Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Visita a la planta

Conseller Mascort: "Invertirem més de 123 M€ per optimitzar les instal·lacions de l'ETAP del Ter i millorar la qualitat de l'aigua"

query_builder   24 novembre 2023 13:10

event_note Nota de premsa

Conseller Mascort: "Invertirem més de 123 M€ per optimitzar les instal·lacions de l'ETAP del Ter i millorar la qualitat de l'aigua"

  1. El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha anunciat durant una visita a la planta potabilitzadora que pròximament sortirà a licitació el projecte
  2. L’ETAP del Ter és la planta de tractament d’aigües potables més gran de Catalunya i bàsica en l’abastament d’aigua a l’àrea metropolitana
Visita a la planta
{"name":"2023/11/24/13/07/666d3bfd-26cf-4e15-8eaf-0a6a24a6406c.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":175476}

La Generalitat de Catalunya invertirà, a través de l’Ens d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat (ATL), 123.132.547 milions d’euros en la rehabilitació i modernització de l’Estació de tractament d’aigües potables (ETAP) del Ter, la planta potabilitzadora més gran de Catalunya. Així ho ha anunciat el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort Subiranas, durant una visita a les instal·lacions d’aquesta planta.

El conseller ha explicat que abans d’acabar el mes sortirà a licitació el projecte i la previsió és iniciar les obres a la tardor del 2024. “Es tracta d’un projecte molt esperat, necessari i imprescindible que ens permetrà modernitzar i optimitzar unes instal·lacions, que en el context actual de canvi climàtic i de sequera són més necessàries que mai”, ha dit Mascort.

L’ETAP del Ter es va inaugurar el 1966 i té una capacitat de tractament de 8 m3/s. La planta rep aigua dels embassaments de Sau, Susqueda i el Pasteral i és bàsica per a l’abastament de la regió metropolitana de Barcelona. Cal tenir en compte que, en una situació hidrològica normal, dues terceres parts de l’aigua consumida a la regió metropolitana provenen de l’ETAP del Ter.

“Les obres de rehabilitació i modernització de la planta permetrà millorar la qualitat de l’aigua i, sobretot, posar al dia unes instal·lacions construïdes ja fa més de cinquanta anys”, ha afirmat el conseller.

Entre altres actuacions, el projecte de modernització de la planta potabilitzadora preveu la construcció d’un nou dipòsit i una estació de bombament, així com la posada en marxa d’una unitat de desinfecció per ozonització i una nova instal·lació de desinfecció amb hipoclorit sòdic. També es preveu la rehabilitació dels filtres de sorra existents i la disposició de filtres de carbó actiu en gra. Els treballs tindran un període d’execució de 48 mesos i podrien estar enllestits a finals de 2028.

El Govern de la Generalitat està fent un esforç continu per optimitzar i fer una gestió més eficient de l’aigua. Així, es preveu invertir en el marc del Pla de gestió de l’aigua de les conques internes 2.400 milions d’euros fins al 2027, per fer front a les sequeres i els fenòmens climàtics extrems en un context de canvi climàtic.

En aquest sentit, el conseller Mascort ha recordat que, davant l’episodi actual de sequera més greu des que hi ha registres, ja s’han mobilitzat 427 M€ en mesures per millorar l’abastament, en modernització dels regadius del país i en ajudes als sectors de la pagesia més afectats, i que cal la implicació de tothom per aplicar mesures d’estalvi i racionalització davant la situació que ens espera els pròxims mesos.

2  

Imatges

L¿ETAP del Ter és la planta de tractament d¿aigües potables més gran de Catalunya

L¿ETAP del Ter és la planta de tractament d¿aigües potables més gran de Catalunya 162768

El conseller Mascort durant la visita a la planta

El conseller Mascort durant la visita a la planta 175476

1  

Fitxers adjunts

Rehabilitació de l'Estació de Tractament d'Aigua Potable (ETAP) del Ter

Rehabilitació de l'Estació de Tractament d'Aigua Potable (ETAP) del Ter
PDF | 1089220

sequera
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia