Territori

La consellera de Territori, Ester Capella, durant l'anunci de la compra d'una promoció d'habitatges a Vilanova i la Geltrú

El Govern compra 137 habitatges de la Sareb que destinarà a lloguer social

query_builder   30 novembre 2023 11:50

event_note Nota de premsa

El Govern compra 137 habitatges de la Sareb que destinarà a lloguer social

  1. La Generalitat ha invertit 9,6 milions en l’adquisició de diversos immobles i habitatges del banc dolent situats a Vilanova i la Geltrú, Valls i Constantí
  2. La consellera Capella ha reclamat a la Sareb que cedeixi de forma gratuïta el seu parc d’habitatge. Ho ha dit durant la presentació de la compra de 98 habitatges d’una promoció de Vilanova i la Geltrú que va quedar inacabada el 2007 amb la crisi
  3. Aquestes adquisicions formen part de l’objectiu del Govern de comprar habitatges ja construïts propietat de grans tenidors per a destinar-los a les famílies amb més necessitats d’habitatge

El Govern ja ha comprat 137 habitatges que eren propietat de la Sareb i que, un cop es rehabilitin, es podran destinaran a lloguer social. La compra d’immobles i habitatges propietat de grans tenidors formen part del programa del Govern per impulsar la incorporació de 10.000 habitatges al parc de lloguer social de Catalunya fins al 2026 a través de diferents vies. Amb la compra directa d’edificis d’habitatges ja construïts o en construcció, a més de mobilitzar habitatges buits, també es fomenta la renovació urbana. La consellera de Territori, Ester Capella i Farré, ha presentat avui una d’aquestes compres, concretament l’adquisició de 98 habitatges d’una promoció situada a Vilanova i la Geltrú.

La consellera Capella ha recordat que “utilitzem totes les eines que tenim al nostre abast per garantir l’accés a l’habitatge”. Ha reclamat a la Sareb que “cedeixi de forma gratuïta els seus habitatges” perquè és un parc que prové del rescat amb diner públic dels bancs i “ja els hem pagat entre tots”. “Es tracta d’immobles on hi poden viure persones, que a més cohesionen i relliguen els nostres barris i pobles”, ha recordat. La consellera també ha reclamat al banc dolent que “notifiqui quan es produeixin determinades vendes”. “Tenim un deure amb els catalans i catalanes i no deixarem passar cap oportunitat per generar habitatge”, ha etzibat.

Els habitatges que ha presentat avui la consellera formen part d’una promoció situada entre la Rambla Sant Jordi i els carrers de la Mare Isabel Ventosa, de Josep Calvo i de les Sínies de Vilanova i la Geltrú. La promoció consta d’un total de 168 habitatges dels quals la Generalitat, a través de l’Institut Català del Sòl (Incasòl), n’ha adquirit 98, a més de 7 locals, 141 trasters i 169 places d’aparcament, per un import de 7,1 milions (més IVA), menys de la meitat del seu cost de preu de mercat que s’apropa als 19 milions.

La construcció d’aquest edifici va quedar inacabada l’any 2007 quan va esclatar la crisi immobiliària i des d’aleshores aquests habitatges estan buits. Tot i que està construïda tant l’estructura de pilars i forjats de formigó armat com la fonamentació de l’edifici i les façanes exteriors i cobertes, caldrà refer les distribucions interiors dels habitatges per adaptar-los a la normativa actual. També caldrà finalitzar els espais comuns i posar en marxa totes les instal·lacions particulars i comunitàries. La inversió prevista és d’uns 7,2 milions (més IVA). Donada la complexitat de la rehabilitació, s’haurà de redactar un projecte de rehabilitació i licitar les obres, que es preveu que es puguin iniciar durant el tercer trimestre de 2025, amb una durada aproximada d’un any i tres mesos.

Un cop els habitatges estiguin adequats per entrar-hi a viure, a finals de 2026, serà l’Agència de l’Habitatge de Catalunya qui gestionarà l’adjudicació dels habitatges a les famílies inscrites al Registre de sol·licitants d’habitatge amb protecció oficial, establint els criteris d’accés juntament amb l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

Les altres adquisicions

L’Incasòl ha adquirit també a la Sareb dos immobles més a Valls, amb un total de 20 habitatges, i un altre immoble a Constantí, amb 19 habitatges. El cost total d’adquisició d’aquestes tres promocions més els pisos de Vilanova ha estat de 9,6 M€ que a preu de mercat suposaria un cost total de 23,2 M€. La inversió de l’INCASÒL en adequar aquests immobles serà de 8,3 M€.

La promoció de Constantí (carrer de Jaume I, 18-21) i una de les de Valls (carrer de la Cort, 25) estan pràcticament acabades. Només requeriran de petites intervencions que s’iniciaran el proper mes de març, amb una durada prevista de poc mes d’un mes. A partir de llavors ja estaran a punt per iniciar el procés d’adjudicació als nous llogaters. L’altre promoció de Valls (carrer de la Cort, 46) no es troba en tan bon estat: en general falten els mecanismes de tancaments interiors, entre altres elements de cambres sanitàries; no hi ha hagut cap manteniment i està vandalitzada per la qual cosa caldrà fer un projecte de rehabilitació més profund i realitzar-hi les corresponents obres. La previsió és finalitzar els treballs a finals de 2024 per tal de començar immediatament el procés d’adjudicació.

Paral·lelament, l’Incasòl està valorant i gestionant la futura adquisició de 9 promocions més de la Sareb amb un total de prop de 200 habitatges.


3  

Imatges

La consellera de Territori, Ester Capella, durant l'anunci de la compra dels habitatges

La consellera de Territori, Ester Capella, durant l'anunci de la compra dels habitatges 193972

La consellera de Territori, Ester Capella i Farré, i l'alcalde de Vilanova i la Geltrú, Juan Luis Ruiz López

La consellera de Territori, Ester Capella i Farré, i l'alcalde de Vilanova i la Geltrú, Juan Luis Ruiz López 185365

Imatge de la promoció on hi han els habitatges adquirits pel Govern

Imatge de la promoció on hi han els habitatges adquirits pel Govern 292512

1  

Fitxers adjunts

Fitxa d'adquisicions d'habitatge de la Sareb

Fitxa d'adquisicions d'habitatge de la Sareb
PDF | 2792839

Habitatge
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia