Territori

bastida

El Govern avança fins al 80% de la subvenció per als sol·licitants d'ajuts dels Fons Next Generation per a rehabilitació

query_builder   1 desembre 2023 11:40

event_note Nota de premsa

El Govern avança fins al 80% de la subvenció per als sol·licitants d'ajuts dels Fons Next Generation per a rehabilitació

  1. S’amplia el pressupost en 41 milions d’euros i s’allarga el termini per presentar sol·licituds fins al 30 de juny de 2024

El Govern ha publicat una resolució que modifica alguns aspectes relatius als ajuts per a la rehabilitació del Fons Next Generation perafavorir l’entrada de noves peticions i arribar a l’objectiu de rehabilitar 58.000 habitatges fins al juny de 2026. Els programes de rehabilitació que es beneficiaran d’aquestes modificacions són el 3 (ajuts a les actuacions de rehabilitació d'edificis), el 4 (actuacions de millora de l’eficiència energètica en habitatges) i el 5 (ajuts per a l’elaboració del llibre de l’edifici i el projecte).

La modificació publicada avui amplia el termini de presentació de sol·licituds dels programes esmentats fins al 30 de juny de 2024. També, per poder assumir les noves sol·licituds, s’amplia el pressupost per al 2024 en 41.480.935,62 euros. A més ofereix la possibilitat de sol·licitar una bestreta per al programa 3, que suposa cobrar un 50% de l’import de la subvenció a l’inici de l’obra, un 30% més quan l’obra estigui al 80% de l’execució, i el 20% de la subvenció restant es cobraria al final de l’obra.

Es preveu que durant el mes de desembre es publiqui una modificació del programa 1 (actuacions de rehabilitació en barris) que ampliarà el termini de presentació de sol·licituds i permetrà també sol·licitar la bestreta.

Afavorir els projectes de rehabilitació

La voluntat del Govern és afavorir l’entrada de nous projectes de rehabilitació per assolir els objectius de compliment que venen marcats per la UE i pel disseny de les bases estatals per a aquests ajuts. L’acompliment dels requisits d’eficiència energètica del Reial decret estatal implica, per la zona climàtica on se situen la majoria d’edificis a Catalunya, inversions elevades per habitatge. Aquests costos, a més, s’han incrementat amb la inflació, la qual cosa explica la dificultat existent en l’activació de la demanda.

Per a resoldre aquesta situació, l’Estat no ha articulat línies de finançament públiques per suportar els diferencials entre cost de les obres i subvencions. És per això que la Generalitat ofereix la possibilitat de sol·licitar bestretes a l’inici de l’obra.

Els recursos destinats a Catalunya dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), a través del RD 835/2021, de 5 d’octubre, i posterior modificació RD 903/2022 de 25 d’octubre, per a la rehabilitació energètica són de 480 milions d’euros, amb l’objectiu de rehabilitar 58.000 habitatges fins al 30 de juny de 2026.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 189960

Habitatge
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia