Territori

TER

El Govern impulsa la cessió de sòl públic perquè els operadors privats construeixin habitatges de lloguer social

query_builder   4 desembre 2023 12:28

event_note Nota de premsa

El Govern impulsa la cessió de sòl públic perquè els operadors privats construeixin habitatges de lloguer social

  1. El primer lloc on s’executarà aquesta nova modalitat és a Esplugues de Llobregat, amb la licitació del dret de superfície de tres parcel·les per a un total de 341 habitatges
  2. A través de la col·laboració publicoprivada el Departament de Territori preveu la construcció de més de 1.000 habitatges
  3. Aquesta fórmula està inclosa dins del programa del Govern per incrementar en 10.000 els habitatges del parc de lloguer social de Catalunya
TER
La consellera Capella, aquest matí a Esplugues de Llobregat.
{"name":"2023/12/04/12/23/fa53a4a7-2fc6-4e23-a081-307ccf471ecc.jpg","author":"TER","type":"0","location":"0","weight":98012}

El Govern traurà a licitació aquest mes de desembre les primeres tres parcel·les propietat de l’Incasòl perquè els operadors privats puguin construir habitatge amb protecció oficial de lloguer. Ho ha anunciat aquest matí la consellera de Territori, Ester Capella i Farré, des d’Esplugues de Llobregat, on ha visitat els primers terrenys que se cediran amb dret de superfície a promotors privats i que tenen un potencial per a 341 habitatges. En total, el Govern preveu edificar més de 1.000 habitatges de lloguer assequible a través de la col·laboració publicoprivada. La cessió de sòl públic a operadors privats és una de les noves fórmules que enceta enguany el Departament de Territori per fer créixer els nombre d’habitatges amb protecció oficial de lloguer i està inclosa en el programa per impulsar la incorporació de 10.000 nous habitatges al parc d’habitatge de lloguer social de Catalunya els pròxims tres anys.

Capella ha posat en valor aquesta nova fórmula per aconseguir més habitatge de lloguer assequible: “Sempre és important sumar amb la concurrència de les administracions públiques però també amb la societat civil, que és una part del motor econòmic del país i que ens permet transformar i construir una Catalunya per a tothom”. “Amb la cessió de sòl propietat de la Generalitat perquè operadors privats construeixin el que fem és accelerar la construcció d’habitatge de lloguer assequible i, a més, garantim que aquests habitatges faran sempre la seva funció”, ha explicat.

La consellera ha assenyalat que l’objectiu és “posar Catalunya als nivells d’habitatge social d’Europa perquè l’accés a l’habitatge no s’acabi convertint en una quimera. Des del Govern, seguim treballant per garantir un habitatge digne a través de totes les eines que tenim al nostre abast. En aquest sentit ja hem impulsat la compra directa d’edificis i habitatges a grans tenidors, amb un objectiu de 1.500 habitatges; també els ajuts públics a la promoció, amb més de 5.000 habitatges; la construcció directa per part de l’Incasòl, amb més de 2.100 habitatges de lloguer social i ara, la cessió de sòl públic en dret de superfície perquè els operadors privats construeixin”. “La prioritat de la Generalitat és tenir parc públic de lloguer que permeti garantir l’accés a l’habitatge”, ha insistit.

Per incrementar el parc de lloguer social a través de la col·laboració publicoprivada l’Incasòl cedeix sòl de la seva propietat a promotors privats a través de la constitució d’un dret de superfície per a un període de 75 anys. Durant aquest temps, l’Incasòl traspassa al promotor privat el dret per construir i explotar les promocions d’habitatges amb protecció oficial de lloguer i, un cop finalitzats els 75 anys, els habitatges passen a formar part del parc públic de la Generalitat.

Els terrenys d’Esplugues són els primers que sortiran a licitació, però ja se n’estan preparant d’altres al Parc de l’Alba de Cerdanyola del Vallès, Begues i la Seu d’Urgell, i que sumaran prop de 400 habitatges més.

ARE Montesa d’Esplugues de Llobregat, el tret de sortida

El primer lloc on s’executarà aquest programa és a l’Àrea Residencial Estratègica de Montesa, a Esplugues de Llobregat. Aquest més de desembre es traurà a licitació un paquet de tres parcel·les per a la construcció d’aquests primers 341 habitatges de lloguer.

TER
En vermell, les tres pastilles de terreny que ara es licitaran amb dret de superfície.
{"name":"2023/12/04/12/21/f2c363c6-2496-4237-b3f5-1f9c497d923b.jpg","author":"TER","type":"0","location":"0","weight":595085}

Els habitatges aniran destinats a les persones que disposin d’una antiguitat d’empadronament al municipi mínima d’un any i un 25% es reservaran per a joves menors de 35 anys. Estaran qualificats com a habitatge amb protecció oficial de règim general i la renda que hauran de satisfer els destinataris, juntament amb l’import de les repercussions, no podrà suposar un esforç econòmic superior al 30% dels ingressos de la unitat de convivència.

L’ARE Montesa afecta una àrea d'unes 11 hectàrees que en el seu moment van ocupar, entre d'altres, la fàbrica de motos que dona nom al barri i l'antic camp de futbol Rayo Amarillo. El principal objectiu de l'ARE Montesa, aprovat inicialment l'any 2009 i modificat i actualitzat el 2019, és la creació d’habitatge protegit. Es tracta d'una de les principals àrees de desenvolupament d'habitatge protegit de l'àrea metropolitana de Barcelona.

1  

Imatges

Foto

Foto 785567

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia