1. La consellera de Territori, Ester Capella i Farré, presenta als alcaldes i alcaldesses del Maresme les actuacions recollides al protocol que dota la Generalitat de 384 MEUR per a la millora de les infraestructures a la comarca
  2. El Departament de Territori està redactant els projectes de pacificació de l’N-II de forma consensuada amb els ajuntaments i treballa per la seva aprovació durant el 2024 i la posterior licitació de les obres
  3. L’estudi informatiu de nous enllaços i de millora d’existents a l’autopista C-32 se sotmetrà a exposició pública el primer trimestre de 2024
La consellera Capella durant la presentació als alcaldes i alcaldesses del Maresme{"name":"2023/11/27/17/27/1c2004a8-53be-4981-ac75-74e105ed7f5e.JPG","author":"Territori","type":"0","location":"0","weight":2979743}

La consellera de Territori, Ester Capella i Farré, ha presentat avui a Mataró la inversió de 384 MEUR que el Govern destinarà a la millora de les infraestructures del Maresme, en el marc de les encomanes de gestió acordades amb l’Estat. La consellera s’ha reunit avui amb els alcaldes i alcaldesses de la comarca per exposar com el Departament està treballant per a desplegar les actuacions del protocol ­--que té el 2030 com a horitzó temporal-- algunes de les quals ja podrien començar a principis de l’any que ve.

La pacificació i integració de l’N-II i la millora de la connectivitat de la C-32 són els eixos principals de les actuacions que es duran a terme i representen “un pas molt decisiu per a millorar la mobilitat i la qualitat urbana del Maresme”, ha remarcat la consellera. “L’N-II pacificada ha de ser l’eix cívic que el Maresme es mereix”, ha sentenciat Capella; una via “amb més espai per al vianant, que incorpori un recorregut agradable i segur per als ciclistes i que millori la integració del transport públic” i que, en definitiva, “relligui els municipis del Maresme”.

La consellera ha avançat que el Conveni que concreta els detalls per l’execució de les obres està redactat i consensuat i en procés de formalització per part d’ambdues Administracions. Així, “estem convençuts que el nou ministre de Transports i Mobilitat sostenible complirà amb el compromís de signar els convenis d’encomana de gestió abans de finals d’any”, ha manifestat.

Les actuacions en infraestructures de la mobilitat al Maresme recollides al protocol tenen el seu antecedent en un acord signat entre el Govern i l’Estat l’any 2009 per al traspàs a la Generalitat de l’N-II entre Montgat i Tordera i per portar a terme obres de millora del corredor. L’Estat va transferir a la Generalitat només 90 dels 400 MEUR previstos a l’acord i l’actual protocol recull aquell deute pendent que ara, actualitzat a l’IPC, es xifra en 384 MEUR.

Els eixos d’actuació que es duran a terme són:

  1. Millora de connectivitat i accessibilitat de la C-32 i entorn, amb l’execució de nous enllaços i la millora de les connexions amb l’N-II i la resta de la xarxa viària local i municipal.
  2. Pacificació de l’N-II i creació d’un carril per a bicicletes i vianants.
  3. Actuacions al corredor viari per millorar la permeabilitat transversal, la integració territorial i les infraestructures de transport públic.
  4. Descarbonització i digitalització del corredor, afavorint l’eficiència energètica i la reducció dels impactes ambientals.
  5. Millora de la mobilitat del corredor amb la Selva Marítima, cobrint el dèficit de connectivitat i capacitat.
  6. Execució d’actuacions, per part de l’ADIF, per a la millora de la línia R1 de Rodalies

El Departament de Territori ja està treballant en els projectes de la major part d’actuacions recollides al protocol, de manera consensuada amb els ens locals, i la consellera Capella n’ha donat compte avui als alcaldes i alcaldesses de la comarca. En el marc de l’alliberament dels peatges de la C-32 nord, el Govern està desenvolupant un nou model de mobilitat a la comarca que, a més de convertir l’N-II en una via més local i integrada, millorarà la connectivitat i funcionalitat de la C-32 per a captar el trànsit de pas que utilitzava l’N-II i altres carreteres o vials urbans.

Pacificació de l’N-II i carril bici

Esquema d’un tram urbà de l’N-II al Baix Maresme. A dalt, l’actual; a sota, el previst{"name":"2023/11/27/12/44/96589de9-773e-4802-9fb5-698f5e10efe7.jpg","author":"TERRITORI","type":"0","location":"0","weight":32882}

Esquema d’un tram urbà de l’N-II al Baix Maresme. A dalt, l’actual; a sota, el previst


El programa d’actuacions, amb una inversió estimada en 80 MEUR, proposa una integració urbana de l’N-II amb la incorporació d’un carril bici segregat sobre la plataforma viària existent allà on sigui tècnicament possible i l’ampliació de voreres per a facilitar la mobilitat de vianants i d’espais de serveis. Al mateix temps, es reduirà el nombre de carrils de la calçada, es disminuirà la velocitat màxima permesa, es millorarà la connectivitat local i s’aplicaran mesures per afavorir la seguretat. Es garantirà la continuïtat de la via ciclista a la comarca principalment mitjançant l’N-II o els passeigs marítims.

Inversió prevista 80 M€{"name":"2023/11/27/12/43/795cb229-eecd-4944-afed-604a8c590d5f.jpg","author":"Territori","type":"0","location":"0","weight":99088}

A més, s’aposta per una major integració i accessibilitat del transport públic. Així, es millorarà el disseny de les parades d’autobús, garantint la seva accessibilitat, incrementant-ne l’espai i implantant noves marquesines per afavorir el servei i confort a les persones usuàries. Addicionalment, en les estacions de tren, es potenciarà la intermodalitat bus-tren amb la creació d’espais que permetin regular l’intercanvi, així com la connectivitat amb les línies de bus de cada àmbit.

Aquesta intervenció integral, que abasta més de 40 quilòmetres de fins a 18 termes municipals, s’ha dividit en 6 projectes: tres garantiran una via ciclista a l’Alt Mareme que doni continuïtat per la carretera als trams del passeig marítim i tres projectes més de pacificació de l’N-II segons trams. Tots els projectes estan en redacció i es preveu aprovar-los progressivament durant el 2024, per a la posterior licitació de les obres corresponents.


Una C-32 més accessible

El Departament té en redacció de l’estudi informatiu que analitza la construcció de nous enllaços i la millora de diversos d’existents, amb la voluntat de sotmetre’l a informació pública el primer trimestre de 2024. Es preveu per aquesta intervenció en els enllaços una inversió estimada en 90 MEUR.

Els nous enllaços han de permetre treure de l’N-II, que actualment registra a l’entorn dels 30.000 vehicles al dia en els trams més transitats, fins a 10.000 vehicles diaris, segons el tram. Els nous enllaços es prioritzaran en funció del seu impacte positiu en la millora de la mobilitat i de la rendibilitat socioeconòmica prevista.

La pacificació de l’N-II i l’accessibilitat de la C-32 estan estretament lligades; la millora de la seva connectivitat amb els diversos municipis ha de contribuir que el trànsit de pas que encara utilitza l’N-II es reencamini a l’autopista. Per això, el Departament, en paral·lel i a mesura que va avançant i aprofundint en els projectes i estudis, està analitzant com encaixar i optimitzar l’execució de les diverses obres previstes per causar el mínim impacte possible en la mobilitat de la comarca.

Inversió prevista 90 M€{"name":"2023/11/27/12/42/be5daf99-7b19-48ab-939f-ead295e3e7df.jpg","author":"Territori","type":"0","location":"0","weight":119317}


Millores complementàries del conveni

En relació amb la millora de la connectivitat de l’autopista, Territori també està treballant en altres projectes com la conexió amb l’N-II i el polígon industrial Vall de Gata-Draper, la millora de l’enllaç amb la C-60 o la construcció de rotondes a vies d’accés a l’autopista (BP-5002 a Alella, C-61 a Arenys de Mar i Arenys de Munt, o BV-5033 a Sant Andreu de Llavaneres).

Finalment, cal esmentar també les obres per a completar el desmantellament de les antigues àrees de peatge de l’autopista, tant en peatges troncals com en laterals, que s’adjudicaran pròximament i començaran a principis de 2024. En els espais alliberats, el Departament hi preveu, entre d’altres usos complementaris a la xarxa viària, la instal·lació de parcs solars, en el marc del programa per assolir l’autoconsum a la xarxa viària de la Generalitat, tot aprofitant el potencial que ofereix el domini públic de les carreteres. A més, també s’inclou la implantació de plaques fotovoltaiques al túnel de la C-32 de Santa Susanna i al de Parpers de la C-60, que s’executaran durant el 2024.


2  

Imatges

La consellera Capella durant la presentació a Mataró

La consellera Capella durant la presentació a Mataró 2979743

Reunió de la consellera Capella amb els alcaldes i alcaldesses del Maresme

Reunió de la consellera Capella amb els alcaldes i alcaldesses del Maresme 3318243