salut a l’atenció primària.

Més enllà dels CAP, Salut promou també el cribratge i la intervenció en altres serveis de salut amb programes com Alcohol i hospitals, Embaràs sense alcohol i a la A la feina, alcohol 0.0 en l’àmbit laboral.

Posant el focus especialment en el jovent, aquest 2023 s’ha implementat una experiència pilot a l’Alt Pirineu i Aran amb l’objectiu de reduir els problemes relacionats amb el consum d’alcohol entre la població menor d’edat a partir de la detecció precoç i la intervenció breu dels serveis de salut. S’ha pogut mobilitzar un total de 163 professionals de tots els 8 centres d’atenció primària, 4 serveis d’urgències hospitalàries i el sistema d’emergències mèdiques de la regió. En el context de l’experiència s’ha pogut cribrar a 299 joves.

Aquestes intervencions es complementen en l’àmbit de l’oci nocturn amb els programes Nits de Qualitat i Rumba a tu son. En l’àmbit de la família destaca el programa Connecta amb els teus fills. I en l’àmbit educatiu, el programa Salut i Escola i la plataforma EFECTE UNI sobre prevenció dels problemes d’alcohol, altres drogues i entorns digitals en què participen diferents entitats i campus universitaris catalans, fent entre d’altres, llançament de missatges preventius a través de les xarxes socials per arribar als/les joves universitaris/es.

A més, aquest curs 2023-2024 s’ha iniciat conjuntament amb el Departament d’Educació la implementació de la proposta educativa per als centres de secundària “Què en saps de l’alcohol?”,que té per objectiu sensibilitzar sobre els riscos del seu consum i promoure hàbits saludables entre l’alumnat de Catalunya.


‘Veus el que beus? El dret a la informació sobre els riscos del consum d’alcohol

El Departament de Salut, a través de la Subdirecció General d’Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques (SGAVIH) de l’Agència de Salut Pública de Catalunya –i en el marc del Dia Mundial sense Alcohol– promou la 10a Setmana de sensibilització sobre els riscos del consum d’alcohol, del 13 al 19 de novembre.

Seguint les directrius de l’OMS i amb el lema Veus el que beus? El dret a la informació sobre els riscos del consum d’alcohol, enguany la Setmana posa l’accent a reforçar l’accés que té la ciutadania a conèixer quines són les conseqüències que consumir alcohol, fins i tot en dosis baixes, té per a la seva salut.

En el context del Marc Europeu per l’acció en l’alcohol 2022-2025, l’OMS emfasitza la importància de implementar polítiques cost-efectives per reduir el consum d’alcohol, com la disponibilitat de la resposta dels serveis de salut i l’acció comunitària; així com també la restricció de la publicitat o les polítiques de preus. Però també remarca la importància d’informar a la ciutadania sobre els riscos del consum d’alcohol, a partir, entre d’altres, de la introducció de l’etiquetatge d’advertència en els mateixos envasos.


Alcohol i càncer

S’ha evidenciat que el consum de qualsevol tipus de beguda alcohòlica pot causar càncer de boca, d’orofaringe, d’esòfag, de fetge, de laringe, colorectal i de mama en dones, sent l’etanol el principal component carcinogen.

L’any 2020 uns quatre milions de persones van patir càncer a Europa, de les quals el 4,3% va ser causat pel consum d’alcohol, una xifra que equival a 180.000 casos (70.000 en dones i més de 110.000 en homes).

L’alcohol causa 7 de cada 100 càncers de mama, fins i tot en dosis baixes. Les persones que fan consum de risc tenen 60% més de risc de patir-ne. Tenint en compte tots els casos de càncer relacionats amb l’alcohol, gairebé l’11% van ser deguts a un consum ocasional o de baix risc.

Els límits de baix risc del consum d’alcohol se situen en el nostre entorn en 20 g/dia (2 UBE) per a homes i 10 g/dia (1 UBE) per a dones. On 2 UBE són 20 grams alcohol/dia, que equivalen a 2 xopets (40%) 60 ml o 1 copa de vi (10%) 250 ml o 1 gerra cervesa (5%) 500 ml; i 1 UBE són 10 grams alcohol/dia, que equival 1 xopet (40%) 30 ml o 1/2 copa de vi (10%) 125 ml o 1 canya (5%) 250 ml.

En aquest sentit, recomanar el consum d'algunes begudes alcohòliques, atribuint-los beneficis diferenciats, no està justificat amb l'evidència científica disponible.


  1. Amplieu informació de la Setmana de sensibilització sobre els riscos del consum d’alcohol a: https://drogues.gencat.cat/ca/ciutadania/menys_es_millor/

1  

Fitxers adjunts

PDF: Cartell de 'Veus el que beus? El dret a la informació sobre els riscos del consum d¿alcohol¿

PDF: Cartell de 'Veus el que beus? El dret a la informació sobre els riscos del consum d¿alcohol¿
PDF | 359110